Ingrediënten
- 4 medium tongen, heel of gefileerd
- 150 ml yuzusap of 200 ml sinaasappelsap
- 100 g zachte boter
- 100 g blauwe bessen
- 10 sprietjes bieslook
- 1 kleine rijpe mango
- 2 rijpe kiwi’s
- 4 el zonnebloemolie
- paar takjes peterselie
- peper en zout
Bereiding
- Giet 100 milliliter yuzusap of 150 milliliter sinaasappelsap in een pannetje, breng aan de kook en laat het vocht tot ca. 40 milliliter (4 eetlepels) inkoken. Laat het ingekookte sap goed afkoelen.
- Knip of hak de bieslook en peterselie heel fijn. Schil de mango, snijd het vruchtvlees los van de pit en in stukken. Schil de kiwi’s en snijd in stukjes.
- Doe 75 gram boter in een kom en klop met de mixer los. Voeg tijdens het mixen beetje bij beetje het koude ingekookte vruchtensap toe. Klop er 2 eetlepels fijngehakte kruiden door. Laat de boter in de koelkast iets opstijven.
- Dep de tongen of tongfilets droog met keukenpapier en bestrooi ze aan beide kanten met wat zout. Giet de olie in twee koekenpannen en voeg aan elk een klontje boter toe. Zet ze op hoog vuur. Bak hierin de hele tongen ca. 4 minuten aan elke kant of filets 2 minuten aan elke kant.
- Schenk de rest van het yuzu- of sinaasappelsap in de pannen en laat het bruisen.
- Leg de tongen of filets op warme borden. Doe het schoongemaakte fruit in een van de twee koekenpannen, voeg het bakvocht uit de andere pan en wat gemalen peper in de pan toe. Laat het fruit snel warm worden en schep het over de tong op de borden.
- Schep de yuzuboter ernaast en strooi de rest van de kruiden erover. Direct serveren.
Tip
Lekker met krieltjes, zacht gestoofde venkel of doperwtjes en salade van kruidige waterkers.
Opgelet
De baktijd hangt af van de dikte van de vissen.
Tong
Tong is een van de belangrijkste soorten voor de Nederlandse vissersvloot. Binnen Europa hebben onze vissers het grootste quotum, wat betekent dat wij de meeste tong mogen opvissen. Tong wordt vooral veel in restaurants gegeten en dan met name de kleinste variant, de sliptong.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
79 kcal/332 kj
- Vetten:
-
2.10 g.
- Eiwitten:
-
15.00 g.