Over verse vis kopen

Er gaat niets boven een heerlijke verse vis. Anders dan wat veel mensen denken, stinkt echte verse vis niet. Deze ruikt juist fris en ruikt zoals de zee.  Maar waar koop je de allerverste vis en waar moet je als consument op letten? Dit zijn veelgestelde vragen waar we graag antwoord op geven.

Tas

Waar koop je verse vis?

Verse vis kopen kun je tegenwoordig vrijwel overal kopen: van dorp tot stad en alles er tussenin. Elke winkelstraat of winkelcentrum heeft wel een visspecialist of mobiele viskraam, waar een ruime keuze aan vissoorten te koop zijn. Bovendien verkoopt de visspecialist ook vaak al klaargemaakte gerechten en hapjes. Handig voor als je een feestje geeft!

De visspecialist heeft veel kennis in huis en kan alle vragen over het bewaren en klaarmaken van vis beantwoorden. Geen visspecialist in de buurt? Ga dan eens naar de markt of een traiteur, ook zij hebben vaak een uitgebreid assortiment.

Niet iedereen heeft evenveel tijd om boodschappen te doen. Dan is het handig om alles in één keer bij de supermarkt te halen. De grote supermarktketens hebben naast diepvriesvis en vis uit blik tegenwoordig een ruim aanbod aan verse vis. Let bij het kopen van verse vis op de verpakking. Hierop staat onder andere waar de vis is gevangen, of het product het MSC keurmerk heeft en tot wanneer de vis houdbaar is.

Hoe herken je verse vis?

Een goede visspecialist, viskraam of supermarkt verkoopt alleen topverse producten. Twijfel je enigszins aan de versheid van vis, dan kun je op een aantal aspecten letten:

vis

 

Geur: verse vis stinkt niet
Ogen: bij een hele vis zijn de ogen bol en glazend, nooit dof
Kieuwen: rood of roze van kleur
Lijf/ schubben: glanzend en schubben sluiten goed aan
Staart: voelt stevig aan

Koop je een filet of moten, let er dan op dat het visvlees stevig, veerkrachtig en licht doorschijnend is.

Hoeveel per persoon?

Hoeveel vis je rekent per persoon is afhankelijk van de vissoort, waar je de vis voor gaat gebruiken en of iemand een grote of kleine eter is. Om enige leidraad aan te geven, kun je de volgende hoeveelheden aanhouden:

Porties

Gefileerde vis 150 gram per persoon
Vismoten 200 gram per persoon
Hele vis 250 gram per persoon
Mosselen 1 kilo per persoon

Recepten & bereiding

Fileren kun je leren!

Laat jij die hele vissen ook altijd liggen? Gewoon omdat je niet weet hoe "het" moet? Bekijk dan onze masterclass vis fileren! We leggen je de verschillen uit tussen plat- en rondvissen en leren je hoe je mooie filets kunt snijden. Dus pak snel een fileermes en doe stap voor stap mee!

Lees meer

Kooktechniek

Cheatsheet bereidingstijden

Weet je vaak niet zo goed hoe lang je garnalen, een vismoot of een hele vis moet garen? Visrecepten heeft de oplossing voor alle hobby-chefs: een handig overzicht waarop je per gewicht kunt zien hoelang je het moeten bakken, , stoven, stomen enz. Het kan niet meer mislukken!

Ga snel naar de cheatsheet

Duurzaamheid

Wat is bijvangst?

In de media hoor je de laatste tijd veel over bijvangst. Wat bijvangst nu precies is wordt niet altijd even goed uitgelegd. Simpel gezegd is bijvangst alle vis die naast de doelsoort wordt gevangen. Er wordt nog wel eens ten onrechte gedacht dat alle bijvangst ongewenst is en weggegooid wordt.Vissers maken onderscheid tussen gewenste en ongewenste bijvangst.

Lees hier wat het verschil is