Over verse vis kopen
Er gaat niets boven een heerlijke verse vis. Anders dan wat veel mensen denken, stinkt echte verse vis niet. Deze ruikt juist fris en ruikt zoals de zee. Maar waar koop je de allerverste vis en waar moet je als consument op letten? Dit zijn veelgestelde vragen waar we graag antwoord op geven.
Waar koop je verse vis?
Verse vis kopen kun je tegenwoordig vrijwel overal kopen: van dorp tot stad en alles er tussenin. Elke winkelstraat of winkelcentrum heeft wel een visspecialist of mobiele viskraam, waar een ruime keuze aan vissoorten te koop zijn. Bovendien verkoopt de visspecialist ook vaak al klaargemaakte gerechten en hapjes. Handig voor als je een feestje geeft!
De visspecialist heeft veel kennis in huis en kan alle vragen over het bewaren en klaarmaken van vis beantwoorden. Geen visspecialist in de buurt? Ga dan eens naar de markt of een traiteur, ook zij hebben vaak een uitgebreid assortiment.
Niet iedereen heeft evenveel tijd om boodschappen te doen. Dan is het handig om alles in één keer bij de supermarkt te halen. De grote supermarktketens hebben naast diepvriesvis en vis uit blik tegenwoordig een ruim aanbod aan verse vis. Let bij het kopen van verse vis op de verpakking. Hierop staat onder andere waar de vis is gevangen, of het product het MSC keurmerk heeft en tot wanneer de vis houdbaar is.
Hoe herken je verse vis?
Een goede visspecialist, viskraam of supermarkt verkoopt alleen topverse producten. Twijfel je enigszins aan de versheid van vis, dan kun je op een aantal aspecten letten:
Koop je een filet of moten, let er dan op dat het visvlees stevig, veerkrachtig en licht doorschijnend is.
Hoeveel per persoon?
Hoeveel vis je rekent per persoon is afhankelijk van de vissoort, waar je de vis voor gaat gebruiken en of iemand een grote of kleine eter is. Om enige leidraad aan te geven, kun je de volgende hoeveelheden aanhouden:
Gefileerde vis | 150 gram per persoon |
Vismoten | 200 gram per persoon |
Hele vis | 250 gram per persoon |
Mosselen | 1 kilo per persoon |