Van schip tot schap: De reis van de vis

Reis van de vis

Weet jij waar de vis die op jouw bord ligt vandaan komt?
 

Wanneer je een wild gevangen vis op het bord hebt liggen, is de kans groot dat deze uit onze eigen Noordzee komt. Wist je dat wij Nederlanders grote visexporteurs zijn? Soorten die wij veel exporteren zijn bijvoorbeeld haring, schol en tong. Daar mogen we best een beetje trots op zijn. Eigenlijk is het zonde dat we zoveel van ‘onze’ vis niet zelf opeten, maar exporteren. Vis die niet afkomstig is uit de Noordzee komt vaak uit de Atlantische of Middellandse Zee. Daarnaast is er natuurlijk ook vis die in Nederland of in het buitenland wordt gekweekt.

Al komt het visje dat op jouw bord ligt gewoon uit onze eigen Noordzee, toch heeft het vaak een hele reis achter de rug. We nemen je op Visrecepten mee op deze reis om je te laten zien waar jouw vis vandaan komt en wie er allemaal mee in aanraking komen. Stuk voor stuk zijn het ‘mannen en vrouwen van de zee’ met een passie voor vis. De reis hebben we onderverdeeld in zes hoofdstukken.

Klik op onderstaande links om meer over de verschillende onderdelen van de reis te weten te komen:

 

 

Gezondheid

Fit en mooi met vis

Vis is veel meer dan alleen lekker. Het bevat veel vitaminen en mineralen die er voor zorgen dat je lijf in topconditie is en blijft. Ook zie je er beter uit door het eten van vis. Gooi de dure crèmes dus maar weg en eet vaker vis! Ook als je als je iets aan je figuur wilt doen of intensief aan het sporten bent is vis de ideale basis.  

Lees hier hoe dat zit

Vis van de Maand

Tong, Vis van de Maand september

Iedere maand schotelen wij je een nieuw recept voor met de 'Vis van de Maand'. September staat in het teken van tong. En daar hebben wij weer een heerlijk 'Vis van de Maand'-recept voor gemaakt. Uit de vele verschillende manieren waarop je tong kunt bereiden, hebben wij gekozen voor een gerecht met gerookte tong. Roken is een zeer smakelijke manier om vis te bereiden en je kunt het eenvoudig thuis doen. Bereid eens deze kort gerookte tongrolletjes met andijvie en kappertjes en je weet niet wat je proeft! Dit recept staat niet online maar kan je gratis meenemen bij je visspecialist als je er toch bent voor een visje. 

Lees hier meer over tong

Nieuws

Foodtrend gespot: Seafood Boil (met langoustines)

Langoustines komen steeds vaker uit onze eigen Noordzee. Desondanks eten wij Nederlanders deze kreeftachtige nog lang niet zoveel als de landen rondom de Middellandse Zee. Om Nederlanders op een laagdrempelige manier hernieuwd kennis te laten maken met langoustines introduceerde het Nederlands Visbureau onlangs het Amerikaanse fenomeen ‘de Seafood Boil’ met deze kreeftachtige in de hoofdrol.

Lees meer