Aanlanden, keuren en sorteren

Hoelang vis er over doet voordat hij aangeland wordt (aan land komt), hangt af van de vangsttechniek die is gebruikt. Is het een vis die hoger in de waterkolom zwemt (pelagische soort) dan zijn de visreizen relatief lang (enkele weken). Is het een soort die op of dichtbij de bodem zwemt (demersale soort) dan zijn de visreizen kort (4-5 dagen). Vissers komen meestal donderdagavond of vrijdagochtend heel vroeg (rond 3 of 4 uur ’s nachts) in de haven binnen of wanneer het schip vol is. Vaak is de vis aan boord al schoongemaakt en wordt de schone vis in kisten op de kade gezet.

 

Vis aangeland

 

A+ kwaliteit

De NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) controleert het aanlanden van vis in de havens (op hoeveelheid en soort). Ook kijkt de NVWA of de binnengebrachte vis ziekteverwekkers of verontreinigingen bevat. In de visafslag checkt de keurmeester de kwaliteit van de vis en geeft een classificering E, A, B, of C. E staat hierbij voor excellent, dus de hoogste kwaliteit. Als een vis label C krijg, is deze niet meer geschikt voor menselijke consumptie.

Sorteren van vis

Na de keuring en classificering wordt de vis op grootte gesorteerd door de afslagmedewerkers. Zij doen dit werk vaak al jarenlang en gaat vaak van vader op zoon. Hierdoor zijn ze zo geroutineerd, dat het sorteren razendsnel gaat. Met één blik zien zij of een scholletje maat 1, maat 2, maat 3 of maat 4 heeft. Als alle vis in kisten ligt wordt deze opgestapeld en naar de schouwruimte gebracht waar de kopers de waar kunnen bekijken.

 

Vervolg de reis bij "de visveiling"

Het verhaal van...Wim Harteveld

Als hoofd van de visafslag in Scheveningen overziet Wim Harteveld het hele proces van aankomst op de kade tot het wegrijden van de vrachtwagens met vis. De kwaliteitscontrole is voor een groot deel gebaseerd op ervaring volgens Wim:

Wim Harteveld

"In 1 oogopslag zien mijn collega’s welke kwaliteit een (partij) vis heeft. Hierbij wordt meegenomen in de bepaling hoelang en waar het schip heeft gevist, of het heeft gestormd, hoe groot de lading was, de visserijmethode en hoeveel kilo er in een kist zit. Dit zijn allemaal factoren die de kwaliteit kunnen beïnvloeden."

Meer verhalen als die van Wim

vissoorten

Welke vissoorten zijn er?

Er zijn heel veel verschillende vissoorten, waarvan kabeljauw, zalm en haring je bekend zullen zijn. Ben je benieuwd welke vissoorten er nog meer zijn en wat voor heerlijke gerechten je er mee kunt maken? Alle biologische, culiniare en achtergrondinformatie over elke vissoort ben je bij Visrecepten.nl aan het juiste adres!

Lees meer over vissoorten

promotie

Spreekbeurt over vis of visserman worden?

Om kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met vis en ze er meer over te vertellen zijn er een aantal leuke iniatieven. Zo is er een website vol leuke visweetjes, spelletjes en informatie voor bijvoorbeeld een spreekbeurt. Ook is er een zogenaamd ''Monsterboekje" te bestellen voor in de klas, op de BSO of gewoon thuis met informatie over vis en de vissector, raadseltjes en plaatjes.  

Lees meer

Duurzaamheid

Keurmerken voor duurzame vis

Wie met een goed gevoel vis op tafel wil zetten, kiest bewust voor voor een duurzaam gevangen of gekweekte vis. Het is niet altijd te achterhalen waar een vis vandaan komt en op welke manier deze is gevangen. Daarom zijn er diverse keurmerken in het leven geroepen, die het voor de consument in een oogopslag duidelijk maakt welke vis duurzaam gevangen is. Op de verpakking prijkt dan het keurmerk van MSC, ASC of Waddengoud.

Lees meer over de keurmerken