Aanlanden, keuren en sorteren
Hoelang vis er over doet voordat hij aangeland wordt (aan land komt), hangt af van de vangsttechniek die is gebruikt. Is het een vis die hoger in de waterkolom zwemt (pelagische soort) dan zijn de visreizen relatief lang (enkele weken). Is het een soort die op of dichtbij de bodem zwemt (demersale soort) dan zijn de visreizen kort (4-5 dagen). Vissers komen meestal donderdagavond of vrijdagochtend heel vroeg (rond 3 of 4 uur ’s nachts) in de haven binnen of wanneer het schip vol is. Vaak is de vis aan boord al schoongemaakt en wordt de schone vis in kisten op de kade gezet.
A+ kwaliteit
De NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) controleert het aanlanden van vis in de havens (op hoeveelheid en soort). Ook kijkt de NVWA of de binnengebrachte vis ziekteverwekkers of verontreinigingen bevat. In de visafslag checkt de keurmeester de kwaliteit van de vis en geeft een classificering E, A, B, of C. E staat hierbij voor excellent, dus de hoogste kwaliteit. Als een vis label C krijg, is deze niet meer geschikt voor menselijke consumptie.
Na de keuring en classificering wordt de vis op grootte gesorteerd door de afslagmedewerkers. Zij doen dit werk vaak al jarenlang en gaat vaak van vader op zoon. Hierdoor zijn ze zo geroutineerd, dat het sorteren razendsnel gaat. Met één blik zien zij of een scholletje maat 1, maat 2, maat 3 of maat 4 heeft. Als alle vis in kisten ligt wordt deze opgestapeld en naar de schouwruimte gebracht waar de kopers de waar kunnen bekijken.
Het verhaal van...Wim Harteveld
Als hoofd van de visafslag in Scheveningen overziet Wim Harteveld het hele proces van aankomst op de kade tot het wegrijden van de vrachtwagens met vis. De kwaliteitscontrole is voor een groot deel gebaseerd op ervaring volgens Wim:
"In 1 oogopslag zien mijn collega’s welke kwaliteit een (partij) vis heeft. Hierbij wordt meegenomen in de bepaling hoelang en waar het schip heeft gevist, of het heeft gestormd, hoe groot de lading was, de visserijmethode en hoeveel kilo er in een kist zit. Dit zijn allemaal factoren die de kwaliteit kunnen beïnvloeden."