Hollandse Nieuwe

Haring voor Hollandse Nieuwe wordt in zes weken tijd gevangen, van half mei tot juli, in opdracht van de Nederlandse haringhandelaren.

What’s in a name: Hollandse Nieuwe, maatjesharing en rolmops

Haring, Hollandse Nieuwe en maatjesharing: allemaal termen die we gebruiken om dezelfde vis aan te duiden. Of toch niet? Er is wel degelijk een verschil.

Hollandse Nieuwe

Haring voor Hollandse Nieuwe wordt in zes weken tijd gevangen, van half mei tot juli in opdracht van de Nederlandse haringhandelaren. Haring dient een vetpercentage te hebben van tenminste 16% om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Ondanks dat de vangst en de verwerking hoofdzakelijk in Scandinavië plaatsvindt, noemen we de haring zo door het specifieke Hollandse procedé dat de haring ondergaat: kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping. Na dit procedé gaat de haring de diepvries in, waardoor wij in Nederland en ver daarbuiten nog maandenlang kunnen genieten van Hollandse Nieuwe. De haring die langer ingevroren is geweest, kan zelfs iets voller van smaak zijn.

Maatjesharing

Maatjesharing ondergaat hetzelfde procedé als de Hollandse Nieuwe, het verschil tussen de twee ligt in de periode van consumptie. Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring dus ‘maatjesharing’. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke en haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’.

Gerookte haring en rolmops

Haring die het niet schopt tot ‘Hollandse Nieuwe’ wordt onder meer verwerkt tot gerookte haring, rolmops of wordt in z’n geheel ingevroren en geëxporteerd. 

'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit'

Sinds 2016 is de Hollandse Nieuwe officieel door de Europese Unie erkend als ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS). Een product verkrijgt deze erkenning wanneer het een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Hiermee komt de Hollandse Nieuwe terecht in het rijtje van Serranoham, Mozzarella en Nederlandse Boerenkaas.
 

Lees meer over haring

'De proefkeuken: Haring'

In opdracht van de Nederlandse haringhandelaren wordt de haring in het noordelijk deel van de Noordzee gevangen. De proefkeuken ging op expeditie naar Scandinavië om de zilte waarheid van de 'Hollandse Nieuwe' te ontdekken. Want 'Hollandse Nieuwe' dankt zijn naam niet aan zijn herkomst, maar aan het specifieke Hollandse procedé dat de haring ondergaat: kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping. NPO Zapp maakte hier een interessante aflevering over!
 

Bekijk hier de hele aflevering