Duurzame vangsttechnieken

De Nederlandse vloot vist op tal van vissoorten in en rondom onze eigen Noordzee. Dit doen zij op verschillende typen schepen, afhankelijk van de soort waarop gevist wordt en hoe ver men is op het gebied van innovatie.

Wist je dat de schepen vaak van vader op zoon gaan en het vissersbloed vaak al eeuwen in de familie zit? Vissers doen er daarom alles aan om hun vak levend te houden door o.a. zo duurzaam mogelijk te vissen. De visserij is op te delen in twee soorten:

Vissen op midwatersoorten (pelagische visserij)

Vriestrawler

Visserij op vissoorten die zich algemeen ophouden in de bovenste lagen van de waterkolom zoals haring, makreel, horsmakreel, sardinella enzovoort. Door de Nederlandse vissector wordt op deze soorten gevist met vriestrawlers, die veelal enkele weken op zee zijn. De gevangen vis wordt direct na vangst aan boord verwerkt en ingevroren om zo een zo vers mogelijk product te garanderen.

Lees meer over de pelagische vangsttechnieken

Vissen op bodemsoorten                (demersale visserij)

Kotter op zee

Visserij op vissoorten die zich algemeen ophouden vlak boven, in of op de bodem van de zee, zoals de platvissoorten tong, schol, schar, tarbot, griet en bot maar rondvissoorten zoals kabeljauw, wijting, mul en poon. De visreizen van de demersale visserij zijn meestal kort, zo'n 4-5 dagen.

Lees meer over demersale vangsttechnieken

 

 

Duurzaamheid

Wat is bijvangst?

In de media hoor je de laatste tijd veel over bijvangst. Wat bijvangst nu precies is wordt niet altijd even goed uitgelegd. Simpel gezegd is bijvangst alle vis die naast de doelsoort wordt gevangen. Er wordt nog wel eens ten onrechte gedacht dat alle bijvangst ongewenst is en weggegooid wordt.Vissers maken onderscheid tussen gewenste en ongewenste bijvangst.

Lees hier wat het verschil is

Duurzaamheid

Is kweek- en importvis ook duurzaam?

Een groot deel van de vis die in Nederland te koop is, wordt geïmporteerd zoals bijvoorbeeld pangasius, tropische garnalen en tilapia. De Nederlandse visimporteurs houden zich aan strikte wet- en regelgeving. Daarnaast hanteren zij een gezamenlijke gedragscode die aanvullende eisen stelt op het gebied van productkwaliteit, transparantie, sociale omstandigheden en milieu.

Lees meer over import/kweekvis

Duurzaamheid

Keurmerken voor duurzame vis

Wie met een goed gevoel vis op tafel wil zetten, kiest bewust voor voor een duurzaam gevangen of gekweekte vis. Het is niet altijd te achterhalen waar een vis vandaan komt en op welke manier deze is gevangen. Daarom zijn er diverse keurmerken in het leven geroepen, die het voor de consument in een oogopslag duidelijk maakt welke vis duurzaam gevangen is. Op de verpakking prijkt dan het keurmerk van MSC, ASC of Waddengoud.

Lees meer over de keurmerken