Bijvangst uitgelegd

Bijvangst is strikt genomen vis, die meegevangen wordt met de doelsoort van de vissersschepen. Stel, een schip vist op tong in de Noordzee, dan zullen er andere platvissoorten zoals de schol in het net terecht komen. Dit is, in ieder geval nu nog, niet te vermijden. Het is niet mogelijk om de netten zo te maken dat je alleen tong vangt. In dit voorbeeld is schol de bijvangst. Een visser is hier blij mee, ondanks dat dit niet de doelsoort is. Schol is namelijk een commercieel interessante soort die hij goed kan verkopen. Dit noemen we dan ook gewenste bijvangst.

Ongewenste bijvangst

Tong met bijvangst

Er zijn echter ook soorten die commercieel niet interessant zijn of nog erg jong zijn. Dit noemen we ongewenste bijvangst. Voor een visserman is het verminderen van ongewenste bijvangst belangrijk, want dit zorgt dat het schip sneller vol is en dus eerder terug naar de haven moet, wat veel geld kost. Veel van de ongewenste bijvangst is ook nog eens niet geschikt voor menselijke consumptie. Door de veranderde wetgeving mogen vissers te jonge vis namelijk niet meer (levend) overboord gooien, zodat ze kunnen doorgroeien. Alle gevangen vis, inclusief ongewenste bijvangst, moet aan land gebracht worden.

De aanlandplicht

In Juni 2011 schreef de Europese Commissie een voorstel om een aanlandingsplicht in te stellen omdat het teruggooien van vis wordt geassocieerd met verspilling. In februari 2013 hebben het Europese Parlement en de Europese raad uiteindelijk voor een aanlandplicht (discardban) gestemd. Deze aanlandplicht zou er voor moeten zorgen  dat er minder verspilling is en dat vissers selectiever gaan vissen. In de vissector zijn de meningen over deze aanlandplicht erg verdeeld. Volgens sommigen zou dit juist voor meer verspilling zorgen, omdat jonge visjes voorheen de mogelijkheid hadden door te groeien door ze direct uit het net weer overboord te gooien. Vanaf 2019 zou deze wet volledig doorgevoerd moeten zijn.

 

 

 

Vis van de Maand

Wijting, niet meer voor de poes

In oktober heeft wijting de welverdiende titel 'Vis van de Maand' bemachtigd. Van een visje dat vroeger alleen maar goed was voor de kat, is wijting inmiddels bezig met een opmars tot heuse delicatesse. Sommigen beweren zelfs dat wijting lekkerder is dan kabeljauw.  

Lees hier meer

vissoorten

Welke vissoorten zijn er?

Er zijn heel veel verschillende vissoorten, waarvan kabeljauw, zalm en haring je bekend zullen zijn. Ben je benieuwd welke vissoorten er nog meer zijn en wat voor heerlijke gerechten je er mee kunt maken? Alle biologische, culiniare en achtergrondinformatie over elke vissoort ben je bij Visrecepten.nl aan het juiste adres!

Lees meer over vissoorten

Gezondheid

Fit en mooi met vis

Vis is veel meer dan alleen lekker. Het bevat veel vitaminen en mineralen die er voor zorgen dat je lijf in topconditie is en blijft. Ook zie je er beter uit door het eten van vis. Gooi de dure crèmes dus maar weg en eet vaker vis! Ook als je als je iets aan je figuur wilt doen of intensief aan het sporten bent is vis de ideale basis.  

Lees hier hoe dat zit