Hollandse garnaal, de kleine smaakmaker!

De Hollandse garnaal is lekker, lokaal én verantwoord. Een echte kleine smaakmaker, rechtstreeks uit de Noordzee. ‘Onze’ Hollandse garnaal staat, in binnen- én buitenland, vooral bekend om zijn krachtige zilte en romige lichtzoete smaak en malse, stevige structuur. Met deze eigenschappen steekt hij met kop en schouders uit boven zijn soortgenoten. Waar een klein schaaldiertje groot in kan zijn. En omdat ‘ie zo krachtig is, heb je aan een kleine hoeveelheid genoeg. Ook met een handje van deze Hollandse held kun je eindeloos variëren en voeg je een ware smaakexplosie toe aan je gerecht. In september, de ‘maand van de Hollandse garnaal’, krijgt deze kleine smaakmaker het podium dat hij verdient!

 

Chefs Estée Strooker (24Kitchen), Mathijs Vrieze (RTL4) en Hugo Kennis (24Kitchen) laten zien dat er oneindig veel verrassende gerechten te bereiden zijn met de zilte en lichtzoete Hollandse garnaal. Ze delen snelle, spannende en bijzonder lekkere recepten waar je misschien zelf niet 1, 2, 3 aan zou denken. Houd deze pagina in de gaten, want in september komt er elke week een nieuw recept online!

Zilte Bieten Salade

Zilte Bieten Salade
 

Chef-kok Hugo Kennis

Salade variatie van biet met mierikswortel en Hollandse garnaal. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!

Naar het recept

Gegrilde knolselderij

Gegrilde knolselderij
 

Chef-kok Hugo Kennis

Hugo Kennis maakt een waanzinnig lekkere gerecht: gegrilde knolselderij met een frisse beurre blanc en Hollandse garnaal. Dat kan jij ook! Check het recept in de link hieronder.

Naar het recept

Gnocchi gepofte paprikasaus

Gnocchi in gepofte paprikasaus

Chef-kok Hugo Kennis

Dit is een heerlijk hoofdgerecht: gnocchi in gepofte paprikaroomsaus met Hollandse garnalen. Heb jij de smaak te pakken en wil je zelf aan de slag? Ga dan snel naar het recept! 

Naar het recept

Hartige no-bake cheesecake met Hollandse garnalen

Hartige no-bake cheesecake met Hollandse garnalen

Chef-kok Mathijs Vrieze

Deze luchtige hartige cheesecake is ideaal als voorgerecht, maar ook heel feestelijk tijdens een high tea. Heerlijk met een krokante bodem en Hollandse garnalen.
 

Naar het recept

Witlof- oesterzwamsalade met Hollandse garnalen

Witlof- oesterzwamsalade met Hollandse garnalen
 

Chef-kok Mathijs Vrieze

Deze salade heeft het allemaal. Je proeft alle elementen, namelijk zoet, zout, bitter, zuur, vet en umami. Je maakt deze salade klaar in een handomdraai.
 

Naar het recept

Verse loempia met Hollandse garnalen

Verse loempia met Hollandse garnalen
 

Chef-kok Mathijs Vrieze

Dit is een waanzinnig lekker gerecht voor de lunch. Verse loempia’s gemaakt van een rijstvelletje, gevuld met rauwkost en Hollandse garnalen.
 

Naar het recept

Hollandse komkommer gazpacho

Hollandse komkommer gazpacho

Chef-kok Estée Strooker

Komkommerspaghetti met Hollandsche garnalen en komkommer gazpacho met cocktail vinaigrette met sinaasappel en pompoenpitjes. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!

Naar het recept

 

Hollandse Garnalen Taco’s

Hollandse garnalen taco's
 

Chef-kok Estée Strooker

Taco’s met garnalen, koriander, jalapeño en zure room. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!

 

Naar het recept

Kabeljauw ovenpakketje

Kabeljauw ovenpakketje
 

Chef-kok Estée Strooker

Ovenpakketjes met kabeljauw en Hollandse garnaal met venkel en zeekraal. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!

 

Naar het recept

De kleine smaakmaker

Het kleinste garnalenrestaurant van Nederland

Ter gelegenheid van de maand van de Hollandse garnaal vaart dit jaar het allerkleinste Hollandse garnalenrestaurant door Nederlandse wateren. Aan boord laten chefs Estée Strooker, Mathijs Vrieze en Hugo Kennis Nederland zien hoe makkelijk en lekker het is om te variëren met Hollandse garnalen. Liefhebbers van de Hollandse garnaal maken bovendien kans om een exclusieve avond aan boord te dineren bij Hugo Kennis. Hij opent voor één avond de deuren van een varend pop-up restaurant in Rotterdam op donderdag 20 september. Op het menu staan uitsluitend gerechten met een glansrol voor de onlangs MSC-gecertificeerde kleine smaakmaker.

 

Ontmoet de chefs

 

 

Estée Strooker

Estée is fan van de Hollandse garnaal. Ze gebruikt hem het liefst helemaal: de schalen kan je bijvoorbeeld frituren of een heerlijke bouillon van trekken. Estée is chef-kok in haar eigen restaurant ’t Amusement, heeft nog 2 restaurants, is op televisie o.a. bekend van 24 kitchen en de Nieuwe Garde en is voorvechtster van duurzaam eten.

Mathijs Vrieze

Mathijs kookt het liefst met verse ingrediënten. Komt dat goed uit, want de Hollandse garnaal komt rechtstreeks uit de Noordzee! Mathijs heeft als doel om Nederland te inspireren lekker en gezond te koken. Dat doet hij door zijn kookboeken en platform mathijsvrieze.nl.

Hugo Kennis

Hugo is dol op schelpdieren. Hij verrast mensen graag en dat is hij ook met de Hollandse garnaal van plan. Hugo presenteert het programma Smaakpupillen, de Makkelijke Maaltijd en Worsten van Babel bij 24kitchen en is regelmatig te gast bij Koffietijd.

Garnalenweetjes

 

Wist je dat...

  • De Hollandse garnaal is grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam. De maximale lengte is 8 cm. Aan boord van de visser worden ze direct gekookt en krijgen ze een roze kleurtje en de kromme vorm. 
  • Jaarlijks vangen Europese garnalenvissers tussen de 32.000 en 35.000 ton Hollandse garnalen. Maar liefst 54% daarvan is voor Belgische consumptie.
  • De Hollandse garnaal heeft in elk land verschillende namen. In Nederland heet ze soms ook 'Noordzeegarnaal' of ‘grijze garnaal’, in Duitsland ‘Krabbe’, ‘Granat’,‘Porre’ of ‘Knat’. In Denemarken „SEF“ of „CES“.
  • Mannelijke Hollandse garnalen zijn alleen in hun jeugdstadium een mannetje. Nadat ze een keer geslachtsgemeenschap hebben gehad veranderen ze in een vrouwtje. Er zijn ook garnalen die van het begin af aan vrouwtje zijn. De wijfjes leggen twee á drie keer per jaar eitjes.
  • De Hollandse garnaal wordt gegeten van Frankrijk tot Denemarken, maar het grootste deel gaat naar de Belgische markt. Daar worden er nationale delicatessen als ‘garnaalkroket’ en ‘Tomate crevette’ van gemaakt.

Lokaal én verantwoord

Naast de allerlekkerste, is de Hollandse garnaal ook nog eens een verantwoord en lokaal product. Sinds eind 2017 is de kleine smaakmaker namelijk MSC-gecertificeerd. Dat betekent dat de Hollandse garnaal duurzaam gevangen is en de herkomst traceerbaar is. Zo kun jij genieten met een goed gevoel.

 

Alles over duurzame vangst

 

    Deel jouw recepten met de kleine smaakmaker via #dekleinesmaakmaker en #hollandsegarnaal!

    Facebook | Instagram

    Wil je meer weten over de Hollandse garnaal? Ga naar de vissoort pagina Hollandse garnaal waar je achtergrondinformatie vindt over de levenscyclus, vistechniek, voedingswaarden, verkrijgbaarheid en nog veel meer. 

    Meer informatie over de campagne ‘de kleine smaakmaker’ en een perskit met het persbericht en beeldmateriaal zijn te vinden op visbureau.nl.

    Laat je inspireren door de kleine smaakmaker

    Deze campagne in het kader van de Hollandse garnaal wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie, Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij.

    EU logo