Hollandse garnaal, de kleine smaakmaker!
De Hollandse garnaal is lekker, lokaal én verantwoord. Een echte kleine smaakmaker, rechtstreeks uit de Noord- en Waddenzee. ‘Onze’ Hollandse garnaal staat in binnen- én buitenland vooral bekend om zijn krachtige zilte en romige lichtzoete smaak en malse, stevige structuur. Met deze eigenschappen steekt hij met kop en schouders uit boven zijn soortgenoten. Waar een klein schaaldiertje groot in kan zijn. En omdat ‘ie zo krachtig is, heb je aan een kleine hoeveelheid genoeg. Ook met een handje van deze Hollandse held kun je eindeloos variëren en voeg je een ware smaakexplosie toe aan je gerecht. Kortom, deze kleine smaakmaker krijgt het podium dat hij verdient!
Kookboekje de Kleine Smaakmaker
In oktober stond de Hollandse garnaal als ‘Vis van de Maand’ op de kalender. Ter gelegenheid daarvan werd in samenwerking met vier bekende Nederlandse chef-koks het Kleine Garnalen Kookboekje, op A6 formaat met 15 garnalenrecepten, samengesteld. Als bonus zijn er nog drie andere inspirerende recepten toegevoegd.
Billboard campagne
2019 wordt afgesloten met een billboard- en bannercampagne waarbij iedereen wordt opgeroepen kerst GROOTS te vieren met de kleine smaakmaker.
Chefs on a Mission
‘De kleine smaakmaker’ heeft zijn entree gemaakt in de voorjaarseditie ‘Hollandse Lente’ van Delicious magazine. Met het thema ‘Chefs on a Mission’ nemen culinaire ondernemer Samuel Levie en ‘Gault&Millau Jonge Topchef 2019’ Jim de Jong je mee op een ‘garnalenmissie’ in een elf pagina’s tellende reportage inclusief vijf heerlijke gerechten met de Hollandse garnaal.
Recepten
Er is een vijftal nieuwe recepten ontwikkeld met wederom een glansrol voor het kleine schaaldiertje. Alle recepten hebben de signatuur van De Jong en Levie. De recepten zijn direct bereid en gefotografeerd op de visafslag in Stellendam.
Aardappelspaghetti met saus van Hollandse garnalen
Samuel Levie en chef-kok Jim de Jong
Dit sterrenwaardig gerecht is een culinair hoogstandje. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!
Hollandse garnalencocktail met sherrysaus, grapefruit & avocado
Samuel Levie en chef-kok Jim de Jong
Een klassieker met een moderne twist. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!
Gefrituurde Hollandse garnalen met mosterdpoeder
Samuel Levie en chef-kok Jim de Jong
Hollandse garnalen met een bite zoals je ze nog nooit geproefd hebt! Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!
Hollandse garnalenpaté
Samuel Levie en chef-kok Jim de Jong
Dat je met de Hollandse garnaal alle kanten op kan, blijkt wel weer uit deze bijzondere creatie. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!
Salade van gerookte krieltjes, zuurkool en Hollandse garnalen
Samuel Levie en chef-kok Jim de Jong
Een oer-Hollandse salade met Hollandse garnalen, zuurkool en witlof. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!
In 2018 lieten chefs Estée Strooker (24Kitchen), Mathijs Vrieze (RTL4) en Hugo Kennis (24Kitchen) ook al zien dat er oneindig veel verrassende gerechten te bereiden zijn met de zilte en lichtzoete Hollandse garnaal. Ze delen graag snelle, spannende en bijzonder lekkere recepten waar je misschien zelf niet 1, 2, 3 aan zou denken.
Zilte Bieten Salade
Chef-kok Hugo Kennis
Salade variatie van biet met mierikswortel en Hollandse garnaal. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!
Gegrilde knolselderij
Chef-kok Hugo Kennis
Hugo Kennis maakt een waanzinnig lekkere gerecht: gegrilde knolselderij met een frisse beurre blanc en Hollandse garnaal. Dat kan jij ook! Check het recept in de link hieronder.
Gnocchi in gepofte paprikasaus
Chef-kok Hugo Kennis
Dit is een heerlijk hoofdgerecht: gnocchi in gepofte paprikaroomsaus met Hollandse garnalen. Heb jij de smaak te pakken en wil je zelf aan de slag? Ga dan snel naar het recept!
Hartige no-bake cheesecake met Hollandse garnalen
Chef-kok Mathijs Vrieze
Deze luchtige hartige cheesecake is ideaal als voorgerecht, maar ook heel feestelijk tijdens een high tea. Heerlijk met een krokante bodem en Hollandse garnalen.
Witlof- oesterzwamsalade met Hollandse garnalen
Chef-kok Mathijs Vrieze
Deze salade heeft het allemaal. Je proeft alle elementen, namelijk zoet, zout, bitter, zuur, vet en umami. Je maakt deze salade klaar in een handomdraai.
Verse loempia met Hollandse garnalen
Chef-kok Mathijs Vrieze
Dit is een waanzinnig lekker gerecht voor de lunch. Verse loempia’s gemaakt van een rijstvelletje, gevuld met rauwkost en Hollandse garnalen.
Hollandse komkommer gazpacho
Chef-kok Estée Strooker
Komkommerspaghetti met Hollandsche garnalen en komkommer gazpacho met cocktail vinaigrette met sinaasappel en pompoenpitjes. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!
Hollandse garnalen taco's
Chef-kok Estée Strooker
Taco’s met garnalen, koriander, jalapeño en zure room. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!
Kabeljauw ovenpakketje
Chef-kok Estée Strooker
Ovenpakketjes met kabeljauw en Hollandse garnaal met venkel en zeekraal. Ben jij benieuwd naar het recept? Klik op de link en ga zelf aan de slag met de Hollandse garnaal!
Het kleinste garnalenrestaurant van Nederland
Ter gelegenheid van de maand van de Hollandse garnaal vaart dit jaar het allerkleinste Hollandse garnalenrestaurant door Nederlandse wateren. Aan boord laten chefs Estée Strooker, Mathijs Vrieze en Hugo Kennis Nederland zien hoe makkelijk en lekker het is om te variëren met Hollandse garnalen. Liefhebbers van de Hollandse garnaal maken bovendien kans om een exclusieve avond aan boord te dineren bij Hugo Kennis. Hij opent voor één avond de deuren van een varend pop-up restaurant in Rotterdam op donderdag 20 september. Op het menu staan uitsluitend gerechten met een glansrol voor de onlangs MSC-gecertificeerde kleine smaakmaker.
Ontmoet de chefs
Estée Strooker
Estée is fan van de Hollandse garnaal. Ze gebruikt hem het liefst helemaal: de schalen kan je bijvoorbeeld frituren of een heerlijke bouillon van trekken. Estée is chef-kok in haar eigen restaurant ’t Amusement, heeft nog 2 restaurants, is op televisie o.a. bekend van 24 kitchen en de Nieuwe Garde en is voorvechtster van duurzaam eten.
Mathijs Vrieze
Mathijs kookt het liefst met verse ingrediënten. Komt dat goed uit, want de Hollandse garnaal komt rechtstreeks uit de Noordzee! Mathijs heeft als doel om Nederland te inspireren lekker en gezond te koken. Dat doet hij door zijn kookboeken en platform mathijsvrieze.nl.
Garnalenweetjes
Wist je dat...
- De Hollandse garnaal is grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam. De maximale lengte is 8 cm. Aan boord van de visser worden ze direct gekookt en krijgen ze een roze kleurtje en de kromme vorm.
- Jaarlijks vangen Europese garnalenvissers tussen de 32.000 en 35.000 ton Hollandse garnalen. Maar liefst 54% daarvan is voor Belgische consumptie.
- De Hollandse garnaal heeft in elk land verschillende namen. In Nederland heet ze soms ook 'Noordzeegarnaal' of ‘grijze garnaal’, in Duitsland ‘Krabbe’, ‘Granat’,‘Porre’ of ‘Knat’. In Denemarken „SEF“ of „CES“.
- Mannelijke Hollandse garnalen zijn alleen in hun jeugdstadium een mannetje. Nadat ze een keer geslachtsgemeenschap hebben gehad veranderen ze in een vrouwtje. Er zijn ook garnalen die van het begin af aan vrouwtje zijn. De wijfjes leggen twee á drie keer per jaar eitjes.
- De Hollandse garnaal wordt gegeten van Frankrijk tot Denemarken, maar het grootste deel gaat naar de Belgische markt. Daar worden er nationale delicatessen als ‘garnaalkroket’ en ‘Tomate crevette’ van gemaakt.
Lokaal én verantwoord
Naast de allerlekkerste, is de Hollandse garnaal ook nog eens een verantwoord en lokaal product. Sinds eind 2017 is de kleine smaakmaker namelijk MSC-gecertificeerd. Dat betekent dat de Hollandse garnaal duurzaam gevangen is en de herkomst traceerbaar is. Zo kun jij genieten met een goed gevoel.
Wil je meer weten over de Hollandse garnaal? Ga naar de vissoort pagina Hollandse garnaal waar je achtergrondinformatie vindt over de levenscyclus, vistechniek, voedingswaarden, verkrijgbaarheid en nog veel meer.
Meer informatie over de campagne ‘de kleine smaakmaker’ en een perskit met het persbericht en beeldmateriaal zijn te vinden op visbureau.nl.
Laat je inspireren door de kleine smaakmaker
Bisque de crevettes (garnalensoep)
Gepocheerde rogvleugel
Vissoep brodetto alla marchigiana
Rucolastamppot met Hollandse garnalen
Tomatentaartjes met Hollandse garnalen
Pasta met Hollandse garnalen en groene groenten
Deze campagne in het kader van de Hollandse garnaal wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie, Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij.