Zo wordt vis gerookt

Een van de meest geliefde visproducten is gerookte vis. Niet vreemd ook, want gerookte zalm of andere gerookte vissoorten doen het altijd goed als hapje, in een salade of op een broodje. Zo heb je snel een gezonde en lekkere maaltijd.

Historie

Het roken van vis is oorspronkelijk ontstaan als conserveringsmethode. In veel landen droogde men vis in de buitenlucht om de vis langer houdbaar te maken. In landen waar het klimaat niet geschikt was om vis aan de lucht te drogen ontwikkelde men het rookproces.

Populair

De gerookte vis die wordt verkocht is meestal koud gerookt, maar je kunt vis ook warm roken. Vette vissoorten worden vaker warm gerookt. Vissoorten als makreel, paling, forel, schar en zalm worden het meest als gerookt product verkocht.

Rooktechnieken uitgelegd

 

Warm roken (ookwel gestoomd genoemd)

Bij warm roken wordt de vis eerst gedurende 1½ uur voorgedroogd in de rookoven op een klein houtvuur (beuken of elzenhout). Het vuur wordt met een dikke laag mot en zaagsel bedekt, zodat er een dichte rook ontstaat. De vis wordt 60 minuten gerookt met rook van 80 tot 100°C. Het roken van paling neemt meestal een half uur in beslag.

Koud roken

Bij koud roken wordt de vis eerst in de pekel gedompeld. Vervolgens gaan de filets gedurende meerdere uren de oven in. De temperatuur van de rookkast mag de 28 graden niet overschrijden.

 

Uiterlijke verschillen

Het verschil tussen warm en koud gerookte vis is makkelijk te zien en te proeven. Warm gerookte vis wordt door de intense warmte rimpelig, het vel van koud gerookte vis blijft strak en de kleur is intenser. Het visvlees van koud gerookte vis is compacter en zoutiger van smaak.

 

Lees het verhaal van makreelroker Jakob

 

 

 

Bekijk het verhaal van de (koud) gerookte makreel

Zelf vis roken

Voor wie zelf vis wil roken zijn tegenwoordig speciale rookoventjes en rookzakken te koop, bij kookwinkels of hengelsportzaken. Voor het roken moet je de vis eerst schoonmaken en pekelen.

Vis roken met rookoven

vissoorten

Welke vissoorten zijn er?

Er zijn heel veel verschillende vissoorten, waarvan kabeljauw, zalm en haring je bekend zullen zijn. Ben je benieuwd welke vissoorten er nog meer zijn en wat voor heerlijke gerechten je er mee kunt maken? Alle biologische, culiniare en achtergrondinformatie over elke vissoort ben je bij Visrecepten.nl aan het juiste adres!

Lees meer over vissoorten

Vis van de Maand Recept Februari

Fish pie met wijting, groenten en oude kaas

Wijting krijgt deze maand het podium dat hij verdient. Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en heeft een gelijkwaardige smaak. Als we de Fransen mogen geloven is deze vis een ware delicatesse. De structuur van het vlees is zachter en vergt een kortere bereidingstijd. Menig restaurant en sterrenchef plaatsen deze vis graag op de kaart. Ga zelf aan de slag met het recept van de maand en wees een sterrenchef in eigen keuken! Deze fish pie uit de oven staat binnen 30 minuten op tafel.    

Ga hier naar het recept

Gezondheid

Fit en mooi met vis

Vis is veel meer dan alleen lekker. Het bevat veel vitaminen en mineralen die er voor zorgen dat je lijf in topconditie is en blijft. Ook zie je er beter uit door het eten van vis. Gooi de dure crèmes dus maar weg en eet vaker vis! Ook als je als je iets aan je figuur wilt doen of intensief aan het sporten bent is vis de ideale basis.  

Lees hier hoe dat zit