Werk aan de winkel
De vis die gekocht is op de veiling, wordt zo snel mogelijk in vrachtwagens vervoerd naar de bedrijven die de vis verder verwerken.
Om een zo vers mogelijk product te kunnen garanderen, wordt de vis gedurende het hele traject op ijs bewaard en gekoeld getransporteerd. Aangekomen bij de visverwerkende bedrijven gaat de vis ook direct de koelcel in.
Afhankelijk van het product wordt deze verder verwerkt en verpakt. Producten als schol, schar en bot worden bijvoorbeeld gefileerd en eventueel gepaneerd om vervolgens verpakt te worden. Bij een product als makreel wordt deze eerst gezouten en in een rookkast gehangen om daarna verpakt te worden. Het volgende station is de horeca, de groothandel, de supermarkt of de export naar het buitenland.
Vervolg de reis van de vis naar 'in de vitrine'
Het verhaal van... Jan, productiemedewerker
Jan Kwakman werkt als productiemedewerker in een bedrijf in Edam dat platvis verwerkt en exporteert. Jan werkt al 15 jaar in de visindustrie en komt ook nog eens uit Volendam. Vis is dus de rode draad in zijn leven.
'We leveren met name veel producten met toegevoegde waarde, zoals gepaneerde vis en vriesverse vis. Mijn werk heeft een grote invloed op de kwaliteit, waardoor we een prachtig eindproduct kunnen afleveren'
Het verhaal van... Jakob, makreelroker
Jakob is ondanks zijn jonge leeftijd al 10 jaar werkzaam ''in de vis". Deze Urker werkt met trots in Nederlands grootste makreelrokerij.
'Het mooie aan makreel is dat het niets nodig heeft om de vis lekker te maken. Het is gewoon zouten, roken en eten maar. En geloof me: het is heerlijk!'