Vis & Gezondheid

 

Bijna iedereen weet wel dat vis goed voor je is. Maar waarom dat precies is en hoeveel je precies nodig hebt, dat weet niet iedereen. Het gezegde 'Zo gezond als een vis' bestaat niet voor niets, want vis bevat veel vitamines, mineralen, eiwit, ijzer en gezonde vetten. De Gezondheidsraad adviseert daarom minimaal 1 keer per week vis te eten voor de benodigde vitamines, mineralen en vetten.

Men zegt niet voor niets: 'Zo gezond als een vis'

 

Vitamine Zee

Vitaminen en mineralen

Vis zit boordevol vitaminen; waaronder vitamine A, D en B12. Vitamine A en D zitten vooral in vette vis. 

Dit zit er in vis: Dit is goed voor:
Vitamine A De ogen, de huid, de groei en de weerstand
Vitamine D Stevige botten en tanden, de hersenen en voorkomen van depressies
Vitamine B12 De aanmaak van rode bloedcellen, goede werking van het zenuwstelsel
Jodium Een goed werkende schildklier
Selenium Een goed werkende schilklier, de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel
Zink Een goede weerstand, het gezichtsvermogen, reuk, smaak en de groei
Omega-3 Het hart en de bloedvaten en de hersenen
IJzer Het bloed en het zenuwstelsel
Eiwit Bloedvaten, ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen

Bekijk ook de voedingswaarden per vissoort

Vitamine B12

De Gezondheidsraad, het onafhankelijke wetenschappelijke adviesorgaan op het gebied van volksgezondheid voor de Nederlandse overheid, zegt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B12 voor de meeste volwassenen 2,8 microgram per dag is. Laat dat vette visje nou in één klap zorgen voor deze vitamine.

Vitamine B12 per portie Microgram
1 portie mosselen (100 g) 19,16
1 portie garnalen (100 g) 16,78
1 stukje makreel (gaar, 100 g) 8,5
1 haring (100 g) 8,5
1 stukje zalm (gaar, 100 g) 4,0
1 stukje rundvlees (gaar, 75 g) 1,6
1 schaaltje halfvolle yoghurt (150 ml) 1,1
1 ei (50 g) 0,8
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,7
1 stukje varkensvlees (gaar, 75 g)

0,3

© Voedingscentrum.nl

Omega 3-vetzuren

Met name vette vissoorten zitten vol met omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor het hart- en de bloedvaten en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling of sardines.

Bijzonder goed voor :

zwangere vrouwen,

vrouwen die borstvoeding geven

& kinderen

 

Meer over vis, zwangerschap en opgroeiende kinderen

IJzer

Vis is een natuurlijke bron van ijzer, een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, dat nodig is voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Er bestaan twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke voedingsmiddelen en heeft het voordeel dat het sneller wordt opgenomen door het lichaam dan non-heemijzer. Omdat vis het dierlijke heemijzer bevat, is het een goede bron van ijzer. Vooral zeevis en weekdieren (kokkels, mosselen en oesters) zijn erg rijk aan ijzer.

© Mens en Gezondheid

Bijzonder goed voor :

vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven

Meer over vis, zwangerschap en opgroeiende kinderen

Eiwitten

Vis is een van de meest eiwitrijke voedingsbronnen. Het bevat ongeveer 20% eiwitten, afhankelijk van welke soort vis je neemt.

Daarnaast is het eiwit van vis erg goed te verteren omdat deze geen collageen of elastine bevatten, de zogenaamde bindweefsel-eiwitten. In eiwit zitten aminozuren waar het lichaam niet buiten kan. Genoeg eiwit eten is dus belangrijk voor een goede gezondheid. Zo heeft onderzoek aangetoond dat eiwitten helpen de bloeddruk te verlagen en de bloedvaten soepel te houden. Verder helpt een eetpatroon met relatief veel eiwit oop gewicht te blijven. Dat komt doordat eiwit goed verzadigt en belangrijk is het spierweefsel in stand te houden. De volgende vissoorten bevatten veel eiwit: kabeljauw, sardientjes, makreel, forel, tonijn, zalm, haring, krab, kreeft en garnalen.

Bijzonder goed voor :

mensen die regelmatig sporten,

mensen die verantwoord af willen vallen

vissoorten

Welke vissoorten zijn er?

Er zijn heel veel verschillende vissoorten, waarvan kabeljauw, zalm en haring je bekend zullen zijn. Ben je benieuwd welke vissoorten er nog meer zijn en wat voor heerlijke gerechten je er mee kunt maken? Alle biologische, culiniare en achtergrondinformatie over elke vissoort ben je bij Visrecepten.nl aan het juiste adres!

Lees meer over vissoorten

Gezondheid

Welke vis is vet en welke mager?

Wil je caloriearm eten omdat je op de lijn let? Of wil je juist voldoende gezonde vetten binnenkrijgen?  Bekijk het handige overzicht, waarmee je in één oogopslag ziet of de vis van jouw voorkeur vet, mager of ergens in de middenmoot hangt.

Naar het overzicht

Gezondheid

Fit en mooi met vis

Vis is veel meer dan alleen lekker. Het bevat veel vitaminen en mineralen die er voor zorgen dat je lijf in topconditie is en blijft. Ook zie je er beter uit door het eten van vis. Gooi de dure crèmes dus maar weg en eet vaker vis! Ook als je als je iets aan je figuur wilt doen of intensief aan het sporten bent is vis de ideale basis.  

Lees hier hoe dat zit