Hoe houdbaar is vis?

‘Visite en vis blijven maar drie dagen fris’, zo luidt het gezegde. Vis is nu eenmaal een product dat aandacht verdient het even te kunnen bewaren. Met deze tips in het achterhoofd gaat het goed.

Alle ondernemers in de viswereld hanteren strikte regels de verse vis vanaf de vangst tot in het winkelschap zo optimaal mogelijk te behandelen. De vissers plaatsen de vangst aan boord al gesorteerd in viskisten, voorzien van laagjes ijs tussen de vis. Vanaf de visafslag wordt de vis per koelwagen zorgvuldig naar handels- en verwerkingsbedrijven gebracht. Tijdens de verwerking – dit kan alleen het fileren zijn of de verwerking tot gemaksproducten – dient de plek goed gekoeld te zijn en vindt het visje opnieuw zijn weg naar een koelcel of vriescel. Wanneer vis vervolgens met de koelwagens naar de winkels wordt gebracht, komt de vis zo snel mogelijk in het koel-/vriesvak te liggen. Daarna is het aan jou als klant het visje goed te behandelen.

 

bew

Verse Vis: koelkast of vriezer

Bij het kopen van verse vis is het belangrijk de koelketen zo min mogelijk te onderbreken. Doe de zojuist gekochte vis daarom het liefst direct in een koelbox of koeltas. Eenmaal thuis aangekomen, doe je de vis in de koelkast tot het moment van eten. Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.

winkelwagen

Heb je zojuist een lekker visje gekocht? Met deze vier tips blijft vis vers van de winkel tot thuis.

  1. Koop vis altijd als laatste. Let bij voorverpakte vis goed op de houdbaarheidsdatum. De 'TGT' of  'te gebruiken tot'-datum mag je niet overschrijden.
  2. Leg de vis in een thermische tas of koelbox. Bewaar vis in de kofferbak van je auto, daar is het net iets frisser.
  3. Ga zo snel mogelijk naar huis en blijf niet met een buurtgenoot kletsen en rijd niet nog even langs een kennisje (zeker niet op een warme lentedag!)
  4. Doe de vis bij thuiskomst zo snel mogelijk in de koelkast.

Hoe vis te bewaren in de koelkast?

Vis in koelkast

Eet je de vis niet meteen op? Dan bewaar je vis in de koelkast.

  1. Zet de koelkast op 4 tot maximaal 7°C.
  2. Verpak de vis in vershoudfolie en leg hem in een schaaltje met ijs of laat hem in de originele winkelverpakking.
  3. Zet de vis op de koudste plek: onderin de koelkast. Zorg ervoor dat er geen vocht van de vis in aanraking komt met andere voedingswaren. 

Hoe lang mag je vis bewaren?

vis houdbaar

Verse vis, schaal- en schelpdieren kun je in beginsel maximum drie dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let dan op de houdbaarheidsdatum
op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn vaak langer houdbaar.

Hoe verse vis in te vriezen?

Vis invriezen

Eet de vis vers of koop vis die reeds is ingevroren. Dankzij snelle invriesmethoden
behoudt ingevroren vis al zijn smaak en textuur. Wil je toch graag zelf verse vis
invriezen? Dan is de beste manier als volgt:

  1. Gebruik uitsluitend heel verse vis.
  2. Spoel de vis af en dep droog.
  3. Verpak strak in vershoudfolie, zo blijft de vis mooi sappig.
  4. Stapel de stukken niet, zo dringt de kou sneller tot de kern.
  5. Bewaar op min -18°C en niet langer dan 3 maanden.

Vis invriezen na bereiding, mag dat?

vis bakken

Je hebt een visgerecht gemaakt en je hebt nog een restje over dat je wilt invriezen? Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht, vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten niet opnieuw ingevroren mogen worden. Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen een uur in de koelkast.
Vries restjes na het afkoelen onmiddellijk in. Het is mogelijk dat bereide vis, die wordt ingevroren, leidt tot enig smaak- en kwaliteitsverlies.

Vis uit blik​​​​​​​​​​​​​​

vis conserven

Vis uit blik heeft als groot voordeel dat het erg lang houdbaar is. Erg handig dus om bijvoorbeeld altijd een blikje zalm of tonijn in huis te hebben voor een lekkere salade of boterham.

Door het snelle productieproces blijven alle goede eigenschappen van vis bewaard, te vergelijken met groenten in pot. Visconserven zijn dus niet alleen lekker maar ook nog eens supergezond. Vis uit blik is in alle soorten en maten verkrijgbaar in de winkel: gekruid, ongekruid, op basis van olie of water. Vis in olie is het meest geschikt voor warme gerechten. Ben je bewust met je gezondheid bezig, dan kun je het beste kiezen voor vis op waterbasis. Deze variant is namelijk calorie-armer.

Vis uit de diepvries​​​​​​​

Vis in diepvries

Voor veel drukke gezinnen en mensen die fulltime werken is vis uit de diepvries een uitkomst. Het is niet alleen lang houdbaar, namelijk wel 3-6 maanden, maar ook nog eens breed verkrijgbaar. Supermarkten zijn op veel plaatsen tot laat in de avond en in het weekend geopend en hebben een breed assortiment aan gepaneerde en naturel vis uit de diepvries. Zo is een lekker visje altijd binnen handbereik.

Ondanks wat veel mensen denken van niet, is diepvriesvis net zo gezond als verse vis. Net als diepvriesgroenten worden alle vitamines en mineralen behouden bij het vriesproces. 

Hoe vis te ontdooien?

visontdooien

Wil je vis ontdooien? Zet deze dan niet zomaar op het aanrecht of ontdooi niet in warm water. Vis snel en veilig ontdooien, kun je op twee manieren doen. Grote stukken vis kun je in de koelkast of in de magnetron laten ontdooien. Kleine visjes of filets hoeven niet volledig ontdooid te zijn alvorens ze verder te bewerken. Als het visvlees nog een beetje is bevroren, versnijdt het zelfs nog eenvoudiger.