FAQ

Op deze pagina lees je de antwoorden op vragen die veel gesteld worden over Visrecepten.nl, vis en de vissector. Staat jouw vraag hier niet tussen? Vul dan het contactformulier in.

Waarom is vrijdag visdag?

Katholieken eten vaak op vrijdag vis, maar verplicht was het nooit. Toch wordt deze traditie uiteindelijk ontleent aan religie. Heel vroeger was het in diverse religies een gewoonte om meerdere vastendagen in de week te hebben. De katholieke gelovige had op vrijdag een ‘dag van volledige onthouding’. Deze onthouding betekende dat het eten van (toentertijd) luxe middelen zoals vlees van landdieren verboden was. Vis was vroeger een goedkoper product dan vlees en geen landdier en viel daar dus niet onder. Om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, at men dan vis. Vandaar dat vrijdag ook wel ‘visdag’ heet.

Nu merken we weinig meer van die regel, maar is het meer bekend als een algemeen gebruik.

Hoe maak ik een account aan op Visrecepten.nl?

Wanneer je klikt op "Mijn recepten" rechtsboven op de pagina krijg je een pop-up te zien, waarbij je gevraagd wordt of je een account wilt aanmaken. Klik op de button "account aanmaken" en volg de stappen. Zie je geen pop-up? Ga in de menubalk dan naar "mijn account". Hier kun je een account aanmaken of inloggen via Facebook.

Hoe kan ik een recept printen?

Een recept printen is heel eenvoudig. Onder de bereidingswijze bij het recept zie je een printericoontje staan waarmee je het recept kunt printen.

Waar kan ik de voedingswaarden per vissoort terugvinden?

Informatie over de voedingswaarden van de verschillende vissoorten kun je terugvinden op de individuele pagina's van de soorten. Ga naar Visrecepten.nl/over-vis/vissoorten en klik op de vissoort waar je van wilt weten welke voedingsstoffen deze bevat per 100 gram onbereid product. Onderaan de pagina vind je alle informatie die bij ons bekend is.

Wat is de aanlandplicht?

De Europese aanlandplicht betekent dat vissers alle commerciële soorten aan land moeten brengen (https://ec.europa.eu/fisheries/cfp/fishing_rules/discards_en). Commerciële soorten zijn vissoorten die onder een vangstquotum vallen of waarvoor een minimummaat geldt. Voordat de aanlandplicht werd ingevoerd, moesten de vissers vis waarvoor ze geen quotum (meer) hadden of ondermaatse vis juist terugzetten in zee (dit noemen we‘discarden’).

 

Stel jouw vraag aan Visrecepten.nl

CAPTCHA