Campagne Makreel

logo makreel

De gestoomde, warm gerookte makreel is in Nederland bij een breed publiek een gewaardeerde lekkernij als vis op een toastje op de borrelplank. Ook over de grenzen geniet de Nederlandse makreel bekendheid. Het overgrote deel van de makreelvangst van de Nederlandse rederijen wordt namelijk geëxporteerd naar landen buiten de Europese Unie, Amerika, Egypte, West-Afrika, de landen van voormalig Sovjet Unie en Japan. 

Maar er zijn meer redenen te noemen om wat vaker voor makreel te kiezen. Want makreel is...
LEKKER: smaakt ook heel goed in een salade, pasta, ovengerecht of gegrild
DUURZAAM: scoort goed als het gaat om CO2-reductie
GEZOND: hoog gehalte omega 3
BETAALBAAR: voor slechts enkele euro's heb je een makreel

In deze campagne van het Nederlands Visbureau wordt de veelzijdigheid van makreel gepromoot. De campagne richt zich op een brede doelgroep, die makreel nog moeten ontdekken of de variëteit in bereiding nog niet kennen. Door makreel te verwerken in aansprekende, trendy gerechten en achtergrondinformatie te delen, maakt het Nederlands Visbureau de vissoort voor een brede groep toegankelijk.

opbouw payoff
Vetlekker

Makreel biedt vele gezondheidsvoordelen, maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat het vooral ook vet lekker is en makkelijk te bereiden. De gestoomde variant, ‘warm gerookt’ genoemd, is in Nederland het bekendst en belandt vaak op een broodje of toastje bij de borrel. Maar er kan
nog veel meer met makreel! Gerookt of vers, hij smaakt vet goed in een salade, pasta of ovengerecht.
Gegrild op de BBQ is hij ook fantastisch.

 

Makreel staat in de top 10 meest geconsumeerde
vissoorten van Nederland.

Vetduurzaam

Dat makreel vetlekkervetgezondvetbetaalbaar is, wist je zeker wel!? Maar wist je ook dat makreel vetduurzaam is?

Want wild gevangen makreel hoeft niet gevoerd te worden, verbruikt geen water anders dan zijn zwemwater en de visserijschepen verbruiken relatief weinig brandstof. Hierdoor is deze vis een goede keuze voor hen die willen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen; makreel scoort namelijk vetgoed als het gaat om CO2-reductie. En laat hiermee varkens- en rundvlees, kip, tofu en Vega burger ver achter zich. Daarmee is makreel ook nog eens vetduurzaam!

Makreel, vetgoed!

Lees hier onze makreel factsheet.

RADIOCOMMERCIAL 

Vetduurzaam
Vetgezond

Als je een keer per week vis eet, dan zit het wel goed. En als dat dan ook nog makreel is, zit je VETGOED! Hij bevat namelijk een zee aan de omega 3-visvetzuren EPA en DHA. Goed voor hart, hersenen en gezichtsvermogen.

Er bestaan veel omega 3 verrijkte producten welke goede vetten bevatten, maar nooit zoveel als in een portie makreel. Om een vergelijk te maken: voor een wekelijkse portie van 70 gram gerookte makreel moet je maar liefst 63 boterhammen met verrijkte boter eten om aan dezelfde hoeveelheid gezonde vetten te komen.

stapel boterhammen

Makreel zit overigens ook boordevol vitaminen zoals A, D, K, B12, C en mineralen die onder meer belangrijk zijn voor een goed werkend immuunsysteem. En met de proteïnen zit het ook wel snor. Makreel bevat circa 20% hoogwaardige eiwitten die een belangrijke rol spelen voor de normale groei en ontwikkeling van hun botten. 

Met al z’n goede vetten is deze vis VETGEZOND.

Per 100 gram bevat makreel Rauw Warm gerookt Koud gerookt In blik, olie
KJ 968 1306 1250 1108
kcal 233 315 267 267
Eiwit (g) 18 19,5 21,1 20
Vet (g) 17,9 26,1 24,1 20,7
Waarvan omega 3 (g) 3,9 7,1 5,9 6,9
Natrium (g) 85 250 746 420
IJzer (mg) 1 1,2 1,2 1,2
Vitamine D 8 4,3 8,2 4,3
Vitamine E 0,4 0,7 0,5 3,5

 

Makreel is een echte superfood, want het bevat naast veel omega 3 ook vitaminen & mineralen zoals: A, D, K, B12
en C, fosfor en magnesium.

 

Vetbetaalbaar
Vetbetaalbaar

HORSMAKREEL 

Horsmakreel is een heel delicaat visje en heel geliefd in de Japanse keuken om zijn geraffineerde en exclusieve smaak. De vis is minder vet dan makreel. Hoe exotisch dit ook klinkt, horsmakreel is gewoon een lokaal visje uit onze Noordzee. 

Horsmakreel

Historie
Voor de jaren ’80 waren Nederlandse vissers niet zo blij met de horsmakreel. Als ze visten op makreel of haring en daar een aantal horsmakrelen bij vingen, raakten de makrelen en haringen beschadigd door de scherpe kartellijn van de horsmakreel.

In de jaren ’80 kwamen Japanners de horsmakreel op het spoor. Ze kochten de horsmakreel in Nederland in, waarmee het sentiment bij de vissers ook omsloeg. Opeens was de horsmakreel geen vervelende bijvangst meer, maar een product waar ze goede prijzen voor konden maken.

Verkrijgbaarheid
Als je horsmakreel bij je visdetaillist of marktkraam ziet liggen, aarzel dan niet om 'm te kopen. Ondanks dat het visje bijna het hele jaar wordt aangevoerd, wordt hij niet veelvuldig ingekocht. 

Verkrijgbaarheid

Dit geldt ook voor de horeca. Zie je horsmakreel op de menukaart staan, probeer dit exclusieve vis dan eens! 

Bereiding
Het bijzondere aan horsmakreel is dat het zolang ondergewaardeerd is geweest, terwijl de smaak zo verfijnd is. Met hele simpele bereiding geef je de vis een uitgesproken smaak. Het vooroordeel dat de vis heel graterig is, bestaat nog steeds. Terwijl de horsmakreel net zoveel graten als makreel of haring bevat.
 

Een simpel recept om thuis te maken is met Aji Sashimi.
Dit is een relatief goedkope sashimisoort.
Je hakt de vis in stukjes en mengt het met geraspte verse gember, fijngesnipperde lente-ui en een klein beetje sojasaus.
Schep het mengsel op een shisoblad.
Bij de eerste hap waan je je even in Japan.

Deel jouw recepten met makreel via #makreelvetgoed

Facebook | Instagram

Meer informatie

Wil je meer weten over makreel? Ga naar de vissoort pagina Makreel waar je achtergrondinformatie vindt over de levenscyclus, vistechniek, voedingswaarden, verkrijgbaarheid en nog veel meer. 

Voor meer informatie over de campagne ‘Makreel, vetgoed’ kan er contact opgenomen worden met het Nederlands Visbureau 088 - 336 96 55.

Deze campagne in het kader van makreel wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie, Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij.

EU logo