Ingrediënten

 • 600 g verse makreelfilet
 • 1 gekonfijte citroen en 1 verse
 • 400 g voorgekookte kikkererwten*
 • 800 g jonge voorjaarsgroenten bijv. prei, dunne worteltjes en peultjes
 • 1 1/2 el ras al hanout
 • Flinke scheut olijfolie
 • 1/2 l groentebouillon tablet

Bereiding

 1. Halveer de gekonfijte citroen, verwijder het pulp en snijd de schil in kleine stukjes.
 2. Laat de kikkererwten uitlekken.
 3. Maak de groenten schoon, snijd ze zo nodig iets kleiner.
 4. Leg de groenten in de tajine, vuurvaste schaal of pan. Voeg de kikkererwten en de stukjes gekonfijte citroenschil toe. Rasp de schil van de verse citroen erboven. Bestrooi met de ras al hanout en schenk er een flinke scheut olijfolie over. Hussel door elkaar.
 5. Knijp er vervolgens een halve citroen boven uit. Schenk de bouillon erbij. Zet de tajine, vuurvaste schaal of pan op een matig hoog vuur. Zet het deksel erop zodra de bouillon begint te koken en draai het vuur op z’n laagst. Laat de groenten 5 minuten pruttelen.
 6. Leg na 5 minuten pruttelen de makreelfilet tussen de groenten, schep er wat vocht uit de tajine over, dek af met het deksel en laat de makreel in 10-12 minuten gaar worden.

Serveertip: lekker met Marokkaans brood.

Variatietip: schep er aan tafel geroosterd komijnzaad in olijfolie over: bak 1-2 el komijnzaad in een laagje olijfolie, 1-2 minuten op een matig hoog vuur.  

*Tip: zelf kikkererwten weken en koken: Was de kikkererwten in een vergiet. Week ze in ruim koud water met 2 tl bakpoeder minstens 12 uur of 1 nacht. Afgieten. Breng de kikkererwten vervolgens in een pan met koud water en 1 tl bakpoeder aan de kook. Kook de kikkererwten, afgedekt met een deksel tot ze helemaal zacht zijn (1-2 uur). Proef om te controleren of ze door en door gaar zijn. Direct gebruiken of invriezen tot je ze nodig hebt.

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/