Makreel
Makreel heeft een blauw-groenige rug en een zilverwitte buik, blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. De makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Makreel Paspoort
- Naam
- Makreel (Scomber Scombrus)
- Lengte
-
Max. 66 cm lang.
- Voedsel
-
Plankton, kleine kreeftachtige, garnaalachtige en vislarven.
- Levenscyclus
-
Wordt max. 17 jaar oud.
- Verspreiding
-
De Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee tot aan IJsland. Migreert in de zomer naar het noorden.
- Leefgebied
-
In grote scholen, dichtbij het wateroppervlak.
- Populatie
-
Goed. Makreel is MSC gecertificeerd.
- Kleur
-
Blauw-groenige rug met blauwzwarte strepen en een zilverwitte buik.
- Familie
-
Makreelachtige, verwant aan o.a. de tonijn.
Vangst
Makreel kan met verschillende visserijtechnieken worden gevangen. De Nederlandse vloot doet dit echter hoofdzakelijk met vriestrawlers, die lange visreizen maken van enkele weken. Direct na de vangst wordt de makreel schoongemaakt, ingevroren en opgeslagen, zodat deze zo vers mogelijk aan land komt. Omdat bij deze techniek de vis aan boord wordt verwerkt, zijn de schepen behoorlijk groot. De grootte van het schip zegt dus niks over de hoeveelheid vis die wordt gevangen. De vangst op makreel vindt plaats gedurende de maanden oktober tot en met februari. Buiten deze periode wordt er door dezelfde schepen gevist op andere soorten zoals haring, blauwe wijting en horsmakreel.
Makreel, vet lekker!
Makreel is een relatief betaalbare en laagdrempelige vissoort. Hij is bij elke supermarkt, traiteur en visspeciaalzaak te verkrijgen. Het is dan ook een populair visje op een toastje bij de borrel, in salades en op een broodje.
Zo’n 20% van de Nederlandse huishoudens eet wel eens makreel.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden

Warm of koud gerookt?
Makreel wordt veelal gerookt verkocht. Er zijn twee manieren van roken, die zorgen voor een eigen smaak. Warm of koud gerookt.
Elke rokerij heeft zijn eigen rookproces met daarbij zijn procesvariabelen zoals temperatuur en rooktijd. Zo hanteert iedere rokerij zijn eigen formule voor het rookproces.
Warm gerookt (ook wel gestoomd genoemd)
Warm gerookte makreel gaat eerst in een licht pekelbad en wordt gedurende 4-6 uur gerookt op een minimale kerntemperatuur tussen de 60 en 70°C graden. Het visvlees wordt hierdoor heerlijk zacht en mals. De buitenkant van de vis wordt prachtig goud-geel van kleur en is gerimpeld.
Koud gerookt
Koud gerookte makreel wordt iets minder verkocht dan de warm gerookte variant. De makreel gaat voor het rookproces eerst gedurende 24-48 uur in een zwaar pekelbad. Vervolgens wordt hij gerookt op maximaal 30°C graden. Na 10-12 uur roken is de makreel nog steeds niet helemaal gaar. Het visvlees blijft veel compacter en de smaak is door het pekelbad zouter. De koud gerookte makreel heeft een lichte goud-gele gloed en zit strakker in z’n vel dan de warm gerookte variant.

Wist je dat?
-
Verse makreel, dus niet gerookt, kun je krijgen bij de visspecialist. Het is echter niet lang houdbaar.
-
Makreel is een echt echte superfood, want het bevat naast veel omega 3, veel vitaminen en mineralen zoals: A, D, K, B12 en C, fosfor en magnesium.
-
Door een keer in de week makreel te eten zit je al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan Omega 3.
-
Het roken en zouten van makreel was vroeger de enige manier om de vis te bewaren en te verhandelen.
-
Je kunt je eigen makreel roken door middel van een tafelmodel rookoven of d.m.v. de bbq.
Bereiding
Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht.
Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
258 kcal/1079 kj
- Water
-
60.30 g.
- Eiwit
-
18.00 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
20.70 g.
- Verzadigde vetten
-
4.90 g.
- E.o.v
-
9.60 g.
- M.o.v.
-
4.40 g.
- Cholesterol
-
76.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
1.00 mg.
- Vitamine B1
-
0.10 mg.
- Vitamine B2
-
0.30 mg.
- Vitamine B6
-
0.20 mg.
- Vitamine B11
-
8.00 µg
- Vitamine B12
-
8.50 µg
- Vitamine C
-
0.00 mg.
- Vitamine D
-
4.00 µg
- Natrium
-
87.00 mg.
- Kalium
-
270.00 mg.
- Calcium
-
16.00 mg.
- Fosfor
-
200.00 mg.
- Ijzer
-
1.00 mg.
- Magnesium
-
30.00 mg.
- Koper
-
0.10 mg.
- Zink
-
0.60 mg.