Makreel

De makreel heeft een blauw-groenige rug en een zilverwitte buik, heeft blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. De makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Makreel

Makreel Paspoort

Naam
Makreel (Scomber Scombrus)
Lengte
Max. 66 cm lang.
Voedsel
Plankton, kleine kreeftachtigen, garnaalachtigen en vislarven.
Levenscyclus
Wordt max. 17 jaar oud.
Verspreiding
De Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee tot aan IJsland. Migreert in de zomer naar het Noorden.
Leefgebied
In grote scholen, dichtbij het wateroppervlak.
Populatie
Goed. Makreel is MSC gecertificeerd.
Kleur
Blauw-groenige rug met blauwzwarte strepen en een zilverwitte buik.
Familie
Makreelachtigen, verwant aan o.a. de tonijn.

Vangst

Makreel kan met verschillende visserijtechnieken worden gevangen. De Nederlandse vloot doet dit echter hoofdzakelijk met vriestrawlers, die lange visreizen maken van enkele weken. Direct na de vangst wordt de makreel schoongemaakt, ingevroren en opgeslagen, zodat deze zo vers mogelijk aan land komen. Omdat bij deze techniek de vis aan boord verwerkt wordt, zijn de schepen behoorlijk. De grootte van het schip zegt dus niet zo zoveel over de hoeveelheid vis die gevangen wordt. De vangst op makreel vindt plaats gedurende de maanden oktober tot en met februari. Buiten deze periode wordt er door dezelfde schepen gevist op andere soorten zoals haring, blauwe wijting en horsmakreel.

Duurzaamheid    Vangsttechnieken

Makreel, vet lekker!

Makreel is een relatief betaalbare en laagdrempelige vissoort. Hij is bij elke supermarkt, traiteur en de visspeciaalzaak te verkrijgen. Het is dan ook een populair op een toastje bij de borrel, in salades en op een broodje.

Zo’n 20% van de Nederlandse huishoudens eet wel eens makreel.

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Warm of Koud gerookt?

Makreel wordt veelal gerookt verkocht. Er zijn echter twee manieren van roken, die elk zorgen voor een andere smaak.

Warm gerookt (ook wel gestoomd genoemd)

Warm gerookte makreel wordt gedurende 6 uur gerookt op een temperatuur tussen 70 en 90 graden. Het visvlees wordt hierdoor heerlijk zacht en mals. De buitenkant van de vis wordt prachtig goud-geel van kleur en is gerimpeld.

Koud gerookt:

Koud gerookte makreel wordt iets minder verkocht dan de warm gerookte variant. De makreel gaat voor het rookproces eerst in een pekelbad. Vervolgens wordt hij gerookt op 30 graden. Na 6 uur roken is de makreel nog steeds niet helemaal gaar. Het visvlees blijft veel compacter en de smaak is door het pekelbad zouter.  De koud gerookte makreel heeft een lichte goudgele gloed en zit strakker in z’n vel dan de warm gerookte variant.

Wist je dat?

  • Verse makreel, dus niet gerookt, kun je krijgen bij de visspecialist. Het is echter niet lang houdbaar.

  • Makreel is een echt echte superfood, want het bevat naast veel Omega-3, veel vitaminen en mineralen zoals: A, D, K, B12 en C, fosfor en magnesium.

  • Door een keer in de week makreel te eten zit je al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan Omega-3.

  • Het roken en zouten van makreel was vroeger de enige manier om de vis te bewaren en verhandelen.

  • Je kunt je eigen makreel roken door middel van een tafelmodel rookoven of d.m.v. de bbq
     

Lees meer over vis & gezondheid

Bereiding

Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht.

Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
258 kcal
/
1079 kj
Water
60.30 g.
Eiwit
18.00 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
20.70 g.
Verzadigde vetten
4.90 g.
E.o.v
9.60 g.
M.o.v.
4.40 g.
Cholesterol
76.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
1.00 mg.
Vitamine B1
0.10 mg.
Vitamine B2
0.30 mg.
Vitamine B6
0.20 mg.
Vitamine B11
8.00 µg
Vitamine B12
8.50 µg
Vitamine C
0.00 mg.
Vitamine D
4.00 µg
Natrium
87.00 mg.
Kalium
270.00 mg.
Calcium
16.00 mg.
Fosfor
200.00 mg.
Ijzer
1.00 mg.
Magnesium
30.00 mg.
Koper
0.10 mg.
Zink
0.60 mg.