Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit. Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Makreel

Makreel Paspoort

Naam
Makreel (Scomber Scombrus)
Lengte
Max. 66 cm lang.
Voedsel
Plankton, kleine kreeftachtige, garnaalachtige en vislarven.
Levenscyclus
Wordt max. 17 jaar oud.
Verspreiding
De Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee tot aan IJsland. Migreert in de zomer naar het noorden.
Leefgebied
In grote scholen, dichtbij het wateroppervlak.
Populatie
Goed. Het huidige makreelbestand bevindt zich in een uitstekende staat. Daarnaast is de visserijdruk laag en de aanwas van jonge vis in recente jaren relatief hoog. Er is dus op korte termijn van visserijwetenschappelijk oogpunt geen reden tot zorgen over de duurzaamheid van dit visbestand.
Kleur
Blauw-groenige rug met blauwzwarte strepen en een zilverwitte buik.
Familie
Makreelachtige, verwant aan o.a. de tonijn.

Vangst

Makreel kan met verschillende vismethoden worden gevangen. De Nederlandse visserijschepen vangen de makreel vrijwel uitsluitend met vriestrawlers die gebruikmaken van de zogeheten pelagische ‘midwater trawl’. Omdat er met deze vangstmethode minder weerstand ontstaat, wordt er minder brandstof verbruikt. Deze schepen maken visreizen van 2,5 tot 3,5 week en sorteren en vriezen de makreel na de vangst in pakken van circa 20 kilo in, direct gereed voor de verkoop in binnen- en buitenland.

 

Duurzaamheid    Vangsttechnieken

Makreel, vetlekker!

Makreel is een relatief betaalbare en laagdrempelige vissoort. Hij is bij elke supermarkt, traiteur en visspeciaalzaak te verkrijgen. Makreel heeft stevig, sappig en (goed)vet vlees. Het is dan ook een populair visje op een toastje bij de borrel, maar past ook goed in salades, past of een overschotel. Of wat dacht je van gegrild! 

Makreel staat in de top 10 meest geconsumeerde
vissoorten van Nederland

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Warm of koud gerookt?

Makreel wordt zowel warm gerookt als koud gerookt. De gestoomde makreel (oftewel warm gerookt) is in Nederland het meest bekende product.

Bij het warm roken (stomen) gaat de makreel eerst vier uur in een pekelbad en wordt dan bij een temperatuur van 70°C tot 90°C, gedurende vier tot zes uur gerookt. Het visvlees wordt hierdoor heerlijk zacht. De kleur van het visvlees is wit.

Koud gerookte makreel wordt in Nederland iets minder verkocht dan de gestoomde makreel. Voor het roken wordt de makreel eerst in een pekelbad gedompeld. Vervolgens wordt hij in de rookkast geplaatst waar een temperatuur van ongeveer 30°C heerst. Gedurende zes uur werkt de rook op de makreel in. Door de lage temperatuur blijft de makreel min of meer rauw. De kleur van het visvlees is grauw en enigszins glazig. Het visvlees is veel compacter en zouter van smaak.

Het verschil tussen gestoomd en gerookt is aan de buitenkantvrij moeilijk te zien. Een gestoomde makreel is goudgeel van kleur en is iets gerimpeld. Een gerookte makreel heeft ook een goudachtige glans. Een gerookte makreel zit strakker in zijn vel.

Makreel wordt veelal gerookt verkocht. Er zijn twee manieren van roken, die zorgen voor een eigen smaak. Warm of koud gerookt.

Elke rokerij heeft zijn eigen rookproces met daarbij zijn procesvariabelen zoals temperatuur en rooktijd. Zo hanteert iedere rokerij zijn eigen formule voor het rookproces.

warmkoud

Wist je dat?

  • Verse makreel, dus niet gerookt, kun je krijgen bij de visspecialist. Het is echter niet lang houdbaar.

  • Makreel is echt een superfood, want het bevat naast veel omega 3, veel vitaminen en mineralen zoals: A, D, K, B12 en C, fosfor en magnesium.

  • Door een keer in de week makreel te eten zit je al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan omega 3.

  • Het roken en zouten van makreel was vroeger de enige manier om de vis te bewaren en te verhandelen.

  • Je kunt je eigen makreel roken door middel van een tafelmodel rookoven of d.m.v. de bbq.
     

Bereiding

Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht.

Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Voedingstabel

Makreel is een vette vis. Om aan de dagelijkse behoefte hoeveelheid omega 3 per dag te komen, hoef je maar een keer per week makreel te eten.

 

Per 100 gram bevat de vis Rauw Warm gerookt Koud gerookt In blik, olie
KJ 968 1306 1250 1108
kcal 233 315 267 267
Eiwit (g) 18 19,5 21,1 20
Vet (g) 17,9 26,1 24,1 20,7
Waarvan omega 3 (g) 3,9 7,1 5,9 6,9
Natrium (g) 85 250 746 420
IJzer (mg) 1 1,2 1,2 1,2
Vitamine D 8 4,3 8,2 4,3
Vitamine E 0,4 0,7 0,5 3,5