Hoe fileer je vis?

Bij het kopen van verse vis heb je een aantal opties: filets, moten of een de vis in z'n geheel. Voor elke keuze is eigenlijk wat te zeggen. Welke keuze voor jou het beste is, hangt onder andere af van wat je met de vis wilt doen. Ontdek wat de voordelen zijn van de verschillende opties.

vis fileren

Waarom je een hele vis koopt:

  1. Een hele vis is in verhouding goedkoper dan losse filets of moten.
  2. Een hele vis liegt niet: de ogen, het vel en de kieuwen vertellen je of deze echt vers is.
  3. Je kunt de vis op de huid bakken.
  4. Na het fileren, kun je de restjes gebruiken om soep van te trekken.
  5. Een hele vis leent zich uitstekend voor bereiding in de oven, grill of barbecue.

Hoe fileer je een hele vis?

Een hele vis fileren lijkt veel werk, maar ook voor dit karwei geldt: oefening baart kunst. Zeker als je de juiste tools in huis hebt, is fileren helemaal niet moeilijk. Kies voor een goed scherp (fileer)mes, het liefst een die aan twee kanten snijdt. Bij het fileren wordt er grofweg onderscheid gemaakt tussen rondvis en platvis. Onderstaand zie je hoe je rondvissen en platvissen kunt fileren.

rondvis platvis

Platvis fileren

 

platvis fileren
Platvis fileren doe je zo

Met dank aan visfileren.nl

Rondvis fileren

 

rondvis fileren
Rondvis fileren doe je zo

Met dank aan visfileren.nl

Kant en klaar

Wil je toch liever een kant en klaar filetje, vraag dan de visspecialist of hij het fileren voor je wil doen. Desgewenst kan hij of zij de huid laten zitten, zodat je de vis op de huid kunt bakken. Ook de supermarkt verkoopt kant en klare visfilets (met of zonder huid).

vissoorten

Welke vissoorten zijn er?

Er zijn heel veel verschillende vissoorten, waarvan kabeljauw, zalm en haring je bekend zullen zijn. Ben je benieuwd welke vissoorten er nog meer zijn en wat voor heerlijke gerechten je er mee kunt maken? Alle biologische, culiniare en achtergrondinformatie over elke vissoort ben je bij Visrecepten.nl aan het juiste adres!

Lees meer over vissoorten

Duurzaamheid

Keurmerken voor duurzame vis

Wie met een goed gevoel vis op tafel wil zetten, kiest bewust voor voor een duurzaam gevangen of gekweekte vis. Het is niet altijd te achterhalen waar een vis vandaan komt en op welke manier deze is gevangen. Daarom zijn er diverse keurmerken in het leven geroepen, die het voor de consument in een oogopslag duidelijk maakt welke vis duurzaam gevangen is. Op de verpakking prijkt dan het keurmerk van MSC, ASC of Waddengoud.

Lees meer over de keurmerken

Zoek een recept bij jouw vis: