Vis met een verhaal

Over vis valt veel te vertellen. Zoals bij veel dingen, kan het verhaal van de vis het beste worden verteld door degenen die er dagelijks mee te maken hebben: onze mannen en vrouwen van de zee. Vissers, afslagmedewerkers, visverwerkers en de visspecialist: allemaal dragen zij hun steentje bij aan het heerlijke stukje vis dat bij jou op je bord terechtkomt. Lees hun verhalen en kom er achter waarom werken in de vissector voor hen het mooiste beroep ter wereld is.

Het verhaal van... Wim


Op de afslag

Als hoofd van de visafslag in Scheveningen overziet Wim Harteveld het hele proces van aankomst op de kade tot het wegrijden van de vrachtwagens met vis. De kwaliteitscontrole is voor een groot deel gebaseerd op ervaring volgens Wim:

Wim Harteveld

'In 1 oogopslag zien mijn collega’s welke kwaliteit een (partij) vis heeft. Hierbij wordt meegenomen in de bepaling hoelang en waar het schip heeft gevist, of het heeft gestormd, hoe groot de lading was, de visserijmethode en hoeveel kilo er in een kist zit. Dit zijn allemaal factoren die de kwaliteit kunnen beïnvloeden.'

Het verhaal van... Jakob


In de visverwerking: de rokerij

Jakob is ondanks zijn jonge leeftijd al 10 jaar werkzaam 'in de vis'. Deze Urker werkt met trots in Nederlands grootste makreelrokerij.

Jakob Makreelroker

'Het mooie aan makreel is dat het niets nodig heeft om de vis lekker te maken. Het is gewoon zouten, roken en eten maar. En geloof me: het is heerlijk!'

Lees alles over vis roken

Het verhaal van... Kees


In de verkoop

Kees Sloot is al 20 jaar visspecialist. Hij zou zich geen mooiere baan kunnen voorstellen dan de baan die hij heeft. Het is niet alleen klanten tevreden naar huis zien gaan met een mooi stukje vis, maar ook met een stukje achtergrond over het product.

Kees Sloot

'Naast kwaliteit van de vis is service volgens mij net zo belangrijk. In een visspeciaalzaak moet hygiëne, versheid, assortiment, kwaliteit, vakmanschap en service allemaal in huis zijn. Daarom ga je tenslotte naar een specialist.'

Lees alles over verse vis kopen

Het verhaal van... Jan


In de verwerking

Jan Kwakman werkt als productiemedewerker in een bedrijf in Edam dat platvis verwerkt en exporteert. Jan werkt al 15 jaar in de visindustrie en komt ook nog eens uit Volendam. Vis is dus de rode draad in zijn leven.

Jan Kwakman

'We leveren met name veel producten met toegevoegde waarde, zoals gepaneerde vis en vriesverse vis. Mijn werk heeft een grote invloed op de kwaliteit, waardoor we een prachtig eindproduct kunnen afleveren.'

Het verhaal van... Pieter


Op zee, schipper op de OD6 uit Ouddorp

Zoals bij veel 'Mannen van de Zee', zit het vissersbloed ook bij de familie van Pieter Sperling in de genen. Vele generaties vissermannen gingen hem in de familie voor. Pieter vaart als schipper op de OD6 'Zeldenrust' die voornamelijk op schol en tong vist met behulp van de duurzame twinrigtechniek.

Visser Pieter Sperling

'Van mei tot oktober vissen we op de doggersbank waar de schol van topkwaliteit is. Het net van de twinrig beroert de zeebodem minimaal en zorgt voor minder brandstofverbruik. Zo dragen we ons steentje bij als rentmeesters van de zee.'
 

Lees alles over duurzame vangsttechnieken

Het verhaal van... Robert-Jan


In het restaurant

Robert-Jan is kok bij een restaurant in Katwijk. Gesitueerd in een van Nederlands echte vissersdorpen kan het bijna niet anders dan dat het een visrestaurant is. Hij werkt dan ook dagelijks met vis en tovert de heerlijkste gerechten op tafel.

Robert-Jan

'Vis is een heel veelzijdig product waar je alle kanten mee op kunt. Ik vind het een feestje om mee te werken.'

Leer vis klaarmaken als een pro

vissoorten

Welke vissoorten zijn er?

Er zijn heel veel verschillende vissoorten, waarvan kabeljauw, zalm en haring je bekend zullen zijn. Ben je benieuwd welke vissoorten er nog meer zijn en wat voor heerlijke gerechten je er mee kunt maken? Alle biologische, culiniare en achtergrondinformatie over elke vissoort ben je bij Visrecepten.nl aan het juiste adres!

Lees meer over vissoorten

Duurzaamheid

Keurmerken voor duurzame vis

Wie met een goed gevoel vis op tafel wil zetten, kiest bewust voor voor een duurzaam gevangen of gekweekte vis. Het is niet altijd te achterhalen waar een vis vandaan komt en op welke manier deze is gevangen. Daarom zijn er diverse keurmerken in het leven geroepen, die het voor de consument in een oogopslag duidelijk maakt welke vis duurzaam gevangen is. Op de verpakking prijkt dan het keurmerk van MSC, ASC of Waddengoud.

Lees meer over de keurmerken

Recepten & bereiding

Fileren kun je leren!

Laat jij die hele vissen ook altijd liggen? Gewoon omdat je niet weet hoe "het" moet? Bekijk dan onze masterclass vis fileren! We leggen je de verschillen uit tussen plat- en rondvissen en leren je hoe je mooie filets kunt snijden. Dus pak snel een fileermes en doe stap voor stap mee!

Lees meer