Vis met een verhaal
Over vis valt veel te vertellen. Zoals bij veel dingen, kan het verhaal van de vis het beste worden verteld door degenen die er dagelijks mee te maken hebben: onze mannen en vrouwen van de zee. Vissers, afslagmedewerkers, visverwerkers en de visspecialist: allemaal dragen zij hun steentje bij aan het heerlijke stukje vis dat bij jou op je bord terechtkomt. Lees hun verhalen en kom er achter waarom werken in de vissector voor hen het mooiste beroep ter wereld is.
Het verhaal van... Wim
Op de afslag
Als hoofd van de visafslag in Scheveningen overziet Wim Harteveld het hele proces van aankomst op de kade tot het wegrijden van de vrachtwagens met vis. De kwaliteitscontrole is voor een groot deel gebaseerd op ervaring volgens Wim:
'In 1 oogopslag zien mijn collega’s welke kwaliteit een (partij) vis heeft. Hierbij wordt meegenomen in de bepaling hoelang en waar het schip heeft gevist, of het heeft gestormd, hoe groot de lading was, de visserijmethode en hoeveel kilo er in een kist zit. Dit zijn allemaal factoren die de kwaliteit kunnen beïnvloeden.'
Het verhaal van... Jakob
In de visverwerking: de rokerij
Jakob is ondanks zijn jonge leeftijd al 10 jaar werkzaam 'in de vis'. Deze Urker werkt met trots in Nederlands grootste makreelrokerij.
'Het mooie aan makreel is dat het niets nodig heeft om de vis lekker te maken. Het is gewoon zouten, roken en eten maar. En geloof me: het is heerlijk!'
Het verhaal van... Kees
In de verkoop
Kees Sloot is al 20 jaar visspecialist. Hij zou zich geen mooiere baan kunnen voorstellen dan de baan die hij heeft. Het is niet alleen klanten tevreden naar huis zien gaan met een mooi stukje vis, maar ook met een stukje achtergrond over het product.
'Naast kwaliteit van de vis is service volgens mij net zo belangrijk. In een visspeciaalzaak moet hygiëne, versheid, assortiment, kwaliteit, vakmanschap en service allemaal in huis zijn. Daarom ga je tenslotte naar een specialist.'
Het verhaal van... Jan
In de verwerking
Jan Kwakman werkt als productiemedewerker in een bedrijf in Edam dat platvis verwerkt en exporteert. Jan werkt al 15 jaar in de visindustrie en komt ook nog eens uit Volendam. Vis is dus de rode draad in zijn leven.
'We leveren met name veel producten met toegevoegde waarde, zoals gepaneerde vis en vriesverse vis. Mijn werk heeft een grote invloed op de kwaliteit, waardoor we een prachtig eindproduct kunnen afleveren.'
Het verhaal van... Pieter
Op zee, schipper op de OD6 uit Ouddorp
Zoals bij veel 'Mannen van de Zee', zit het vissersbloed ook bij de familie van Pieter Sperling in de genen. Vele generaties vissermannen gingen hem in de familie voor. Pieter vaart als schipper op de OD6 'Zeldenrust' die voornamelijk op schol en tong vist met behulp van de duurzame twinrigtechniek.
'Van mei tot oktober vissen we op de doggersbank waar de schol van topkwaliteit is. Het net van de twinrig beroert de zeebodem minimaal en zorgt voor minder brandstofverbruik. Zo dragen we ons steentje bij als rentmeesters van de zee.'
Het verhaal van... Robert-Jan
In het restaurant
Robert-Jan is kok bij een restaurant in Katwijk. Gesitueerd in een van Nederlands echte vissersdorpen kan het bijna niet anders dan dat het een visrestaurant is. Hij werkt dan ook dagelijks met vis en tovert de heerlijkste gerechten op tafel.
'Vis is een heel veelzijdig product waar je alle kanten mee op kunt. Ik vind het een feestje om mee te werken.'