Gouden tips & tricks voor in de keuken

Bij Visrecepten.nl ben je aan het juiste adres voor ALLES over vis, dus ook de gouden tips & tricks die jouw leven in de keuken een stuk makkelijker maken. Heb je zelf nog een tip die hier niet tussen staat? Deel 'm dan met ons via info@visbureau.nl of onze Facebookpagina facebook.com/Visrecepten.

Brood in de frituurpan

Het is belangrijk dat het vet in de (frituur)pan goed voorverwarmd is tot 180°C wanneer je vis gaat frituren. Een handige manier om de temperatuur te checken is door er een stukje brood in te gooien. Als het snel boven komt drijven, is de temperatuur goed.

Superkrokant

Voor een superkrokant laagje om je vis haal je filet eerst door de melk en rol het dan door de bloem.

Lekker smeuïg

Leg gerookte paling, zalm, haring en makreel een half uurtje voor het serveren buiten de koelkast. Zo wordt het visvlees smeuïger en de smaak intenser.

Weg luchtjes

Heb je een hekel aan de geur van gebakken vis die lang in huis blijft hangen? Zet dan een pan met water, citroenschil en een geplette knoflook op het vuur terwijl je vis bakt.

Extra snel ontdooien

Wil je vis uit de vriezer snel ontdooid hebben, leg de vis dan een uurtje in koud water met wat zout. Het zout versnelt het ontdooiproces.

Visgeur van je handen

Ruiken je handen na het fileren naar vis? Was ze dan met zeep en spoel daarna af met wat citroensap of azijn. Eventueel kun je daarna je handen nog eens met zeep wassen.

Gaar of niet?

Zeker weten of je visje gaar is? Steek dan de punt van je mes in de vis en leg 'm tegen je lip. Voelt het warm aan, dan is deze klaar om geserveerd te worden!

Ontschubben doe je zo!

Koop je een hele vis, die je zelf gaat fileren dan kan het zijn dat de vis nog ontschubt moet worden. Om dit klusje snel te klaren, leg je de vis eerst in kokend water en vervolgens in koud water. Op die manier krijg je de schubben er makkelijker vanaf.

Zo valt vis niet uit elkaar in de pan

Valt jouw vis altijd in de pan uitelkaar? Hoe je dit kunt voorkomen, is een veelgestelde vraag. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten. 

  1. Zorg voor een goede pan met antiaanbaklaag, die goed op temperatuur is.
  2. Bak bij voorkeur de vis op de huid. Dit zorgt er voor dat het visvlees beter bijelkaar blijft.
  3. Leg eventueel een bakpapiertje in de pan
  4. Bak de vis niet te lang. De kans is dan groter dat het visvlees droog wordt en uitelkaar valt
  5. Laat de vis met rust. Keer de filet maximaal één keer.

Duurzaamheid

Is kweek- en importvis ook duurzaam?

Een groot deel van de vis die in Nederland te koop is, wordt geïmporteerd zoals bijvoorbeeld pangasius, tropische garnalen en tilapia. De Nederlandse visimporteurs houden zich aan strikte wet- en regelgeving. Daarnaast hanteren zij een gezamenlijke gedragscode die aanvullende eisen stelt op het gebied van productkwaliteit, transparantie, sociale omstandigheden en milieu.

Lees meer over import/kweekvis

vissoorten

Welke vissoorten zijn er?

Er zijn heel veel verschillende vissoorten, waarvan kabeljauw, zalm en haring je bekend zullen zijn. Ben je benieuwd welke vissoorten er nog meer zijn en wat voor heerlijke gerechten je er mee kunt maken? Alle biologische, culiniare en achtergrondinformatie over elke vissoort ben je bij Visrecepten.nl aan het juiste adres!

Lees meer over vissoorten

Recepten & bereiding

Fileren kun je leren!

Laat jij die hele vissen ook altijd liggen? Gewoon omdat je niet weet hoe "het" moet? Bekijk dan onze masterclass vis fileren! We leggen je de verschillen uit tussen plat- en rondvissen en leren je hoe je mooie filets kunt snijden. Dus pak snel een fileermes en doe stap voor stap mee!

Lees meer