Vis, moeder & kind
Een zwangerschap is een heel bijzondere periode en tijdens die maanden wil je je fit voelen en natuurlijk het allerbeste voor jouw kind. Nog meer dan normaal probeer je een gezonde levensstijl aan te houden. Het eten van vis hoort hier zowel voor, tijdens en na de zwangerschap helemaal bij.
Tijdens de zwangerschap
Het belang van vis bij de ontwikkeling van de ongeboren baby
Aanstaande moeders doen er goed aan minimaal twee keer per week (vette) vis te eten, zo luidt het advies van de Gezondheidsraad (2021). Baby’s hebben namelijk allerlei voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. En vis zit boordevol deze vitamines en mineralen zoals Vitamine A, B12, D en belangrijke voedingsstoffen als omega 3-vetzuren, eiwit en ijzer. Bij vrouwen die net zwanger zijn, kan een ijzertekort leiden tot een kortere zwangerschapsduur. Het is dus belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen.
Omega 3-vetzuren zijn vooral van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de gezichtsvermogen van de (ongeboren) baby. Ook ondersteunt omega 3 de motorieke ontwikkeling van kinderen, waardoor ze zich soepeler kunnen bewegen.
Net zoals je wijn beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap, geldt dit ook voor een aantal vissoorten. Rauwe vis (zoals in sushi), garnalen, zwaardvis, verse tonijn, paling en haring kun je voor de zekerheid beter negen maanden niet eten. Voor gerookte vis (zoals gerookte zalm, forel en makreel) geldt: dit kun je goed eten, wanneer je het goed verwarmt, zoals in een ovengerecht.
Na de bevalling:
De voordelen van vis bij het geven van borstvoeding
Het produceren van borstvoeding kost extra energie. Je zal dan ook merken dat je tussendoor meer trek hebt of tijdens de hoofdmaaltijden meer kunt eten. Vis is hierbij een gezonde keuze en zorgt daarnaast voor een lang verzadigd gevoel. Tijdens het geven van borstvoeding doe je er goed aan geen vissoorten te eten die bovenaan in de voedselketen staan (zoals zwaardvis en tonijn); stoffen die onschadelijk zijn voor volwassenen, maar wel voor de allerkleinsten, kunnen namelijk via de borstvoeding bij de baby terechtkomen. Andere vis kun je tijdens het geven van borstvoeding gerust eten, sterker nog, het is goed voor de ontwikkeling van jouw baby!
Vis & opgroeiende kinderen
Het belang van vis tijdens de groei en ontwikkeling
Als ouder let je erop dat je kind goed eet. Kinderen groeien gezond op wanneer vis een onderdeel is van hun eetpatroon. Omega 3-visvetzuren heeft je kind nodig voor het goed functioneren van het lichaam. Vitamine D is van belang voor sterke botten en tanden. Uit onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de peuters van 1-3 jaar onvoldoende visvetzuren en vitamine D krijgt. Vette vis bevat deze belangrijke voedingsstoffen en mag daarom niet ontbreken in het menu van kinderen.
Het belang van IJzer
Opgroeiende kinderen hebben voldoende ijzer nodig om hun denkvermogen en spiercoördinatie te ontwikkelen. De effecten van een ijzertekort treden al op voordat er sprake is van bloedarmoede. Bij jonge kinderen kan ijzergebrek een verstoorde geheugenfunctie en leergedrag veroorzaken.
Porties
De allerkleinsten (1-3 jaar) zouden zo’n 50 gram vis per week binnen moeten krijgen. Voor de wat grotere kinderen (vanaf 4 jaar) geldt dat ze porties van zo’n 50 – 60 gram per week zouden moeten eten. Zie ook de website van het Voedingscentrum.
Ook interessant: