Hollandse garnaal

De Hollandse garnaal is grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam. De maximale lengte is 8 cm. De Hollandse garnaal wordt ook wel grijze garnaal genoemd. Gepelde garnalen hebben een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur. De Hollandse garnalen die we in de winkel kopen, zijn al gekookt. Voor warme gerechten hoeven ze dus alleen nog maar even opgewarmd te worden. Zo kort mogelijk, want anders worden ze droog en taai.

 

Hollandse garnaal

Hollandse garnaal Paspoort

Naam
Hollandse garnaal (Crangon crangon)
Lengte
Max. 8 cm.
Voedsel
Plantaardig materiaal, aas evenals prooidieren en borstelwormen.
Levenscyclus
Wordt max. 3 jaar.
Verspreiding
Langs de Noordzeekust.
Leefgebied
In kustwateren met een zanderige tot slibberige ondergrond.
Populatie
Variabel (afhankelijk van omgevingsfactoren zoals temperatuur en aanwezigheid van roofvissen).
Kleur
Grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam.
Familie
Zandgarnalen.

Hollandse garnaal, de lekkerste van allemaal

Naast haring en Zeeuwse mosselen heeft de Nederlandse visserij nog een uitgesproken specialiteit in huis: de Hollandse garnaal.

Hollandse garnalen

Vangst

De belangrijkste vangstperiode voor de Hollandse garnaal is het najaar. Garnalen worden langs de Nederlandse kust, maar ook in de zand- en slibbodems van de Waddenzee en Zeeuwse kustwateren gevangen.

De visserij op Hollandse garnaal vindt plaats met relatief kleine vissersvaartuigen (18-24 meter lang) die zijn uitgerust met speciale garnalenvistuigen (de garnalenkor). De gevangen garnalen worden vervolgens aan boord gespoeld en gesorteerd (gezeefd). De garnalen worden daarna aan boord gekookt.

In Nederland is een grens gesteld aan het aantal garnalenvergunningen waarmee in de Waddenzee respectievelijk de andere kustwateren mag worden gevist. Er zijn in Nederland ongeveer 200 garnalenvissers actief. Deze begrenzing heeft tot doel een goede afstemming van de visserij-inspanning op garnalen in de kustzone mogelijk te maken.

 

Lees meer over duurzame vangst

 

Trots drager van het MSC duurzaamheidscertificaat

Na jaren van overleg tussen de Duitse, Deense en Nederlandse sector, spraken vissers van ruim 400 garnalenkotters vrijwillig beperkende maatregelen af. Uiteindelijk leidde dit eind 2017 tot MSC-certificering.

Dat de garnalenvissers nu het MSC-keurmerk mogen dragen, is winst voor de garnalensector, winst voor de consument én winst voor de natuur. De visserij op garnalen vindt plaats in waardevolle en kwetsbare natuurgebieden, die daarom beschermd worden. Als consument weet je dat de Hollandse garnalen die je met MSC logo koopt, op een verantwoorde manier zijn bevist en dat de herkomst traceerbaar is. Dat is genieten met een goed gevoel!

Lees het verhaal over de certificering van de Hollandse garnaal.

msc logo

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Garnalen pellen: vroeger & nu

Vroeger werden stapels en stapels Hollandse garnalen door de vrouwen van de vissers gepeld in de eigen huiskamer. Het was een gezellige bezigheid voor de dames die zo geroutineerd waren dat ze zonder te kijken en in een bizar tempo op een avond kilo's garnalen pelden, terwijl ze gezellig bijkletsten. Door verscherpte eisen en de hoge loonkosten worden garnalen tegenwoordig niet meer in Nederland gepeld. De Hollandse garnaal is klein en daarom heel moeilijk machinaal te pellen.

Het pellen van de garnalen vindt voornamelijk in Marokko plaats. Hier worden de garnalen volgens de strenge Nederlandse normen gepeld. Elke week rijden vrachtwagens heen en weer met onder geconditioneerde omstandigheden bewaarde garnalen. Per jaar komt vanuit de pelcentra ongeveer 9 miljoen kilo gepelde Hollandse garnalen terug naar de verwerkende bedrijven in Nederland.

Inmiddels zijn er ook enkele pelmachines. De nu nog bescheiden capaciteit van deze kostbare machines zorgt ervoor dat deze garnaaltjes vooral naar het hogere segment van de horeca gaan. 

Wil je ongepelde garnalen kopen en thuis zelf aan de slag? Hier zie je stap voor stap hoe je deze kleine smaakmaker pelt:

garnalen pellen

Smaak & bereiding

Hollandse garnalen hebben een uitgesproken verfijnde smaak, een zoetige, roomachtige geur en een malse, stevige structuur. Niet gek dus dat onze zuiderburen groot fan zijn van 'onze garnaal' en groot afnemer zijn voor de verwerking in hun plaatselijke favoriet: de garnalenkroket. Andere klassiekers zijn de garnalencocktail en de garnalensalade. De kleine garnaaltjes zijn goed te verwerken in koude gerechten maar ze zijn ook heerlijk in pasta's, soepen of wokschotels. Bak, of wok de garnalen echter heel kort mee, want anders worden ze droog en taai.

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
90 kcal
/
380 kj
Water
79.00 g.
Eiwit
18.00 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
2.00 g.
Verzadigde vetten
0.50 g.
E.o.v
0.40 g.
M.o.v.
0.70 g.
Cholesterol
240.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.00 mg.
Vitamine B1
0.05 mg.
Vitamine B2
0.03 mg.
Vitamine B6
2.00 mg.
Vitamine B11
7.00 µg
Vitamine B12
5.00 µg
Vitamine C
1.50 mg.
Vitamine D
0.50 µg
Natrium
140.00 mg.
Kalium
260.00 mg.
Calcium
92.00 mg.
Fosfor
224.00 mg.
Ijzer
1.80 mg.
Magnesium
60.00 mg.
Koper
0.70 mg.
Zink
1.40 mg.