Ingrediënten
- 2 gestoomde makrelen van 300 g of 500 g makreelfilet
- 1 venkelknol
- 1 komkommer, in plakjes
- 1 (rauwe) rode biet van 300 g, geschild
- 1½ el witte wijnazijn
- 1 tl fijne mosterd
- 4-5 el walnootolie of olijfolie
- 2 el bieslook, fijngeknipt
- 1 krop sla (bijvoorbeeld salanova) gewassen en bladeren in stukken gescheurd
- 2 el kappertjes
Ook te bereiden met…
Bereiding
- Klop een dressing van de azijn, walnootolie, mosterd en wat zout en versgemalen peper.
- Rasp de biet met een grove rasp in flinterdunne (julienne)reepjes en meng ze met 2 eetlepels dressing en 1 eetlepel bieslook. Schaaf de venkelknol in flinterdunne plakjes en meng ze met 2 eetlepels dressing en het fijngehakte venkelgroen.
- Verwijder vel, kop en staart van de makreel en neem het visvlees van de graat.
- Leg de sla in diepe borden en verdeel de venkel, biet en komkommer erover. Leg de makreel op de salade en druppel de rest van de dressing erover. Strooi de kappertjes en bieslook erover. Lekker met grof volkoren vloerbrood
Tip
Rauwe bietjes zijn heerlijk knapperig in een salade. Je kunt natuurlijk ook uitgaan van gekookte biet of bietjes uit pot.
Makreel
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
- /