Ingrediënten

  • 1 schoongemaakte gerookte makreel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 tot 2 el sambal
  • scheutje citroensap
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 teen knoflook door de pers of heel fijngehakt
  • ½ tl laos
  • olie om in te bakken
  • 1 rol pizzadeeg uit de koeling
  • melk om mee te bestrijken
  • chilivlokken om mee te garneren

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan. Bak de ui in 3 minuten tot deze glazig ziet. Voeg de sambal, citroensap, tomatenblokjes, knoflook en laos toe. Bak dit op niet al te hoog vuur in ongeveer 10 minuten tot het meeste vocht is verdwenen.
  3. Rol ondertussen het pizzadeeg uit op een bakplaat bekleed met een stuk bakpapier. Snijd het deeg in de lengte in tweeën.
  4. Voeg als de tomatenbasis genoeg is ingedikt het visvlees toe. Roer goed zodat de vis goed gemengd wordt. Laat het vismengsel iets afkoelen.
  5. Verdeel de vulling over de twee stukken pizzadeeg. Leg de vulling ongeveer in het midden en vouw dan het onbedekte deel van het pizzadeeg over de vulling. Duw de randjes aan met een vork. Bestrijk het deeg met wat melk en strooi er wat chilivlokken over.
  6. Snijd de twee grote worstenbroodjes in kleinere worstenbroodjes. Leg de worstenbroodjes iets uit elkaar op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en bak de broodjes in ongeveer 25 minuten gaar en goudbruin. Serveer warm, lauw of op kamertemperatuur.

Tip

De broodjes vriezen ook prima in. Ontdooi ze en 'piep' ze even 10 minuten op in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.

Omega 3-vetzuren

Deze vis is rijk aan Omega 3-vetzuren, deze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Lees meer over gezonde vetten

Makreel

De makreel heeft een blauw-groenige rug en een zilverwitte buik, heeft blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. De makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
258 kcal
/
1079 kj
Vetten:
20.70 g.
Eiwitten:
18.00 g.