Ingrediënten

 • 1 gerookte/ gestoomde makreelfilet
 • 1 krop sla
 • 1/4 komkommer
 • 100 g gemengde verse kruiden bijv. munt, basilicum, bieslook en koriander
 • 8 rijstvellen
 • 100 ml kant en klare sushi dipsaus, lichte sojasaus of Nuoc Cham*

Bereiding

 1. Verwijder het vel van de makreel en verdeel de makreel in stukjes.
 2. Trek 8 slabladeren los van de krop, was en droog ze.
 3. Was en snijd de komkommer in smalle reepjes. Snijd de limoen in 8 partjes. Haal muntblaadjes van de takjes en verwijder van de andere kruiden alleen de hele dikke takjes. Was en droog de kruiden.
 4. Schenk een laag koud water op een diepblad of groot plat bord. Haal een rijstvel goed door het water en leg het op een bord. Maak zo nog een rijstvel nat en leg dat op een ander bord.
 5. Na ca. 2 minuten zijn de vellen doorzichtig en elastisch geworden. Leg wat sla, gemengde kruiden, komkommerreepjes en makreel in het midden laat daarbij de randen van de rijstvellen ruim vrij.
 6. Vouw driekanten van de rijstvellen over de vulling. Rol er vanaf de omgevouwen kant die tegenover de open kant ligt, een vrij stevig rolletje/pakketje van.
 7. Maak op dezelfde manier nog 6 springrolls met makreel en kruidensalade en serveer ze met de dipsaus.

Serveertip: geef er partjes limoen bij.  

*Tip: Nuoc Cham is een Vietnamese vloeibare dipsaus. Heerlijk om de springrolls met makreel in te dippen: Stamp of maal een klein rood pepertje fijn met een gepeld teentje knoflook en 25 gram suiker tot een beetje natte pasta. Meng deze pasta in een kommetje met 50 ml warm water, 4 eetlepels limoensap en 50 ml nuoc man/vissaus (of sojasaus als je geen vissaus hebt). Goed om het van te voren al te maken. In de koelkast blijft de dipsaus zeker een weekje goed.

Makreel

Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
/