Ingrediënten

  • olie om te frituren
  • 200 g Hollandse garnalen, ongepeld
  • 3 tenen knoflook
  • 800 g grote vastkokende aardappels, bijv. nicola
  • 50 ml olijfolie
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 150 g Hollandse garnalen, gepeld
  • 150 ml sherry, droog
  • 400 ml garnalenbouillon of visbouillon
  • 20 g tijm, gerist
  • witte peper
  • 1 tl maïzena
  • 1 g gemalen foelie
  • rasp van 1 citroen
  • 1 el citroensap
  • 1 bosje bieslook
  • evt. ook nodig: mandoline of spiralizer

Bereiding

  1. Verhit de olie tot 190°C of tot een blokje brood er goudbruin in kleurt.
  2. Frituur de ongepelde garnalen in kleine hoeveelheden tegelijk in 3-4 min. tot helemaal krokant. Voeg de laatste 3 seconden 1 teen knoflook toe. Schep alles met een schuimspaan of kleine zeef uit de frituur. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout.
  3. Verwarm de oven voor op 100°C.
  4. Mix de garnalen en knoflook fijn in de blender. Schep op een bakplaat bekleed met bakpapier en droog nog 1-2 uur in de oven tot het garnalenmengsel krokant en droog is.
  5. Snijd de aardappel op de mandoline in dunne plakken en daarna tot spaghetti, gebruik een spiralizer of snijd ze gewoon julienne met de hand. Leg de aardappelspaghetti in ijswater.
  6. Bak in een sauspan zachtjes de sjalotjes, de rest van de knoflook en de gepelde garnalen. Blus af met de sherry en bouillon. Laat 20 min. trekken op laag vuur. Breng op smaak met de tijm, witte peper, gemalen foelie en zout. Laat op middelhoog vuur inkoken tot ± 50 ml.
  7. Blancheer de aardappelspaghetti in licht gezouten water in 3-4 min. beetgaar.
  8. Doe de maïzena met een beetje water in een kommetje en roer door met een vork. Roer de maïzena door de saus en laat kort binden. Roer de spaghetti van aardappel door de saus, roer ook de citroenrasp erdoor en 1 el citroensap of meer naar smaak.
  9. Bestrooi royaal met bieslook en garnalencrunch.

 

Bron
Delicious i.o.v. Nederlands Visbureau

Hollandse garnaal

Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.

Alles over Hollandse garnaal

Hollandse garnaal

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
90 kcal
/
380 kj
Vetten:
2.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.