Pelagische visserij

De pelagische visserij maakt gebruik van zogenaamde vriestrawlers die enkele weken op reis zijn om vissoorten te vangen, die zich in het midden van de waterkolom bevinden en in grote scholen bijeen zwemmen. De Nederlandse rederijen vissen met grotere trawlers op voornamelijk haring, makreel, blauwe wijting en sardinia. Ze blijven veelal een aantal weken op zee. Dit verklaart ook de grootte van schepen.  Alle vis (pelagische vis) wordt na sortering direct ingevroren en in kartonnen dozen verpakt. In het schip is zogenoemd een volledige verwerkingsfabriek evenals een vrieshuis ondergebracht.

Trawlen

Trawlen is wereldwijd de meest gebruikte vangsttechniek. Een trawlnet is een puntzak, waarbij de punt van de zak de kuil is waarin de vis terecht komt. De trawl wordt ook wel sleepnet genoemd. Het net wordt achter het schip door het water gesleept waarbij twee scheerborden het net open houden. Met de enkelvoudige trawlervisserij wordt met name rondvis gevangen (kabeljauw en wijting). De grootte van het net hangt af van het vermogen van het schip. Hoe meer vermogen, hoe groter het net kan zijn.

Trawelen

Vissoorten die met deze techniek worden bevist: kabeljauw, wijting, makreel en haring

Lees ook:

Vissen op bodemsoorten

Vissen die leven op of dichtbij de zeebodem, worden bevist met demersale vangsttechnieken. Lees alles over de verschillende (innovatieve) technieken en welke soorten er mee gevangen worden door de Nederlandse vissersvloot.

Naar Visserij op bodemsoorten (demersale vangsttechnieken)

 

 

Gezondheid

Hartstikke gezond

Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten (ongeveer 15% lager risico op overlijden aan hartziekten). Het is daarom niet voor niets dat het Voedingscentrum adviseert om 2 keer per week vis te eten waarvan bij voorkeur 1 keer vette vis, zoals makreel haring, sardines of zalm. 

Lees meer

Recepten

Mijn favoriete recepten

Wordt het vanavond een scholletje, een broodje makreel of een heerlijke vistaart? Op Visrecepten.nl ben je aan het juiste adres voor de allerlekkerste recepten met vis. Met ruim 1.000 recepten kan het bijna niet anders dat jouw favoriete recept er tussen zit. Maak een account aan en sla al je favorieten op.

Bekijk mijn recepten

Duurzaamheid

Wat is bijvangst?

In de media hoor je de laatste tijd veel over bijvangst. Wat bijvangst nu precies is wordt niet altijd even goed uitgelegd. Simpel gezegd is bijvangst alle vis die naast de doelsoort wordt gevangen. Er wordt nog wel eens ten onrechte gedacht dat alle bijvangst ongewenst is en weggegooid wordt.Vissers maken onderscheid tussen gewenste en ongewenste bijvangst.

Lees hier wat het verschil is