Haring

De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring voor 2024 is enorm: ruim 510.000 ton. Deze hoeveelheid wordt verdeeld tussen alle visserijlanden rond de Noordzee: Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Zweden en Noorwegen. Van de haringvangst wordt slechts 1/20e deel, zo’n 25.000 ton verwerkt tot Hollandse Nieuwe. 

Haring

Haring Paspoort

Naam
Haring (Clupea harengus)
Lengte
Meestal 20-30 cm, max. 45 cm.
Voedsel
De haring eet voornamelijk plankton en de allerkleinste zeediertjes.
Levenscyclus
Wordt maximaal 22 jaar oud en rond de 2-3 jaar zijn ze volwassen.
Verspreiding
In de Noordoost Atlantische Oceaan zijn 9 aparte haringpopulaties te onderscheiden. De grootste (en voor Nederlandse vissers de belangrijkste) zijn die in de Noordzee en de Noorse zee.
Leefgebied
De haring leeft in scholen in de waterkolom tot op ongeveer 350 meter diepte.
Populatie
Het gaat goed met de Noordzee en Noorse haringpopulaties. Elk jaar wordt de TAC (Total Allowable Catch) naar boven bijgesteld.
Kleur
De rug van de haring is diepblauw, de flanken zijn zilverkleurig.
Familie
Haring behoort tot de orde van de haringachtige binnen de pelagische vissoorten. Hiertoe behoren onder andere ook de sprot, sardine en ansjovis.

What’s in a name: Hollandse Nieuwe, maatjesharing en rolmops

Haring, Hollandse Nieuwe en maatjesharing: allemaal termen die we gebruiken om dezelfde vis aan te duiden. Of toch niet? Er is wel degelijk een verschil.

Hollandse Nieuwe

Haring voor Hollandse Nieuwe wordt in zes weken tijd gevangen, van half mei tot juli in opdracht van de Nederlandse haringhandelaren. Haring dient een vetpercentage te hebben van ten minste 16% om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Ondanks dat de vangst en de verwerking hoofdzakelijk in Scandinavië plaatsvindt, noemen we de haring zo door het specifieke Hollandse procédé dat de haring ondergaat: kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping. Na dit procédé gaat de haring de diepvries in, waardoor wij er in Nederland en ver daarbuiten nog maandenlang kunnen genieten van Hollandse Nieuwe. De haring die langer ingevroren is geweest, kan zelfs iets voller van smaak zijn.

Maatjesharing

Maatjesharing ondergaat hetzelfde procédé als de Hollandse Nieuwe, het verschil tussen de twee ligt in de periode van consumptie. Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer worden gebruikt en heet dezelfde haring dus ‘maatjesharing’. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke en haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’.

Gerookte haring en rolmops

Haring die het niet schopt tot ‘Hollandse Nieuwe’ wordt onder meer verwerkt tot gerookte haring, rolmops of wordt in z’n geheel ingevroren en geëxporteerd. 

Wist je dat?

  • Hollandse Nieuwe door de Europese Unie is erkend als 'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit'.
  • Het Nederlandse woordenboek 16 pagina’s kent vol spreekwoorden en samenstellingen met haring. 'Haring in ’t land, dokter aan de kant' is een van de bekendste.
  • Van de 180 miljoen stuks Hollandse Nieuwe per jaar er iets minder dan de helft in Nederland wordt verorberd. De overige gaan vooral naar Duitsland (50%) en België (7,5%).
  • Veel mensen denken dat haring rauw wordt gegeten, dit is echter niet het geval. Haring is een bewerkt product. Door onder andere de pekel ontstaat er een enzymatische rijping dat zorgt voor de specifieke smaak en textuur.

 

Naar vraag & antwoord

Het verhaal van de Nieuwe Haring

Verkrijgbaarheid

Haring is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Dit komt omdat haring direct na de vangst gekaakt en ingevroren wordt. De start van het nieuwe haringseizoen vindt meestal begin juni plaats.

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden
GTS logo Ned

 

Sinds 2016 is de Hollandse Nieuwe officieel door de Europese Unie erkend als ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS). Een product verkrijgt deze erkenning wanneer het een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Hiermee komt de Hollandse Nieuwe terecht in het rijtje van Serranoham, Mozzarella en Nederlandse Boerenkaas.

Wordt haring verantwoord gevangen?

Haring behoort tot de pelagische vissoorten, welke in scholen zwemmen. Hierdoor kan visserij heel gericht plaatsvinden. Dit doet de Nederlandse vloot met grote trawlers, die vrijwel zonder ongewenste bijvangst vist. De Nederlandse haringvisserij is sinds 2006 gecertificeerd met het MSC-keurmerk voor verantwoorde visvangst.

 

Naar vangsttechnieken     Naar vis met een verhaal

Feestje ter ere van Hollandse Nieuwe

Begin van het jaar beoordelen de leden van de haringgroothandelsvereniging wanneer de haring vet genoeg is om te verwerken tot Hollandse Nieuwe. Aan de hand hiervan wordt bekendgemaakt wanneer de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe plaatsvindt. Met dit ‘feestje’, dat wordt georganiseerd door het Nederlands Visbureau, wordt traditiegetrouw het seizoen ingeluid. De opbrengst van de veiling gaat ieder jaar naar een goed doel. De dag na de veiling is de Hollandse Nieuwe voor de consument verkrijgbaar bij de visspecialist.  

Haring, een gezonde keuze

Haring is niet alleen lekker, maar ook een bewust keuze. De volvette haring is een echte omega 3-bom, wat zorgt o.a. voor gezonde hersenen en helpt hart- en vaatziekten tegen te gaan.

Om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3-vetzuren van 200 mg te komen, heb je al genoeg aan een harinkje per week. Haring bevat naast omega 3 veel calcium, magnesium en fosfor – belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om hydroxyapatiet aan te maken, het mineraal voor gezonde tanden en botten. Ook de eiwitten in haring zijn belangrijk voor de aanmaak van sterke botten, omdat je lichaam de eiwitten uit je voeding gebruikt voor de opbouw en het herstel van lichaamscellen.

 

Naar gezondheid

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
216 kcal
/
906 kj
Water
64.00 g.
Eiwit
18.00 g.
Koolhydraten
0.50 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
16.00 g.
Verzadigde vetten
5.00 g.
E.o.v
3.00 g.
M.o.v.
6.00 g.
Cholesterol
80.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.04 mg.
Vitamine B1
0.04 mg.
Vitamine B2
0.22 mg.
Vitamine B6
0.45 mg.
Vitamine B11
6.00 µg
Vitamine B12
8.50 µg
Vitamine C
0.50 mg.
Vitamine D
10.00 µg
Natrium
110.00 mg.
Kalium
300.00 mg.
Calcium
38.00 mg.
Fosfor
280.00 mg.
Ijzer
1.00 mg.
Magnesium
30.00 mg.
Koper
0.00 mg.
Zink
0.00 mg.

Smaak en bereiding

Haring, en dan met name Hollandse Nieuwe, is befaamd om zijn volvette, zilte smaak en zachte structuur. Naast klassiek aan het staartje happen, kun je haring ook in stukjes eten en al dan niet voorzien van een broodje. Afhankelijk van jouw eigen voorkeur en locatie in Nederland eet je haring met uitjes en augurkjes. Naast de klassieke bereidingen is er echter nog zoveel meer mogelijk met Neerlands trots. Wat dacht je van een taco of sushi met haring?

 

Naar de recepten