De visveiling

Op de visafslag wordt de vis die dezelfde dag gevangen is direct verkocht aan nationale en internationale handelaren. Dit kunnen inkopers van grote supermarkten, grotere visspeciaalzaken en groothandels zijn. De visveiling vindt elke vrijdag in de vroege ochtend plaats op de Nederlandse visafslagen.

Kijken, kijken, dan kopen

Voordat inkopers in de zaal plaatsnemen om de vis te kopen, is er de gelegenheid de vis met eigen ogen te zien. Dit gebeurt in de schouwzaal van de visafslag. Zo weten de inkopers dat de vis die ze kopen naar hun zin is. Wanneer de koper plaatsneemt in de zaal en zich heeft aangemeld in het systeem vraagt hij de verkoopcatalogus van schepen aan. Hierin vinden ze alle informatie zoals: informatie over het schip, het aantal vaardagen, de visgrond en de vissoorten. Per vissoort wordt ook nog eens de sortering, kwaliteit, de presentatie en het aantal kisten weergegeven. Zo kunnen ze goed voorbereid kopen.

Afslag

Het systeem werkt eigenlijk op dezelfde manier als bij de bloemenveiling, alleen in plaats van per opbod, wordt er geveild per afslag. Dit betekent dat de klok niet terugloopt, maar juist oploopt. Per soort stelt de veilingmeester een prijs per kilogram in die hoger is dan de gemiddelde prijs van die soort van de vorige veiling.

De veiling begint zodra de klok gaat lopen. Per omwenteling daalt de prijs met een euro. Druk je snel op de knop, dan ben je zeker van je koop maar heb je een redelijk prijzige vis. Het is dus de sport te wachten tot de klok op een gunstige prijs staat en je overige kopers voor bent. Heb je gekocht, dan laat je de veilingmeester weten hoeveel kilo’s je wilt hebben.

Wist je dat de zaal waar de vis wordt geveild ‘de Mijnzaal’ heet. Deze naam komt uit vroeger tijden toen kopers ‘mijn’ door de zaal moesten roepen om aan te geven dat ze wilden kopen. 

Vervolg de reis van de vis naar "Werk aan de winkel"

 

Gezondheid

Hartstikke gezond

Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten (ongeveer 10% lager risico op overlijden aan hartziekten). Het is daarom niet voor niets dat het Voedingscentrum adviseert om minimaal 1 keer per week bij voorkeur vette vis te eten, zoals makreel haring, sardines of zalm. © Voedingscentrum

Lees meer

Duurzaamheid

Keurmerken voor duurzame vis

Wie met een goed gevoel vis op tafel wil zetten, kiest bewust voor voor een duurzaam gevangen of gekweekte vis. Het is niet altijd te achterhalen waar een vis vandaan komt en op welke manier deze is gevangen. Daarom zijn er diverse keurmerken in het leven geroepen, die het voor de consument in een oogopslag duidelijk maakt welke vis duurzaam gevangen is. Op de verpakking prijkt dan het keurmerk van MSC, ASC of Waddengoud.

Lees meer over de keurmerken