Schol

De schol heeft een gepigmenteerde zijde (donkerbruin tot donkergroen) en over het lichaam heldere oranjerode stippen. De schol wordt maximaal 1 meter lang. Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden. Hele schol kan het beste gegrild of gebakken worden.

Schol

Schol Paspoort

Naam
Schol (Pleuronectes platessa)
Lengte
Max. 90 cm.
Voedsel
Weekdieren en wormen.
Levenscyclus
Wordt max. 30 jaar.
Verspreiding
Komt voor in de kustwateren van Zuidwest- tot Noord-Europa en die van IJsland.
Leefgebied
Schol leeft op zanderige of gemengde bodem van dicht bij de kust tot dieptes van 200 m.
Populatie
Het scholbestand heeft er in 50 jaar niet zo goed voorgestaan.
Kleur
De bovenkant van de schol is grijsbruin met oranje vlekken. De onderkant is wit.
Familie
Scholachtigen.

De meest aangevoerde vis van Nederland

Schol is een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. Het grootste deel van de schol exporteren wij naar Italië, daar is het vooral een vis voor kinderen. Het is een zeer gewilde consumptievis: aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk te bereiden, bijzonder smaakvol en niet vet.

Vangst

De eerste lekkere schol van het jaar wordt vanaf mei uit de o.a. de Noordzee gevist. In Duitsland is dit fenomeen bekend als ‘Maischolle’ oftewel Meischol. De eerste vier maanden van het jaar wordt bewust minder op schol gevist omdat deze zich dan in de paaiperiode bevindt en het visvlees erg dun is, terwijl er vaak kuit in de vis aanwezig is. De schol met kuit is commercieel minder aantrekkelijk, terwijl hiermee tegelijkertijd invulling wordt gegeven deze schol zo duurzaam mogelijk te vissen.

Terwijl het scholbestand in de Noordzee er heel goed voorstaat – de scholvisserij is sinds 2009 drager van het duurzaamheidskeurmerk MSC – wordt het Nederlandse quotum (toegestane vangsthoeveelheden) de laatste jaren nog niet voor de helft opgevist.
 

Duurzaamheid    Vangsttechniek

Wist je dat?

  • Het merendeel van de in Nederland gevangen schol wordt geëxporteerd naar België, Duitsland, en Italië.

  • Schol wordt geboren als rondvis en ontwikkeld zich pas later tot platvis

  • Schol wordt in België ook wel ‘Pladijs’ genoemd.

  • Schol een tere vis is die je het beste kort even op de graat kunt bakken. Zo versterk je de smaak en houd je de structuur intact.

  • De schol familie is van de tong, schar en de bot.

Verkrijgbaarheid

In dit overzicht zie je wanneer je schol het beste kunt eten. Vanaf mei/juni is het visvlees van de schol weer lekker dik. Wist je dat dit fenomeen in Duitsland bekend staat als 'Maischolle'?

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Bereiding

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Je kunt er voor kiezen om een hele schol te kopen en deze zelf te fileren of losse filets kopen. Hoe je snel en makkelijk schol fileert, zie je bij de onderstaande video.

Filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden. Hele schol kan het beste gegrild of gebakken worden.

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
94 kcal
/
393 kj
Water
73.00 g.
Eiwit
19.00 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
2.00 g.
Verzadigde vetten
1.00 g.
E.o.v
1.00 g.
M.o.v.
0.00 g.
Cholesterol
70.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.00 mg.
Vitamine B1
0.05 mg.
Vitamine B2
0.25 mg.
Vitamine B6
0.05 mg.
Vitamine B11
8.00 µg
Vitamine B12
0.80 µg
Vitamine C
2.00 mg.
Vitamine D
0.00 µg
Natrium
120.00 mg.
Kalium
320.00 mg.
Calcium
45.00 mg.
Fosfor
22.00 mg.
Ijzer
0.90 mg.
Magnesium
22.00 mg.
Koper
0.20 mg.
Zink
0.80 mg.