Griet

Griet is een straalvinnige platvis en familie van de tarbot. De vorm van deze vis is bijna rond en past zich qua kleur op de omgeving aan.

Griet

Griet Paspoort

Naam
Griet (Scophthalmus rhombus)
Lengte
Wordt max. 75 cm.
Levenscyclus
Wordt max. 6 jaar.
Verspreiding
In het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan.
Leefgebied
Langs de randen van diepe geulen op een diepte van 5 tot 50 m.
Kleur
Afhankelijk van de omgeving.
Familie
Tarbotten.

Vangst

De Nederlandse vissersvloot haalt ongeveer 1000 ton griet per jaar op in het zuidelijk deel van de Noordzee en in Het Kanaal. Het is een nevenvangst van schol en tong, er wordt dus niet gericht op gevist.

Lees alles over duurzame vangsttechnieken

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

Grietfilet kan op dezelfde manier bereid worden als (de duurdere) tarbot. Griet kan je bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert dus.altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele dan de lichtere filets.

 

Leer de basis kooktechnieken

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
79 kcal
/
331 kj
Eiwit
17.00 g.
Vet
0.70 g.
Verzadigde vetten
0.10 g.
E.o.v
0.10 g.
M.o.v.
0.40 g.
Ijzer
0.50 mg.