Griet
Griet is een straalvinnige platvis en familie van de tarbot. De vorm van deze vis is bijna rond en past zich qua kleur op de omgeving aan.

Griet Paspoort
- Naam
- Griet (Scophthalmus rhombus)
- Lengte
-
Wordt max. 75 cm.
- Levenscyclus
-
Wordt max. 6 jaar.
- Verspreiding
-
In het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Middellandse zee.
- Leefgebied
-
Langs de randen van diepe geulen op een diepte van 5 tot 50 m.
- Kleur
-
Afhankelijk van de omgeving.
- Familie
-
Tarbotten.
Vangst
De Nederlandse vissersvloot haalt ongeveer 1000 ton griet per jaar op in het zuidelijk deel van de Noordzee en in Het Kanaal. Verder wordt griet gevangen in de Middellandse Zee en de Atlantische oceaan (tussen Noorwegen en Marokko). Het is een nevenvangst van schol en tong, er wordt dus niet gericht op gevist.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden

Smaak en bereiding
Grietfilet kan op dezelfde manier bereid worden als (de duurdere) tarbot. Griet kan je bakken, grillen, stoven, frituren en gebruiken bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert dus.altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele dan de lichtere filets.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
79 kcal/331 kj
- Eiwit
-
17.00 g.
- Vet
-
0.70 g.
- Verzadigde vetten
-
0.10 g.
- E.o.v
-
0.10 g.
- M.o.v.
-
0.40 g.
- Ijzer
-
0.50 mg.