Tong

Tong heeft een gepigmenteerde zijde (bruin tot donkerbruin) met onregelmatige verspreide en gevormde vlekjes en stippen. De onderkant is crèmekleurig. Tong heeft een maximale lengte van 70 centimeter en is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Tong kan op verschillende manieren worden bereid: bakken, grillen, stomen en stoven. Voor de bereiding moet de tong worden ontveld.

Tong

Tong Paspoort

Naam
Tong (Solea solea)
Lengte
Wordt max. 70 cm.
Voedsel
Wormen, weekdieren en kleine kreeftachtigen.
Levenscyclus
Kan tot 20 jaar worden.
Verspreiding
De oostelijke Atlantische Oceaan vanaf de Middellandse Zee tot in de zuidelijke Noordzee.
Leefgebied
Een echte nachtjager die leeft op modderige of zandige bodems tot een diepte van 60 m.
Populatie
Het tongbestand bevindt zich boven het veilige niveau.
Kleur
De tong heeft een gepigmenteerde zijde (bruin tot donkerbruin) met onregelmatige verspreide en gevormde vlekjes en stippen. De onderkant is crèmekleurig.
Familie
Tongen (Soleidae)

Vangst

Tong wordt geboren in de Waddenzee en verplaatst zich naar dieper, warmer water als het kouder wordt. In het voorjaar zoeken ze ondiepere wateren (+/- 40 meter diep) op. De Nederlandse kottervloot, zo’n 300 schepen, die op tong en schol vissen zijn met name actief voor onze eigen kust, het Kanaal en voor de kust van Noorwegen. Tijdens korte zeereizen van 4-5 dagen wordt er op tong gevist. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van zowel de boomkor- als staandwanttechniek. 

Sinds 2007 is er op Europees niveau een meerjarenbeheerplan van kracht voor de vangst op o.a tong. Dit is gebaseerd op het principe dat de hoeveelheid vis die wordt gevangen het gezonde volwassen visbestand niet mag aantasten. Simpel gezegd mag alleen de ‘rente’ van de zee worden bevist. Jaarlijks wordt hiervoor op Europees niveau bepaald hoeveel er opgevist mag worden en dit wordt met een verdeelsleutel in quota vastgelegd per EU-land.

Het volwassen Noordzeetongbestand is tot onder het veilige voorzorgsniveau gedaald. Het bestand wordt geschat op 33.962 ton en zit daarmee nog wel boven het limietniveau. Bij het bereiken van het limietniveau komt de voortplanting in gevaar. De daling van het bestand is ingezet ondanks de dalende trend in de visserijdruk van de afgelopen jaren. De visserijdruk bevindt zich naar schatting ruim onder het MSY-streefniveau. De bestandschatting voor tong is op dit moment echter met grote onzekerheden omgeven. Door het verbod op de pulsvisserij en de daarmee gepaard gaande overschakeling op de traditionele boomkorvisserij wordt er meer jonge tong gevangen. ICES adviseert op basis van de MSY-benadering om in 2024 niet meer dan 3.588 ton tong te vangen, een daling van 61%. 

Ga naar duurzame vangsttechnieken

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Tong, sliptong of toch slibtong?

Er wordt wel eens gedacht dat sliptong een andere soort is dan de gewone tong. Dit is echter niet het geval. De populaire sliptongetjes zijn jonge tongen van de allerkleinste maat. De naam is hieraan ook toe te schrijven. De naam komt voort uit het feit dat dit kleine maatje (24 cm) door de visnetten slipt. Sliptong, met een ‘p’ is de formele schrijfwijze. Voorstanders van ‘slibtong’ beweren dat de tong deze naam ontleent aan het feit dat de tong op de bodem in het slib leeft. Weliswaar heeft de sliptong een voorkeur voor ondiep zeewater met een zanderige of modderige bodem, maar dat is niet bepalend voor zijn naam. Tong die kleiner is dan de minimummaat van 24cm, die gehanteerd wordt voor sliptong, mag niet verkocht worden voor menselijke consumptie. Dit is onder andere bedoeld om de populatie van het visbestand goed te houden. Er moeten voldoende volwassen tongen zijn om zich voort te planten.

 

Bereiding

Van simpel en puur tot echte smaakexplosies, met tong kan je alle kanten op. Het visvlees van tong is stevig en de smaak is niet typisch vissig. Je hoeft niet bang te zijn dat je hem snel té ver gaart. Wil je je zeetong bakken in z’n geheel? Dan is hij perfect gaar als de filets bovenaan licht loskomen van de graat. Stoom of pocheer je ‘m: prik er even in met een vork, zoals bij een aardappel. Glijdt de vork er gemakkelijk in? Dan is ie klaar!

Bekijk de recepten & bereiding

De biefstuk van de (Noord)zee

Tong is een waardevolle vis voor de Nederlandse vissector. Niet alleen brengt hij het meeste op, Nederland heeft ook het grootste quotum van Europa. Van de totale omzet van de 12 Nederlandse vis- (en garnalen)afslagen was in 2020 30% toe te schrijven aan de vangst op tong. Door de populariteit van de vis is de vraag groot en dus ietsje duurder dan andere vissoorten. Maar absoluut zijn prijskaartje waard.

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
79 kcal
/
332 kj
Water
81.90 g.
Eiwit
15.00 g.
Vet
2.10 g.
Verzadigde vetten
0.50 g.
E.o.v
0.50 g.
M.o.v.
0.70 g.
Cholesterol
92.00 mg.
Vitamine A
0.00 mg.
Vitamine B1
0.05 mg.
Vitamine B2
0.25 mg.
Vitamine B6
0.15 mg.
Vitamine B11
10.00 µg
Vitamine B12
1.00 µg
Vitamine C
2.00 mg.
Vitamine D
8.00 µg
Natrium
80.00 mg.
Kalium
300.00 mg.
Calcium
20.00 mg.
Fosfor
190.00 mg.
Ijzer
0.60 mg.
Magnesium
30.00 mg.
Zink
0.40 mg.