Schar

De schar is een platvis en leeft, net als schol, op een zanderige bodem. De vis voedt zich met schelpdieren en wormen. Dat betekent dat de schar concurrent is van de schol want die voedt zich met dezelfde prooien. Schar is een magere en smakelijke vis waarvan de smaak overeenkomt met schol. De schar is goed om mee te bakken of te stoven en is zelfs gerookt verkrijgbaar.

Schar

Schar Paspoort

Naam
Schar (Limanda limanda)
Lengte
42 cm.
Voedsel
Kleine zeesterren, zeewormen, zandaaltjes, wulken en andere schelpdieren.
Levenscyclus
Wordt 10-12 jaar oud.
Verspreiding
Komt in het algemeen voor langs de Nederlandse kust, in de noordoost-Atlantische Oceaan, Oostzee en Noordzee.
Leefgebied
Zanderige bodems op een diepte van 5 tot 200 m.
Populatie
Het gaat goed met het scharbestand.
Kleur
Lichtbruin tot grijsbruin met kleine roestbruine stipjes.
Familie
Familie van schollen (Pleuronectidae), orde van platvissen (Pleuronectiformes).

Vangst

Schar wordt meestal gevangen als bijvangst in de visserij op schol met behulp van de staandwant, bodemtrawl en boomkor. De soort wordt niet erg gewaardeerd als consumptievis door zijn lage marktwaarde.
Dit terwijl het een heerlijk visje is, minstens zo lekker als de schol.

Duurzaamheid   Vangsttechniek

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Wist je dat?

  • Schar is een goede vervanger van schol in de wintermaanden.
  • Schar kan zich voortplanten voordat hij groot genoeg is om met netten gevangen te worden, in tegenstelling tot de meeste schollen. Door die overvloed is schar niet duur.
  • In veel vissersdorpen werd hij in de buitenlucht aan de waslijn gedroogd. Men maakte er zo een delicatesse van.
  • Schar is het lekkerst als hij zo groot is als je hand.
  • Schar moet niet verward worden met tongschar. Dat is een grotere vis.

Schar, het ondergeschoven platvisje

In Nederland wordt schar niet zoveel gegeten. De reden waarom schar in Nederland niet veel wordt gegeten is onbekend, het is namelijk een smakelijke en betaalbare vis. Vanaf de negentiger jaren ontstond er toch een markt voor scharfilet. Japanners bleken dol te zijn op deze vis. De vissen worden in Nederland gefileerd en ingevroren, waarna de filet naar Japan gevlogen wordt voor de verkoop. 

Bereiding

Schar is een magere en smakelijke vis waarvan de smaak overeenkomt met schol. De schar is goed om mee te bakken of te stoven en is ook gerookt verkrijgbaar. Deze vis wordt meestal als hele vis verkocht.

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
95 kcal
/
400 kj
Water
79.00 g.
Eiwit
17.00 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
3.00 g.
Verzadigde vetten
0.60 g.
E.o.v
0.80 g.
M.o.v.
1.00 g.
Cholesterol
75.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.01 mg.
Vitamine B1
0.10 mg.
Vitamine B2
0.10 mg.
Vitamine B6
0.20 mg.
Vitamine B11
6.00 µg
Vitamine B12
1.80 µg
Vitamine C
2.00 mg.
Natrium
80.00 mg.
Kalium
300.00 mg.
Calcium
20.00 mg.
Fosfor
260.00 mg.
Ijzer
0.80 mg.
Magnesium
30.00 mg.
Koper
0.00 mg.
Zink
0.60 mg.