Schar
De schar is een platvis en leeft, net als schol, op een zanderige bodem. De vis voedt zich met schelpdieren en wormen. Dat betekent dat de schar concurrent is van de schol want die voedt zich met dezelfde prooien. Schar is een magere en smakelijke vis waarvan de smaak overeenkomt met schol. De schar is goed om mee te bakken of te stoven en is zelfs gerookt verkrijgbaar.
Schar Paspoort
- Naam
- Schar (Limanda limanda)
- Lengte
-
42 cm.
- Voedsel
-
Kleine zeesterren, zeewormen, zandaaltjes, wulken en andere schelpdieren.
- Levenscyclus
-
Wordt 10-12 jaar oud.
- Verspreiding
-
Komt in het algemeen voor langs de Nederlandse kust, in de noordoost-Atlantische Oceaan, Oostzee en Noordzee.
- Leefgebied
-
Zanderige bodems op een diepte van 5 tot 200 m.
- Populatie
-
Het gaat goed met het scharbestand.
- Kleur
-
Lichtbruin tot grijsbruin met kleine roestbruine stipjes.
- Familie
-
Familie van schollen (Pleuronectidae), orde van platvissen (Pleuronectiformes).
Vangst
Schar wordt meestal gevangen als bijvangst in de visserij op schol met behulp van de staandwant, bodemtrawl en boomkor. De soort wordt niet erg gewaardeerd als consumptievis door zijn lage marktwaarde.
Dit terwijl het een heerlijk visje is, minstens zo lekker als de schol.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Wist je dat?
- Schar is een goede vervanger van schol in de wintermaanden.
- Schar kan zich voortplanten voordat hij groot genoeg is om met netten gevangen te worden, in tegenstelling tot de meeste schollen. Door die overvloed is schar niet duur.
- In veel vissersdorpen werd hij in de buitenlucht aan de waslijn gedroogd. Men maakte er zo een delicatesse van.
- Schar is het lekkerst als hij zo groot is als je hand.
- Schar moet niet verward worden met tongschar. Dat is een grotere vis.
Schar, het ondergeschoven platvisje
In Nederland wordt schar niet zoveel gegeten. De reden waarom schar in Nederland niet veel wordt gegeten is onbekend, het is namelijk een smakelijke en betaalbare vis. Vanaf de negentiger jaren ontstond er toch een markt voor scharfilet. Japanners bleken dol te zijn op deze vis. De vissen worden in Nederland gefileerd en ingevroren, waarna de filet naar Japan gevlogen wordt voor de verkoop.
Bereiding
Schar is een magere en smakelijke vis waarvan de smaak overeenkomt met schol. De schar is goed om mee te bakken of te stoven en is ook gerookt verkrijgbaar. Deze vis wordt meestal als hele vis verkocht.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
95 kcal/400 kj
- Water
-
79.00 g.
- Eiwit
-
17.00 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
3.00 g.
- Verzadigde vetten
-
0.60 g.
- E.o.v
-
0.80 g.
- M.o.v.
-
1.00 g.
- Cholesterol
-
75.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
0.01 mg.
- Vitamine B1
-
0.10 mg.
- Vitamine B2
-
0.10 mg.
- Vitamine B6
-
0.20 mg.
- Vitamine B11
-
6.00 µg
- Vitamine B12
-
1.80 µg
- Vitamine C
-
2.00 mg.
- Natrium
-
80.00 mg.
- Kalium
-
300.00 mg.
- Calcium
-
20.00 mg.
- Fosfor
-
260.00 mg.
- Ijzer
-
0.80 mg.
- Magnesium
-
30.00 mg.
- Koper
-
0.00 mg.
- Zink
-
0.60 mg.