Tarbot

Tarbot is een ronde platvis die nog wel eens wordt verward met griet. Tarbot zorgt voor een groot nageslacht, want per jaar schiet een vrouwtjestarbot meer dan 10 miljoen eieren. De jonge tarbotjes groeien op in de kraamkamer die te vinden is in de zone langs de kust van Nederland. In Nederland zien we tarbot met name op de menu's in restaurants.

Tarbot

Tarbot Paspoort

Naam
Tarbot (Psetta maxima)
Lengte
Wordt max. 1 meter.
Voedsel
Verschillende vissoorten.
Levenscyclus
Wordt tot 30 jaar oud.
Verspreiding
Rondom de kust van Europa, van de Middellandse Zee tot IJsland en Noorwegen.
Leefgebied
Op stenige bodems.
Populatie
-
Kleur
De tarbot is variabel van kleur en past zich aan de kleur van de bodem aan: meestal zandkleurig tot bruin met veel donkere vlekken en stippen.
Familie
Tarbotachtige.

Vangst

Er is veel vraag naar tarbot en dan met name vanuit de horeca. De vis brengt daarom een goede prijs op. De Nederlandse vloot heeft de afgelopen 30 jaar de vangst op tarbot gedomineerd. Voor die tijd was het met name de Engelse vloot die tarbot ving. Tarbot wordt ook wel als gewenste bijvangst gevangen bij de visserij op tong en schol.

Tegenwoordig wordt tarbot ook wel gekweekt in landen als Frankrijk, Noorwegen, Spanje, Portugal, Ierland, Schotland en Nederland.

Ga naar duurzame vangsttechnieken

Tarbot in het oude Rome

Al millennia lang is tarbot een koninklijke maaltijd. Het verhaal gaat rond dat keizer Domitianus van het oude Rome ooit een gigantische tarbot cadeau kreeg. De visser had hem niet durven te verkopen uit angst dat de keizer dit zou beschouwen als een belediging.

Domitianus riep een spoedvergadering van angstige politici bijeen om hem te adviseren: zou hij de vis in stukken snijden of in zijn geheel serveren? Bij het kiezen van een antwoord vreesden de adviseurs voor hun leven. Het verhaal is een satire van Juvenalis, en dus waarschijnlijk niet echt gebeurd. Maar het zegt wel wat over de tarbot.

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

De smaak van tarbot is erg goed en het vlees is grof van structuur, stevig en wit van kleur. Omdat het visvlees van tarbot stevig is, leent deze vis zich prima voor veel verschillende bereidingswijzen. Zo kan tarbot gestoofd, gebakken of gegrild worden.

Bekijk de basisbereidingen voor vis

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
84 kcal
/
355 kj
Water
80.20 g.
Eiwit
17.00 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
1.80 g.
Verzadigde vetten
0.50 g.
E.o.v
0.50 g.
M.o.v.
0.40 g.
Cholesterol
70.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine B1
0.02 mg.
Vitamine B2
0.15 mg.
Vitamine B6
0.15 mg.
Vitamine B12
1.00 µg
Vitamine C
2.00 mg.
Vitamine D
1.50 µg
Natrium
110.00 mg.
Kalium
290.00 mg.
Calcium
20.00 mg.
Fosfor
160.00 mg.
Ijzer
0.50 mg.
Magnesium
30.00 mg.
Koper
0.07 mg.
Zink
0.60 mg.