Ingrediënten

 • 1 grote tarbot ca. 1200 g of 4 kleine van 350 - 400 g
 • 2 sinaasappels
 • 1 grapefruit
 • 1 citroen
 • 50 g gemengde verse kruiden - bijv. tijm, rozemarijn, marjolein, dragon en bonenkruid
 • 150 ml olijfolie
 • peper en zout

Bereiding

 1. Snijd de citrusvruchten met schil in dunne plakjes. Doe 1 plakje sinaasappel, ½ plakje grapefruit en 1 plakje citroen met een paar blaadjes van de kruiden, peper en ½ theelepel zout in de beker van de staafmixer. Giet er 100 ml olijfolie bij. Pureer met de staafmixer. Voeg naar smaak honing of stroop toe. Gebruik direct of laat een dag op een koele plek (maar niet in de koelkast) trekken.
 2. Verwarm de oven voor op 190°C.
 3. Bedruppel een schaal of bakplaat met een beetje olijfolie. Verdeel de helft van de plakjes citrusfruit en kruiden breeduit over de schaal. Leg de tarbot(ten) erop met de donkere kant waar de ogen zitten, naar boven. Leg de rest van de plakjes citrusfruit en kruiden op de vis. Bedruppel met nog een beetje olie.
 4. Zet de schaal of bakplaat in de oven. Gaar kleine tarbotten 15-20 minuten of 1 grote 20-25 minuten. Prik met een vinger midden in de vis tot je de graat voelt. Als die lekker warm is dan is de tarbot klaar. Schep er wat citrusolie over en serveer de rest van de citrusolie er los bij.
 5. Fileer aan tafel.

 

Tip

Lekker met aardappelpuree en broccoli. Tarbotfilets kan je ook op deze manier bereiden, maar die moeten iets korter in de oven. Reken 10-13 minuten voor een dikke filet, een paar minuten minder voor een dunne.

Tarbot

Tarbot is een grote ronde platvis die we met name tegenkomen in de horeca.

Alles over Tarbot

Tarbot

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
84 kcal
/
355 kj
Vetten:
1.80 g.
Eiwitten:
17.00 g.