Ingrediënten

  • 500 gr filets van diverse soorten vis, naar keuze bv. kabeljauw, tong, rode mul, makreel
  • 8 grote tijgergarnalen, ongepeld
  • Vadouvan-kruiden Verstegen
  • 2 blikjes à 400 g gesneden tomatenblokjes
  • 1 kg sjalotjes, geschild
  • 5 laurierblaadjes
  • 7 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 150 ml zoete rode wijn
  • 40 ml rode wijnazijn
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • zout
  • olijfolie

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Vouw een bakje van aluminiumfolie en doe hier wat rooksnippers in. Maak deze goed dicht en prik er gaatjes in.
  2. Steek vervolgens de barbecue aan en zorg voor een direct en indirect hittezone. Zet het bakje rookhout rechtstreeks op de brander die aanstaat en leg de visfilets op het grillrooster boven een brander die uitstaat (indirect).
  3. Rook en gaar de vis, terwijl de barbecue langzaam oploopt naar 180°C, in ca. 15 minuten gaar. Haal van de barbecue en verhoog de temperatuur van de gril naar ‘bokkeheet’ (de vis kun je afdekken met wat aluminiumfolie zodat deze enigszins lauw/warm blijft).
  4. Verhit een wok op de barbecue en giet er een laag olijfolie van ca. 2 millimeter in. Bak hierin de kruidnagels, laurierblaadjes en steranijs even aan.
  5. Doe de hele sjalotten erbij en karamelliseer de uien met de kruiden in ca. 30 minuten mooi bruin en zacht. Giet er de tomatenstukjes uit blik, de wijn, knoflook en een scheut rode wijnazijn bij.
  6. Breng de stifado op smaak met peper en zout en laat 25 minuten zachtjes stoven.
  7. Strijk wat olijfolie over de garnalen en bestrooi ze met vadouvan-kruiden. Gril ze, op hoge temperatuur, ca. 1 ½ minuut per kant.
  8. Schep de tomatenstoof op een bord en leg er stukken vis overheen. Leg daarop de gegrilde garnalen. 
  9. Serveer met bijvoorbeeld gekookte rijst. 

Bron

Ralph de Kok, Ik BBQ voor jou 2023

Gamba

De gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep tropische reuzezeewatergarnalen.

Alles over Gamba

Gamba

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
105 kcal
/
439 kj
Vetten:
1.72 g.
Eiwitten:
20.14 g.

Kabeljauw

De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buik- of anaalvinnen. De kabeljauw wordt maximaal 1,9 meter lang en is een vissoort die alleen in koudere gebieden voorkomt.

Alles over Kabeljauw

Kabeljauw

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
72 kcal
/
304 kj
Vetten:
0.70 g.
Eiwitten:
16.40 g.