Kabeljauw
Kabeljauw behoort tot de rondvissen en is familie van de kabeljauwachtige waar ook de wijting, schelvis en koolvis toe behoren. Slechts een deel van de kabeljauw op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden) geleverd en wordt in zijn geheel, in moten of gefileerd verkocht. Wist je dat kleine kabeljauw ook wel 'gul' wordt genoemd?

Kabeljauw Paspoort
- Naam
- Kabeljauw (Gadus morhua)
- Lengte
-
Wordt max. 1,9 meter.
- Voedsel
-
Kreeftjes, krabjes, garnalen, vissen en mosselen.
- Levenscyclus
-
Wordt max. 60 jaar.
- Verspreiding
-
In koudere wateren zoals in de Noordzee bij de kust van Noorwegen, IJsland maar ook Newfoundland, Canada.
- Leefgebied
-
Dicht bij de zeebodem.
- Populatie
-
Niet overal even goed. Kweek en IJslandse kabeljauw zijn de beste opties.
- Kleur
-
Blauw-groenige rug met blauwzwarte strepen en een zilverwitte buik.
- Familie
-
Kabeljauwachtigen.
Kweek
Er wordt veel geïnvesteerd in de kweek van kabeljauw, omdat het niet overal even goed gaat met de wilde soort. Vaak wordt er gekozen te kweken in open kooien op zee in de Noorse fjorden. Volgens kenners is de visvlees van goede kwaliteit: mooi wit en heerlijk sappig. Alleen de smaak is iets minder uitgesproken bij kweekkabeljauw.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden

Wist je dat?
-
Wat haring is voor Nederlanders, is kabeljauw voor Noren. De vis prijkt zelfs op de bankbiljetten.
-
In veel landen is gedroogde kabeljauw een lekkernij: o.a. in Portugal, Scandinavië en Suriname. (bekend als stokvis, bakkeljauw en bacalhao)
Smaak en bereiding
Het visvlees van de kabeljauw is stevig maar laat makkelijk los als de vis gaar is. De smaak van kabeljauw is fijn en eindeloos te combineren. Kabeljauw kan goed worden gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. Kabeljauw wordt vaak gebruikt voor klipvis (gezouten en gedroogde vis), stokvis (gedroogde vis) en zoute vis (vis in pekel).Op de kop van de kabeljauw bevinden zich de lekkerste delen. Vooral de wangen en de keel zijn delicatessen op zich.
De alom bekende kibbeling wordt vaak gemaakt van deze wangen en keeltjes, maar ook andere vissoorten en delen van de kabeljauw kunnen als basis voor deze 'gezonde' snack dienen.
Kibbeling
Vroeger werd kibbeling enkel gemaakt van kabeljauw, en dan met name het spiervlees van de kabeljauwkoppen. Het werden ook wel kabeljauwwangetjes genoemd. Het was destijds spotgoedkoop en lekker, waardoor het snel aan populariteit won. Tegenwoordig worden hier andere (goedkopere) vissoorten voor gebruikt, zoals koolvis en heek.
Skrei, een bijzonder lekkere kabeljauw
In het Noorden van Noorwegen wordt ieder jaar reikhalzend uitgekeken naar het seizoen voor de zogenaamde ‘Skrei’, een bijzonder lekkere kabeljauw. Het Noorse woord 'Skrei' betekent 'zwerver', vrij vertaald uit het Vikings. Van januari tot en met maart zwemmen flinke aantallen kabeljauw vanuit de Barentszzee, naar de iets warme wateren van de Lofoten. Naar deze jaarlijkse zwerftocht is Skrei vernoemd.
In de Lofoten vinden ze veel voedsel en is een optimaal leefgebied voor de kabeljauw. Skrei mag alleen met speciale vergunningen opgevist worden met behulp van de staandwandtechniek, wat vrij arbeidsintensief is. Skrei wordt speciaal gelabeld, zodat de herkomst makkelijk te herleiden is. Het is een kostbare kabeljauw met mooi spierwit, stevig visvlees.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
72 kcal/304 kj
- Water
-
81.90 g.
- Eiwit
-
16.40 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
0.70 g.
- Verzadigde vetten
-
0.10 g.
- E.o.v
-
0.10 g.
- M.o.v.
-
0.40 g.
- Cholesterol
-
52.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
0.11 mg.
- Vitamine B1
-
0.12 mg.
- Vitamine B2
-
0.15 mg.
- Vitamine B6
-
0.15 mg.
- Vitamine B11
-
8.00 µg
- Vitamine B12
-
2.00 µg
- Vitamine C
-
0.00 mg.
- Vitamine D
-
0.00 µg
- Natrium
-
67.00 mg.
- Kalium
-
380.00 mg.
- Calcium
-
16.00 mg.
- Fosfor
-
265.00 mg.
- Ijzer
-
0.40 mg.
- Magnesium
-
25.00 mg.
- Koper
-
0.00 mg.
- Zink
-
0.50 mg.