Heek
Heek wordt soms gerekend tot de kabeljauwachtige, maar het is toch echt een aparte soort. De gewone of Europese heek is een slanke, zilverkleurige vis met een wijde bek. De onderkant van de bek steekt naar voren en de binnenkant van de bek is zwart. Deze diepzeevis komt voor langs de gehele Europese kust van de Noordzee tot Noord-Afrika en de Zwarte zee. In Spanje, waar heek 'Merluza' heet, is deze vis mateloos populair.
Heek Paspoort
- Naam
- Heek (Merluccius merluccius)
- Lengte
-
Max. 1,4 m.
- Voedsel
-
Vis en inktvis.
- Levenscyclus
-
Wordt max. 20 jaar.
- Verspreiding
-
Voornamelijk in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan.
- Leefgebied
-
Op continentale plaat en de continentale helling op een diepte van meer dan 1000 m.
- Populatie
-
MSC gecertificeerd.
- Kleur
-
Zilverkleurige flanken.
- Familie
-
Heken (vroeger tot de kabeljauwachtige gerekend).
Vangst
De Europese heek komt voor van het Hoge Noorden tot rond Madeira, maar is voor onze kust altijd vrij zeldzaam geweest in de vangst. De Noordzee is niet diep. Heken houden van veel dieper water en moeten dus ook met veel kabel worden gevangen, op dieptes tot duizend meter. Daarom vangt men ze dus in de Golf van Biskaje en voorbij Ierland en Portugal. Voor Zuid Afrika is de 'cape hake' de meest aangelande soort en wordt wereldwijd veel verhandeld. Deze heek is tevens in het bezit van het MSC duurzaamheidscertificaat.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
78 kcal/327 kj
- Water
-
80.80 g.
- Eiwit
-
17.30 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
0.90 g.
- Verzadigde vetten
-
0.20 g.
- E.o.v
-
0.20 g.
- M.o.v.
-
0.40 g.
- Cholesterol
-
20.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
0.01 mg.
- Vitamine B1
-
0.10 mg.
- Vitamine B2
-
0.20 mg.
- Vitamine B6
-
0.20 mg.
- Vitamine B11
-
8.00 µg
- Vitamine B12
-
2.00 µg
- Vitamine C
-
1.00 mg.
- Vitamine D
-
1.70 µg
- Natrium
-
100.00 mg.
- Kalium
-
300.00 mg.
- Calcium
-
40.00 mg.
- Fosfor
-
140.00 mg.
- Ijzer
-
0.60 mg.
- Magnesium
-
25.00 mg.
- Koper
-
0.15 mg.
- Zink
-
0.50 mg.
Wist je dat?
Spanjaarden eten wel 6 kilo heek per persoon per jaar
Smaak en bereiding
Heek is een hele smaakvolle vis te noemen met een vrij losse structuur. De wit/crèmekleurige filet kun je bakken, stomen, frituren en grillen.
Heek is van nature een vrij zachte vis, die wat slap kan aanvoelen. Het kan daarom wat lastiger zijn om deze vis te fileren of in moten te snijden. Wrijf deze vis in z’n geheel in met een flinke laag zout, en laat deze een dag in de koeling, het stijft als het ware op en vergemakkelijkt het snijden. Spoel daarna wel grondig het zout eraf en maak de vis droog.