Koolvis
Ondanks dat veel mensen de voorkeur hebben voor kabeljauw, het ‘zusje’ van de koolvis, is er niets mis met de smaak van deze vis. Alleen het visvlees van de kabeljauw is iets witter. Toch eten we met z’n allen vaker dan we denken koolvis, omdat het veel wordt gebruikt in vriesverse visproducten en bijvoorbeeld surimi. Het is dan ook een van ’s werelds grootste visserijen met een totale waarde van een miljard euro! Dat doet deze mooie meid, de bijnaam voor de koolvis, niet verkeerd!
Koolvis Paspoort
- Naam
- Koolvis (Pollachius pollachius)
- Lengte
-
Wordt max. 1,2 m.
- Voedsel
-
Haringachtigen (sprot), zandspiering, kever, wijting en blauwe wijting.
- Levenscyclus
-
Wordt max. 25 jaar (zwarte koolvis) en max. 8 jaar (witte koolvis).
- Verspreiding
-
Zowel de westelijke als oostelijke Atlantische Oceaan.
- Leefgebied
-
In open water.
- Populatie
-
Binnen veilige biologische grenzen.
- Kleur
-
De rug is donkergroen, de flank en buik zijn dof zilverkleurig.
- Familie
-
Koolvis is familie van de kabeljauw.
Vangst
Koolvis wordt nauwelijks door Nederlandse vissers aangevoerd, want hij komt vooral voor in de noordelijke wateren. De meeste koolvis in de Nederlandse schappen betreft Alaska Koolvis. Deze vis wordt gevangen met behulp van duurzame trawls. Deze netten hebben geen bodemimpact, weinig bijvangst en zorgen voor een laag brandstofgebruik bij de boten De vis wordt over het algemeen na vangst snel verwerkt aan boord tot een diepvriesproduct zoals vissticks.
De visserij op koolvis is MSC gecertificeerd.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Bereiding
Het vlees van koolvis is stevig en verend en lijkt op kabeljauw. Van witte koolvis kunnen dezelfde producten gemaakt worden als van kabeljauw. Koolvis wordt vers, gezouten en in blik te koop aangeboden. In Nederland kennen we deze vis echter het best als vierkant blok of als visstick in het koelschap. Zwarte koolvis wordt in Duitsland verwerkt tot ‘seelachs’ (zeezalm), een gekleurde en gerookte koolvis.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
80 kcal/333 kj
- Water
-
80.00 g.
- Eiwit
-
17.20 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
1.20 g.
- Verzadigde vetten
-
0.20 g.
- E.o.v
-
0.30 g.
- M.o.v.
-
0.40 g.
- Cholesterol
-
67.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
0.09 mg.
- Vitamine B1
-
0.09 mg.
- Vitamine B2
-
0.35 mg.
- Vitamine B6
-
0.10 mg.
- Vitamine B11
-
10.00 µg
- Vitamine B12
-
3.20 µg
- Vitamine C
-
0.00 mg.
- Vitamine D
-
0.00 µg
- Natrium
-
83.00 mg.
- Kalium
-
374.00 mg.
- Calcium
-
14.00 mg.
- Fosfor
-
300.00 mg.
- Ijzer
-
1.00 mg.
- Magnesium
-
20.00 mg.
- Koper
-
0.04 mg.
- Zink
-
0.40 mg.