Koolvis

Ondanks dat veel mensen de voorkeur hebben voor kabeljauw, het ‘zusje’ van de koolvis, is er niets mis met de smaak van deze vis. Alleen het visvlees van de kabeljauw is iets witter.  Toch eten we met z’n allen vaker dan we denken koolvis, omdat het veel wordt gebruikt in vriesverse visproducten en bijvoorbeeld surimi. Het is dan ook een van ’s werelds grootste visserijen met een totale waarde van een miljard euro! Dat doet deze mooie meid, de bijnaam voor de koolvis, niet verkeerd!

Koolvis

Koolvis Paspoort

Naam
Koolvis (Pollachius pollachius)
Lengte
Wordt max. 1,2 m.
Voedsel
Haringachtigen (sprot), zandspiering, kever, wijting en blauwe wijting.
Levenscyclus
Wordt max. 25 jaar (zwarte koolvis) en max. 8 jaar (witte koolvis).
Verspreiding
Zowel de westelijke als oostelijke Atlantische Oceaan.
Leefgebied
In open water.
Populatie
Binnen veilige biologische grenzen.
Kleur
De rug is donkergroen, de flank en buik zijn dof zilverkleurig.
Familie
Koolvis is familie van de kabeljauw.

Vangst

Koolvis wordt nauwelijks door Nederlandse vissers aangevoerd, want hij komt vooral voor in de noordelijke wateren. De meeste koolvis in de Nederlandse schappen betreft Alaska Koolvis. Deze vis wordt gevangen met behulp van duurzame trawls. Deze netten hebben geen bodemimpact, weinig bijvangst en zorgen voor een laag brandstofgebruik bij de boten  De vis wordt over het algemeen na vangst snel verwerkt aan boord tot een diepvriesproduct zoals vissticks.

De visserij op koolvis is MSC gecertificeerd.

Duurzaamheid   Vangsttechniek

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Bereiding

Het vlees van koolvis is stevig en verend en lijkt op kabeljauw. Van witte koolvis kunnen dezelfde producten gemaakt worden als van kabeljauw. Koolvis wordt vers, gezouten en in blik te koop aangeboden. In Nederland kennen we deze vis echter het best als vierkant blok of als visstick in het koelschap. Zwarte koolvis wordt in Duitsland verwerkt tot ‘seelachs’ (zeezalm), een gekleurde en gerookte koolvis.

Naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
80 kcal
/
333 kj
Water
80.00 g.
Eiwit
17.20 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
1.20 g.
Verzadigde vetten
0.20 g.
E.o.v
0.30 g.
M.o.v.
0.40 g.
Cholesterol
67.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.09 mg.
Vitamine B1
0.09 mg.
Vitamine B2
0.35 mg.
Vitamine B6
0.10 mg.
Vitamine B11
10.00 µg
Vitamine B12
3.20 µg
Vitamine C
0.00 mg.
Vitamine D
0.00 µg
Natrium
83.00 mg.
Kalium
374.00 mg.
Calcium
14.00 mg.
Fosfor
300.00 mg.
Ijzer
1.00 mg.
Magnesium
20.00 mg.
Koper
0.04 mg.
Zink
0.40 mg.