Mul

Rode mul behoort tot de baarsachtigen en wordt ook wel koning van de poon genoemd, ondanks dat ze geen familie van elkaar zijn. De mul is roze rood op de kop en het lijf. De ogen staan hoog in de kop en heeft twee baarddraden. De rode mul is een heerlijk matig vette vis die makkelijk te fileren is. Deze vis heeft wat donkerder vlees en een sterkere, maar toch delicatere smaak dan de poon. De smaak van de mul combineert goed met zuidelijke producten als knoflook, olijfolie en Provençaalse kruiden. Deze vis is heerlijk om te grillen, te stomen, te bakken of in de oven te bereiden.

 

Mul

Mul Paspoort

Naam
Mul (ofwel koningsvis of zeebarbeel) (Mullus Surmuletus)
Lengte
De mul wordt max. 40 cm lang. Meestal is de mul 20-25 cm lang.
Voedsel
Kleine kreeftachtigen, wormen, weekdieren en kleinere vissen.
Levenscyclus
Onbekend.
Verspreiding
Mul komt voor in de Noordzee, het Kanaal en overal in het gebied van de Middellandse Zee, de Oostelijke Atlantische Oceaan en de Zwarte Zee.
Leefgebied
In scholen boven zandbodems of modderige bodems, op een diepte van 100 m.
Populatie
Er zijn nog geen quota voor deze soort.
Kleur
De rug en de flanken zijn roodachtig met gele strepen.

Vangst

De laatste jaren komt de mul regelmatig in de netten van de Nederlandse viskotters terecht. Voor een aantal Nederlandse schepen, met name de twinrigvissers en flyshoot visserij, is de mul (naast de poon en inktvis) een van de belangrijkste vangsten. Terwijl deze mul in de zomerperiode veelvuldig wordt gevangen in de Noordzee, vindt de vangst door deze visser in de wintermaanden vooral plaats meer richting Het Kanaal. De vangsten worden dan vaak aangeland in België en/of Frankrijk en komen dan per vrachtwagen naar de visafslagen in Nederland, met name Scheveningen, IJmuiden en Urk.

In de vangst in West-Europa wordt nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de mullus surmuletus (mul) en de mullus Barbatus (rode mul). In de recepten kunnen beide gebruikt worden.

Vangsttechniek

Bereiding

Mul heeft een delicate smaak. Met name de lever smaakt erg lekker. Deze laat men dan ook vaak zitten om de smaak te verhogen. Mul wordt soms in filet verkocht, maar deze vis kan vrij gemakkelijk schoongemaakt worden. Eenmaal gefileerd kun je de mul op de velkant bakken en zoals  afmaken met wat oregano, peper en zout.

Doordat het visvlees stevig is en matig vet is het ook een uitstekende vis voor op de barbecue.

Naar recepten & bereiden

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
109 kcal
/
555 kj
Eiwit
19.00 g.
Vet
3.80 g.
Ijzer
0.30 mg.