Mul
Mul behoort tot de baarsachtige en wordt ook wel ‘koning van de poon’ genoemd, ondanks dat ze geen familie van elkaar zijn. Maar er bestaat nog een aantal volksnamen voor de mul zoals: koning van de haring, keuninkje, zeekoning, barbeel (ook de naam van een zoetwatervis), zeebarbeel, gestreepte zeebarbeel en barbereintje. Mul is rozerood op de kop en het lijf. De ogen staan hoog in de kop en hij heeft twee baarddraden. Het is een heerlijk matig vette visje die makkelijk te fileren is. Het heeft wat donkerder vlees en een sterkere, maar toch delicate smaak. De smaak van de mul combineert goed met zuidelijke producten als knoflook, olijfolie en Provençaalse kruiden. Deze vis is heerlijk om te grillen, te stomen, te bakken of in de oven te bereiden.
Mul Paspoort
- Naam
- Mul (ofwel koningsvis of zeebarbeel)
- Lengte
-
De mul wordt max. 40 cm lang. Meestal is de mul 20-25 cm lang.
- Voedsel
-
Kleine kreeftachtige, wormen, weekdieren en kleinere vissen.
- Levenscyclus
-
Onbekend.
- Verspreiding
-
Mul komt voor in de Noordzee, het Kanaal en overal in het gebied van de Middellandse Zee, de oostelijke Atlantische Oceaan en de Zwarte Zee.
- Leefgebied
-
In scholen boven zandbodems of modderige bodems, op een diepte van 100 m.
- Populatie
-
Er zijn nog geen quota voor deze soort.
- Kleur
-
De rug en de flanken zijn roodachtig met gele strepen.
Vangst
De laatste jaren komt de mul regelmatig in de netten van de Nederlandse viskotters terecht. Voor een aantal Nederlandse schepen, met name de twinrigvissers en flyshoot visserij, is de mul (naast de poon en inktvis) een van de belangrijkste vangsten. Terwijl deze mul in de zomerperiode veelvuldig wordt gevangen in de Noordzee, vindt de vangst door deze visser in de wintermaanden vooral plaats meer richting het Kanaal. De vangsten worden dan vaak aangeland in België en/of Frankrijk en komen dan per vrachtwagen naar de visafslagen in Nederland, met name Scheveningen, IJmuiden en Urk.
In de vangst in West-Europa wordt nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de Mullus Surmuletus (mul) en de Mullus Barbatus (rode mul). In de recepten kunnen beide worden gebruikt.
Bereiding
Mul heeft een delicate smaak. Met name de lever smaakt erg lekker. Deze laat men dan ook vaak zitten om de smaak te verhogen. Mul wordt soms in filet verkocht, maar deze vis kan vrij gemakkelijk schoongemaakt worden. Eenmaal gefileerd kun je de mul op de velkant bakken. De smaak van de mul combineert goed met zuidelijke producten als knoflook, oregano, olijfolie en Provençaalse kruiden.
Doordat het visvlees stevig is en matig vet, is het ook een uitstekende vis voor op de barbecue.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
109 kcal/555 kj
- Eiwit
-
19.00 g.
- Vet
-
3.80 g.
- Ijzer
-
0.30 mg.