Gamba
De gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep tropische reuzezeewatergarnalen. Deze grote garnalen zijn familie van de penaeidae, waartoe wel zo’n 200 andere soorten behoren. Je kunt de gamba dan ook onder andere namen tegenkomen, waarbij tijgergarnaal (black tiger garnaal) de bekendste is.
Gamba Paspoort
- Naam
- Gamba (Penaeus spp)
- Lengte
-
Max. 30 cm.
- Voedsel
-
Kleine schaal- en schelpdieren.
- Levenscyclus
-
Wordt max. 2 jaar.
- Verspreiding
-
Rode Zee en Arabische Golf tot India, Zuid-Oost Azië, de Golf van Mexico en de Atlantische kusten van Midden-Amerika, Zuid-Amerika en West-Afrika.
- Populatie
-
Geen bijzonderheden.
- Kleur
-
Grijs met zwarte strepen op de rug (tijgergarnaal).
- Familie
-
Deze grote garnalen zijn familie van de penaeidae, waartoe wel zo’n 200 ander soorten behoren.
Gamba, veelzijdige verre vriend
Zowel in zout als in zoet water komen garnalensoorten voor, maar de meeste soorten leven in zeeën in Midden- en Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië. Vele soorten leven op een zandbodem waarin ze zich kunnen ingraven om zich te beschermen tegen roofdieren. In de kustwateren paaien ze om vervolgens te verplaatsen naar diepere wateren, terwijl de jongen volwassen worden. En vrouwtje kan wel tot 800.000 eitjes produceren. Hiervan blijven genoeg larven leven om een nieuw garnalenbestand te vormen.
Vangst
Veel wilde soorten tropische garnalen, zoals de gamba en tijgergarnaal, komen uit India, Indonesië en Nigeria. Hier worden ze met behulp van trawlers gevangen op een diepte van circa 300 meter. Doordat garnalen zich snel voortplanten, blijft het bestand goed op peil.
Kweek
De meeste grote garnalen die in Nederland in de winkel liggen, zijn Aziatische kweekgarnalen. Deze worden in grote zoetwaterbassins gekweekt in landen als Thailand en Vietnam. De larven worden uit oudere dieren opgekweekt en uitgezet in vijvers gelegen aan de kust. De garnalen worden vervolgens gevoederd met speciaal garnalenvoer. Vijvers worden belucht en doorstroomd om afvalstoffen te verwijderen. De teelt duurt vier tot zes maanden per cyclus, ze hebben dan een lengte van 2-28 cm bereikt. De opbrengst per vijver kan oplopen van enkele tonnen tot ruim tien ton per hectare per jaar. Al lange tijd zijn er tropische garnalen op de markt die voorzien zijn van een eko-keurmerk.
Smaak & bereiding
Tijgergarnalen worden meestal bevroren verkocht, gepeld en gekookt of ongepeld. Gamba's hebben een zoete smaak en kunnen koud worden gegeten, maar ze zijn ook uitermate geschikt om te koken, grillen, bakken, roerbakken of voor op de barbecue. Het verwarmen moet wel heel snel gebeuren, anders worden ze droog. Rauwe gamba's zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
105 kcal/439 kj
- Water
-
75.80 g.
- Eiwit
-
20.14 g.
- Koolhydraten
-
0.90 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
1.72 g.
- Verzadigde vetten
-
0.33 g.
- E.o.v
-
0.25 g.
- M.o.v.
-
0.66 g.
- Cholesterol
-
151.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Natrium
-
470.00 mg.
- Kalium
-
183.00 mg.