Cheatsheet bereidingstijden
Vis bereiden is makkelijker dan je denkt. De meeste vis heeft namelijk maar een korte bereiding nodig. Onderstaand schema is een handig cheatsheet geeft je een goed overzicht van de bereidingstijden per vissoort en kooktechniek. De genoemde tijden zijn in minuten.
Bereidingstijden in min. (*) |
Bakken | Oven (200°) | Roerbakken | Stoven | Stomen | BBQ |
---|---|---|---|---|---|---|
Garnalen, groot (gamba's) | 3-4 | 10-12 | 2-3 | 4-6 | 4-6 | 2-3 |
Garnalen, Hollandse | 1-2 | 4-5 | 1-2 | 3-5 | 2-3 | 1-2 |
Griet | 8-10 | 15-20 | 4-6 | 8-10 | 4-6 | 8-10 |
Heilbot | 6-8 | 10-15 | 8-10 | 8-10 | 4-6 | 10-12 |
Kabeljauw | 8-10 | 15-20 | 3-4 | 4-6 | 7-10 | 15-20 |
Makreel (vers) | 3-5 | 15-20 | 3-6 | 10-12 | 4-6 | 10-12 (hele vis) |
Mosselen (In schelp) | 8-10 | 10-15 | 5-8 | 4-6 | 6-8 | 10-12 |
Mul | 8-10 | 15-20 | 10-12 | 8-10 | 10-12 | 4-6 (hele vis) |
Poon | 8-10 | 15-20 | 10-12 | 10-12 | 10-12 | 4-6 (hele vis) |
Sardines (vers) | 4-6 | 10-12 | 5-8 | 8-10 | 10-12 | 10-12 |
Schar | 4-6 | 10-12 | 2-3 | 8-10 | 8-10 | 4-6 |
Schol | 4-6 | 10-12 | 2-3 | 8-10 | 8-10 | 4-6 |
(Slip)tong | 4-6 | 10-12 | 2-3 | 8-10 | 8-10 | 4-6 |
Tonijn | 4-6 | 10-12 | 1-2 | 8-10 | 6-8 |
2 + (5 min. nagaren) |
Wijting | 4-6 | 10-12 | 3-4 | 8-10 | 4-6 | 4-6 |
Zalm | 5-7 | 12-15 | 3-4 | 10-12 | 4-6 | 4-8 |
Zeeduivel | 6-8 | 10-12 | 3-4 | 10-12 | 10-12 | 6-8 |
(*) gebaseerd op porties p.p. van 100 à 150 g
Vind een recept bij de vis van jouw keuze:
meer dan 30 minuten
Zeebaars met ontbijtspek
meer dan 30 minuten
Stifado van vis met gegrilde garnalen
meer dan 30 minuten
Gebakken tongfilet met Provençaalse jus
minder dan 30 minuten
Zeeduivel met stamppot en ansjovisboter
minder dan 30 minuten
Gegrilde mul met tabouleh
minder dan 30 minuten
Pilau met makreel en zeekraal
minder dan 30 minuten
Vis in tomaat-basilicumsaus met witte wijn
minder dan 30 minuten
Pasta met zalm, groene asperges en geitenkaas
minder dan 30 minuten
Smörrebröd met Hollandse nieuwe en rode biet
minder dan 30 minuten
Mosseltapas borrelhapjes
minder dan 30 minuten
Provencaalse verse paling (stoofaal)
meer dan 30 minuten