Ingrediënten

  • 4 kleine zeeduivels of 4 dikke moten, ca. 600 g totaal
  • 75 g boter, om in te bakken
  • 600 g stamppot aardappelen
  • 450 g bloemkoolroosjes
  • 200 g crème fraîche
  • zout en peper, naar smaak
  • Voor de ansjovisboter:
  • 20 g ansjovisfilets, fijngesneden
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 15 g krulpeterselie, heel fijngesneden
  • zout en peper, naar smaak

Bereiding

  1. Maak de ansjovisboter: meng 150 gram boter met de ansjovis en peterselie. Breng op smaak met wat peper en eventueel zout. Zet weg tot gebruik.
  2. Doe de aardappelen en bloemkoolroosjes in een pan. Schenk er water bij tot de aardappelen net onder staan. Strooi ruim zout over de aardappelen, leg het deksel op de pan en breng aan de kook. Draai zodra het water kookt het vuur naar medium en leg het deksel schuin.
  3. Kook de aardappelen in 10-15 minuten gaar. Giet ze af en laat alles vijf minuten op zacht vuur uitdampen.
  4. Bestrooi ondertussen de zeeduivel met wat peper en zout. Smelt de 75 gram boter in een koekenpan en bak hierin de zeeduivel rondom gaar in ongeveer 8-10 minuten. Haal de pan van het vuur.
  5. Voeg de crème fraîche toe en stamp tot een gladde puree. Zet het vuur uit.
  6. Verdeel de aardappel-bloemkoolpuree over 4 borden en leg op elk bord een moot zeeduivel. Serveer met de ansjovisboter.

 

Tips

Moten zeeduivelfilet zijn ook heerlijk om te grillen op de barbecue. Laat de bulgur dan afkoelen tot kamertemperatuur en serveer als salade erbij.

Groene asperges hoef je niet te schillen. Verwijder wel de houtige ondereinden.

Zeeduivel

De zeeduivel is een straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels. Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd.

Alles over Zeeduivel

Zeeduivel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
74 kcal
/
311 kj
Vetten:
1.50 g.
Eiwitten:
15.00 g.