Zeeduivel

De zeeduivel is een straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels. Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd. Samen met de zeewolf is deze vis een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten.

Zeeduivel

Zeeduivel Paspoort

Naam
Zeeduivel (Lophius piscatorius)
Lengte
wordt max. 2 m
Voedsel
macrofauna en vis
Levenscyclus
wordt max. 24 jaar
Verspreiding
in de Noord-Atlantische Oceaan bij Noorwegen en IJsland tot de Middellandse Zee en de Afrikaanse kust. Hij komt ook voor in de Noordzee
Leefgebied
op de zeebodem voor de kust, tot op een diepte van 1000 meter
Kleur
dof, bruingroen
Familie
zeeduivels

Vangst

Zeeduivel ziet eruit als een vis die kilometers diep in de oceaan leeft. Het tegenovergestelde is echter waar. Je vindt hem al op een diepte van slechts 20 meter, maar hij kan afdalen tot wel 1000 meter diep. De meeste zeeduivels worden in de kustwateren van Frankrijk, Spanje, Ierland en Engeland gevangen en vers aangevoerd.

 

Lees meer over duurzame vangsttechnieken

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
74 kcal
/
311 kj
Water
81.50 g.
Eiwit
15.00 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
1.50 g.
Cholesterol
25.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.00 mg.
Vitamine C
1.00 mg.
Natrium
20.00 mg.
Calcium
10.00 mg.
Ijzer
0.30 mg.

Smaak en bereiding

Zeeduivel is de ideale vis voor wie niet van vis houdt. Je hebt bij deze soort geen last van graten. Op een dikke ruggengraat die door de hele ‘ham’ loopt na, is zeeduivel namelijk graatloos!

De vis heeft stevig vlees, met een zacht zoete smaak die meer aan kreeft doet denken dan aan vis. Door de stevigheid is deze vissoort perfect voor curries, op de barbecue of om te stoven. 

 

Leer de basis kooktechnieken