Zeeduivel

De zeeduivel is een straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels. Deze vis wordt ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd. Samen met de zeewolf  is deze vis een van de lelijkste (monsterachtig uiterlijk), maar ook een van de lekkerste vissoorten

Zeeduivel

Zeeduivel Paspoort

Naam
Zeeduivel (Lophius piscatorius)
Lengte
wordt max. 2 m
Voedsel
macrofauna en vis
Levenscyclus
wordt max. 24 jaar
Verspreiding
in de Noord-Atlantische Oceaan bij Noorwegen en IJsland tot de Middellandse Zee en de Afrikaanse kust. Hij komt ook voor in de Noordzee
Leefgebied
op de zeebodem voor de kust, tot op een diepte van 1000 meter
Kleur
dof, bruingroen
Familie
zeeduivels

Vangst

De meeste zeeduivels worden in de ondiepe kustwateren van Frankrijk, Spanje en Engeland gevangen en vers aangevoerd. Het is een commercieel gezien interessante soort, omdat de vis veel opbrengt. Per jaar is er een totale vangst van ongeveer 50.000 ton in het Noordoostelijk Atlantisch gebied. In de Noordzee is dat 10.000 ton. Rond Ierland is de grootste concentratie te vinden: daar wordt  ruim 30.000 ton per jaar gevangen, voornamelijk door de Fransen, de Ieren en de Spanjaarden.

 

Lees meer over duurzame vangsttechnieken

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
74 kcal
/
311 kj
Water
81.50 g.
Eiwit
15.00 g.
Koolhydraten
0.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
1.50 g.
Cholesterol
25.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.00 mg.
Vitamine C
1.00 mg.
Natrium
20.00 mg.
Calcium
10.00 mg.
Ijzer
0.30 mg.

Smaak en bereiding

Zeeduivel is de ideale vis voor wie niet van vis houdt. Stevig blank vlees, met een zachte, zoete smaak die meer aan kreeft doet denken dan aan vis, zonder noemenswaardige graten, tenzij dan die ene, stekelloze ruggengraat die door de hele ‘ham’ loopt. Door het stevige vlees mislukt de vis ook nooit in de keuken. Hij valt niet in brokken uiteen en heeft geen delicaat punt van gaarheid.

Koken, bakken of stoven, de zeeduivel leent zich voor vele doelen. Vishandelaars raden zeeduivel ook aan op de barbecue, bijvoorbeeld op spiesjes, want het vlees is lekker stevig.

 

Leer de basis kooktechnieken