Ingrediënten

  • Gesmoorde mosselen :
  • 2 kg panklare mosselen
  • 3 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • ---
  • Gegratineerde mosselen :
  • 12 gekookte mosselen in de schelp
  • 1 tomaat zonder zaadjes, in blokjes
  • 1 el peterselie, fijngehakt
  • 2 el fijn broodkruim
  • 1 el olijfolie
  • ---
  • Gemarineerde mosselen :
  • 100 g gekookte mosselen zonder schelp
  • 1 el geraspte sinaasappelschil
  • 3 el medium dry sherry
  • 2-3 el olijfolie extra vierge
  • 2 el verse basilicum, fijngehakt
  • ---
  • Gebakken mosselspiesjes :
  • 100 g gekookte mosselen
  • 3 el bloem
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 3-4 el olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Gesmoorde mosselen

Doe de olijfolie in een (mossel)pan en leg de mosselen erin. Verdeel de tenen knoflook tussen de mosselen. Verwarm de mosselen afgedekt 6-8 minuten op hoog vuur tot ze allemaal openstaan, schud de pan af en toe heen en weer.

Gegratineerde mosselen

Verwijder 1 schelphelft en leg de mosselen in de andere schelphelft in een lage ovenschaal. Verdeel de tomaat, peterselie en wat zout en peper erover. Schep het broodkruim en de olijfolie door elkaar, verdeel dit over de mosselen en laat deze 10 cm onder een hete grill in 5 minuten goudbruin kleuren.

Gemarineerde mosselen

Roer in een schaal de sinaasappelschil met de sherry, olijfolie, basilicum en zout en peper naar smaak tot een marinade. Schep de mosselen erdoor en laat ze minstens een uur staan.

Gebakken mosselspiesjes

Meng de bloem met paprikapoeder, Italiaanse kruiden, zout en peper en wentel de mosselen erdoor. Bak de mosselen in een koekenpan met hete olie goudbruin en steek ze met 2-3 stuks aan spiesjes.

Mosselen

De schelp van de mossel heeft een blauwzwarte kleur. De binnenkant is parelmoer-glanzend.

Alles over Mosselen

Mosselen

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
74 kcal
/
311 kj
Vetten:
3.00 g.
Eiwitten:
9.80 g.