Mosselen

De schelp van de mossel heeft een blauwzwarte kleur. De binnenkant is parelmoer-glanzend. De maximale lengte is ongeveer 13 cm. Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak. Mosselen kunnen op veel manieren bereid worden. Al is de klassieke wijze van klaarmaken met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij natuurlijk het bekendst.

Mosselen

Mosselen Paspoort

Naam
Mosselen (Mytilus edulis)
Lengte
Verschillend.
Voedsel
Plankton.
Levenscyclus
Max. 10-15 jaar.
Verspreiding
Waddengebied en Oosterschelde.
Leefgebied
In kustgebieden tot 20 m diep.
Populatie
Onbekend.
Kleur
De schelp van de mossel heeft een blauwzwarte kleur, lichtere kleuren, geelbruin tot groen komen ook voor.

De mossel, Zeeuwse trots

Hoewel veel mosselen afkomstig zijn uit de Waddenzee, spreken wij toch over de 'Zeeuwse' mossel, omdat deze mosselen hun eindstation hebben in de Oosterschelde. Alle mosselen die in Nederland worden verhandeld worden in deze Oosterschelde namelijk verwaterd. Verwateren betekent: zandvrij spoelen. Door het verwateren in de Oosterschelde krijgt de mossel het predikaat 'Zeeuws' mee. De enige mosselveiling ter wereld is gevestigd in Yerseke (Zeeland).

Kweek en oogst

In Nederland worden mosselen voornamelijk gekweekt als bodemcultuur. Piepjonge mossels (mosselzaad) worden opgevist uit de Waddenzee om vervolgens gezaaid te worden op een andere bodem in de Oosterschelde of het Waddengebied. Na ongeveer twee jaar zijn ze groot genoeg om geoogst te worden. Voordat ze verhandeld worden moeten ze eerst ‘verwateren’(zand kwijtraken) op een schoon stuk zeebodem. De kweek van mosselen is redelijk duurzaam en heeft weinig tot geen negatieve effecten op het milieu.

De laatste jaren zijn er ook initiatieven in landen als Frankrijk, Spanje, Schotland en Ierland om mosselen hangend te kweken. Hierbij hangen de mosselen aan vlotten, touwen en sokken. Het grote voordeel van de ‘hangcultuur’ is dat de mosselen niet verwaterd hoeven te worden om zand kwijt te raken.

Het oogsten van mosselen is vrij intensief, maar ook hiervoor zijn nieuwe ontwikkelingen gaande waardoor dit machinaal gedaan kan worden.

Naar duurzaamheid      Naar vangsttechniek

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Het Mosselseizoen

Het mosselseizoen loopt van juli tot mei, dus niet alleen als de 'r' in de maand zit. Verse mosselen zijn al verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli, daarna gaat de vangst bijna het hele jaar door tot de tweede helft van april in het jaar daarop. Slechts drie maanden, van half april tot half juli, moet de consument zich tevreden stellen met diepgevroren mosselen of conserven. Vers zijn ze dus bijna altijd te koop. Naast de bodemmossel worden er ook hangcultuurmosselen gekweekt.

Smaak en bereiding

Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak. Mosselen kunnen op veel manieren bereid worden. Al is de klassieke wijze van klaarmaken met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij natuurlijk het bekendst. Er zijn ook liefhebbers van rauwe mossels, maar de meeste mensen eten ze toch het liefst gekookt of gebakken. Voor het koken van mosselen kun je het beste een zogenaamde mosselpan of grote soep- of pastapan gebruiken (met deksel).

Ga uit van 1 kilo mosselen (in de schelp) per persoon als je er salade, friet of pasta bij serveert. Bij een maaltijd met brood houd je iets meer aan, zo’n 1,2 tot 1,5 kg per persoon.

Voor consumptie onderscheidt men vijf gewichtsklassen, aflopend van groot naar klein zijn dat: Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en Extra.

Tip: is een mossel na het koken nog gesloten? Geef de schelp een tik. Blijft de schelp dan nog gesloten, gooi deze dan weg.

Ga naar recepten & bereiden

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
74 kcal
/
311 kj
Water
84.20 g.
Eiwit
9.80 g.
Koolhydraten
2.00 g.
Suikers
0.00 g.
Vet
3.00 g.
Verzadigde vetten
1.00 g.
E.o.v
0.90 g.
M.o.v.
0.70 g.
Cholesterol
90.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine A
0.05 mg.
Vitamine B1
0.16 mg.
Vitamine B2
0.22 mg.
Vitamine B6
0.05 mg.
Vitamine B11
30.00 µg
Vitamine B12
30.00 µg
Vitamine C
2.00 mg.
Vitamine D
0.00 µg
Natrium
300.00 mg.
Kalium
270.00 mg.
Calcium
30.00 mg.
Fosfor
250.00 mg.
Ijzer
5.20 mg.
Magnesium
20.00 mg.
Koper
0.20 mg.
Zink
1.80 mg.