Ingrediënten
- 4 dikke stukken tarbotfilet van 150 g
- sap en rasp van ½ sinaasappel
- ½ el korianderzaadjes
- ½ el mosterdzaadjes
- ½ el komijnzaadjes
- ½ el zwarte peperkorrels
- 200 g zeekraal
- 50 g bloem
- 3 el olijfolie
- 200 ml medium dry sherry of droge witte wijn
Bereiding
- Wrijf de tarbot in met zout en sinaasappelsap. Laat de stukken enkele minuten zo liggen.
- Wrijf de korianderzaadjes, mosterdzaadjes, komijnzaadjes en peperkorrels in een vijzel fijn.
- Overgiet de zeekraal in een zeef met kokend water en laat de groenten goed uitlekken.
- Wentel de stukken tarbot door de bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tarbotfilets in 8-10 minuten bruin en net gaar. Houd de gebakken tarbot warm op een bord onder aluminiumfolie.
- Roer de fijngewreven zaadjes door het bakvet en bak ze 1-2 minuten tot ze gaan geuren. Schenk de sherry erbij, roer de sinaasappelrasp erdoor en laat het geheel 2-3 minuten bruisend koken tot een licht gebonden jus ontstaat. Voeg zout naar smaak toe.
- Verdeel de zeekraal over warme borden en leg de stukken tarbot erop. Schep de specerijenjus erover.
Tip
Lekker met geroosterde krielaardappeltjes: schep krielaardappeltjes in de schil op een bakblik om met olijfolie, zeezout en versgemalen peper en rooster ze in een oven van 220 °C in 20-25 minuten gaar.
Bron
Kookboek ‘Over Vis & Vis’
Tarbot
Tarbot is een grote ronde platvis die we met name tegenkomen in de horeca.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
84 kcal/355 kj
- Vetten:
-
1.80 g.
- Eiwitten:
-
17.00 g.