Ingrediënten

  • 1 gerookte makreel van ca. 400 g
  • 2 el (roerbak) olie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1/2 el kerriepoeder
  • 150 g basmatirijst
  • 250 ml visbouillon (van tablet)
  • 1 el citroensap
  • 4 bladeren Romaanse sla of ijsbergsla
  • 1 el verse koriander of peterselie, fijngehakt

Ook te bereiden met…

Bereiding

  1. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui zachtjes aan. Roer de kerrie en rijst erdoor en bak de rijst al omscheppend tot de korrels goudgeel zijn. Voeg de bouillon toe en kook de rijst afgedekt in 15 minuten zachtjes gaar. Laat de rijst afkoelen tot lauw en schep het citroensap erdoor.
  2. Maak de makreel schoon: verwijder het vel en neem het visvlees van de graatjes. Schep de helft door de rijst. Leg de slabladeren op vier borden en schep de rijstsalade erin. Verdeel de vis erover en strooi de koriander erover.

Lekker met naanbrood.

Tip

Vervang de makreel eens door gerookte forel of bokking.

Wijntip

Bij de uitgesproken smaken van gestoomde makreel, kerrie en koriander past een geurige Chardonnay uit Stellenbosch. Die komt tegelijkertijd rond en fris over.

Bron
Kookboek 'Vis 2'

Omega 3-vetzuren

Deze vis is rijk aan Omega 3-vetzuren, deze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezond voedingspatroon.

Lees meer over gezonde vetten

Makreel

De makreel heeft een blauw-groenige rug en een zilverwitte buik, heeft blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. De makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

Alles over Makreel

Makreel

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
258 kcal
/
1079 kj
Vetten:
20.70 g.
Eiwitten:
18.00 g.