(Regenboog)Forel
De regenboogforel is een soort die ooit vanuit de Verenigde Staten in Europa is geïntroduceerd. Regenboogforel wordt ook nog wel eens zalmforel genoemd. Dit is een fantasienaam die ooit bedacht is met het idee dat de consument bereid was meer te betalen voor een vis met het woord ‘zalm' in de naam. Wel heeft het vlees van de regenboogforel van nature een roze kleur, net als zalm, door het eten van garnaaltjes en kreeftjes.
(Regenboog)Forel Paspoort
- Naam
- (Regenboog)Forel (Oncorhynchus mykiss.)
- Lengte
-
Max. 120 cm.
- Voedsel
-
Kleine schaaldieren, vissen en insecten.
- Levenscyclus
-
Wordt max. 11 jaar (regenboogforel).
- Verspreiding
-
Beken in Noorwegen, Oostenrijk, de Ardennen en Italië.
- Leefgebied
-
Koude, helder en zuurstofrijke wateren.
- Populatie
-
Schaars in het wild.
- Kleur
-
Lichtroze, maar kan variëren van wit tot rood.
- Familie
-
Zalmachtige.
Kweek
Forel, met name regenboogforel, wordt al eeuwenlang in Europa en Noord-Amerika gekweekt. Maar ook in Argentinië, Chili, Denemarken en zelfs Zuid-Limburg wordt forel gekweekt.
Daardoor is de forel het hele jaar door verkrijgbaar.
Er zijn in Nederland vier forellenkwekerijen, die samen ongeveer 100 ton forel produceren.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Vangst
Forel komt in het wild nog sporadisch voor in beken in Noorwegen, Oostenrijk, de Ardennen en Italië. Ze worden in het wild gehinderd door stuwen.
Smaak & bereiding
Het vlees van de regenboogforel is schelpachtig en zacht. Het vlees heeft een zoetige geur. Kenners beweren dat beekforel of zeeforel een betere smaak heeft dan regenboogforel. Forel kan worden gebakken, gegrild, gestoomd, gerookt en klaargemaakt in de oven of barbecue.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
126 kcal/526 kj
- Water
-
76.00 g.
- Eiwit
-
18.40 g.
- Koolhydraten
-
0.00 g.
- Suikers
-
0.00 g.
- Vet
-
5.80 g.
- Verzadigde vetten
-
0.90 g.
- E.o.v
-
1.00 g.
- M.o.v.
-
3.30 g.
- Cholesterol
-
56.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine A
-
0.20 mg.
- Vitamine B1
-
0.07 mg.
- Vitamine B2
-
0.26 mg.
- Vitamine B6
-
0.50 mg.
- Vitamine B11
-
5.00 µg
- Vitamine B12
-
8.00 µg
- Vitamine C
-
0.00 mg.
- Vitamine D
-
10.00 µg
- Natrium
-
39.00 mg.
- Kalium
-
453.00 mg.
- Calcium
-
50.00 mg.
- Fosfor
-
220.00 mg.
- Ijzer
-
1.50 mg.
- Magnesium
-
20.00 mg.
- Koper
-
0.10 mg.
- Zink
-
0.50 mg.