Ingrediënten

  • 600 g verse witvisfilet, in stukken (bv. wijting, rode poon, kabeljauw, zeebaars, schol etc.)
  • 250 g gekookte mosselen
  • 500 g gamba’s, gepeld en ontdooid
  • 4 vleestomaten
  • 1 venkelknol
  • 5 el olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 preien, in ringen, alleen het wit
  • 1 el verse Italiaanse kruiden, fijngehakt
  • 1 el sinaasappelrasp
  • 100 ml witte vermout of wijn
  • 1,5 l visfond of visbouillon
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Kruis de tomaten in en dompel ze heel even in kokend water. Ontvel de tomaten en snijd de tomaten in vieren. Schep de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de stengels en het groen van de venkelknol. Bewaar het groen en snijd de venkelknol in kleine blokjes. Snijd de prei in ringen.
  2. Kruid de stukken vis met wat zout en versgemalen peper. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Bak de stukken wijting in de pan in 4-6 minuten net gaar. Schep ze op een bord en houd ze onder aluminiumfolie warm.
  3. Fruit de knoflook, ui, prei en venkel in 2 eetlepels olijfolie 2 – 3 minuten heel zachtjes glazig. Schep de tomaatstukjes, Italiaanse kruiden en sinaasappelrasp erdoor en bak ze even mee. Schenk de vermout erbij, laat alles even pruttelen en voeg dan ook de fond toe. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken tot de groente gaar is.
  4. Leg vervolgens de stukken vis, de mosselen en gamba’s in warme soepborden en schep de hete soep erop. Breng de soep pittig op smaak met zout en peper. Garneer met het achtergehouden venkelgroen.

Tip

Traditioneel wordt bouillabaisse met rouille gegeten. Je besmeert een stukje stokbrood met de rouille, leg de vis eromheen en giet de soep erover.

Wat heb je nodig:

2 sneetjes witbrood
3 tenen knoflook
1 Spaans pepertje
1 tl paprikapoeder
1 tl saffraanpoeder
1 el tomatenpuree
3 el olijfolie

Haal de korstjes van de sneetjes witbrood en verkruimel ze in de kom van de keukenmachine. Pers er de teentjes knoflook bij uit. Verwijder steeltje en zaadjes van het Spaanse pepertje, snijd het fijn en doe dit er ook bij. Voeg de overige ingrediënten toe. Mix alles tot een gladde pasta en doe over in een schaaltje.

Wijting

Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen.

Alles over Wijting

Wijting

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
85 kcal
/
358 kj
Vetten:
1.20 g.
Eiwitten:
18.50 g.