Ingrediënten
- 4 wijtingen, schoongemaakt
- 250 ml visbouillon
- 1 el citroensap
- peper & zout
- 1 el neutrale olie
- 2 venkelknollen, dungesneden
- 1 courgette, in blokjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- 100 g panko
- 100 g geraspte oude kaas
- 25 g boter, in klontjes, plus extra voor invetten
- verse platte peterselie, naar smaak
- 1 citroen in partjes
- optioneel voor de kaassaus
- 25 g boter
- 25 g bloem
- scheutje halfvolle melk
- 100 g geraspte belegen kaas
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Verhit de olie en bak de venkel en courgette op hoog vuur in vijf minuten beetgaar. Voeg dan de knoflook toe en bak even kort mee.
- Leg de wijting in de ingevette ovenschaal, bestrooi met zout en peper en voeg de groente rondom de vis toe aan de ovenschaal.
- Giet er dan de visbouillon en citroensap bij.
- Meng de panko met de geraspte oude kaas. Strooi dit mengsel over de vis en groenten. Verdeel daarover gelijkmatig de klontjes boter.
- Voor een nog rijkere ovenschotel kun je nog een kaassaus maken en die eerst over de vis en groenten doen en dan afdekken met het panko-kaasmengsel.
- Zet de ovenschotel 20-30 minuten in de oven. De vis is dan gaar en de bovenkant lekker krokant. Bestrooi met peterselie en serveer met partjes citroen en gebakken aardappeltjes.
Zo maak je de kaassaus:
- Smelt de boter, maar laat niet bruin worden.
- Voeg de bloem toe, mix die met een garde door de gesmolten boter en laat 1-2 minuten meebakken.
- Dan scheutje voor scheutje melk erbij, terwijl je roert. Herhaal dit tot je saus de gewenste dikte heeft.
- Tot slot de geraspte kaas erdoor en laten smelten.
- Breng op smaak met zout en peper.
Wijting
Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
85 kcal/358 kj
- Vetten:
-
1.20 g.
- Eiwitten:
-
18.50 g.